whos_among_us

2011. március 10., csütörtök

Piaci körkép

Ma az árupiacokon a kávé és az ezüst volt a sztár.
Az ezüst árfolyama 36,14 USD-re emelkedett (+1,35%), míg a kávé ára 295 USD közelébe ért rakéta sebességgel (+2,66%).
Az ezüstöt az elemzők túlvettnek ítélik és jelenleg új pozíciók felvételét nem javasolják már: ki kell várni a következő korrekciót, ami várhatóan hamarosan meg is érkezhet. Hosszabb távon gondolkodva az ezüst és az arany ára is felfelé mutat az elemzői konszenzus alapján. Az árfolyamot egyértelműen felfelé emeli a magas olaj ár és a félelem az ebből következő újabb gazdasági válságtól.

A kávé árának emelkedését főlag fundamentális okok mozgatják: a kereslet jóval meghaladja a kínálatot. Erre telepszik rá a spekuláció hatása is. Az elemzői konszenzus szerint a kávé árfolyamát továbbra is felfelé várhatjuk. Új pozíciókat azonban itt is érdemes egy korrekciót követően elfoglalni.

A gyapot ma tovább korrigált lefelé: több mint 1,32%-kal került lentebb az előző napi záró árához képest, de az árfolyama még így is bőven a "varázs" 2$-os szint fölött van (a mai záró ár 2,07$).
A termék ára - a fundamentumai alapján - várhatóan még egy ideig felfelé kell legyen. Így az aktuális esést (korrekciót) érdemes lehet pozíció nyitására kihasználni! A szakértői konszenzus még egy ideig long-ra várja a gyapotot.
A cukor esetében a szakértők további esést kalkulálnak.

A gabonák közül lényegében minden termék árfolyama esett ma. Legerősebben a szója és szója olaj esett, de a búza és kisebb mértékben, de a kukorica sem úszta meg a lejtőt. Ezen termékek esetében indokolt lehet short pozíciók felvétele.

A réz hasonló cipőben jár: a réz piacon a bika tartós megjelenésére csak az arab térség válságának múlásával lehet komolyan számolni. Itt is érdemes lehet short stratégiájú réz alapokból vásárolni.

A főbb tőzsdei indexek közül az amerikai nagy indexek: S&P 500, Dow Jones, Russell 2000 egyértelműen erős emelkedő trendet mutat, míg a NASDAQ mintha gyengébb teljesítményt produkálna. Az európai vezető indexeket is inkább a medve mozgatja most lefelé. Az elemzők az említett amerikai indexeket követő ETF-eket vételre javasolják.

Az EUR/USD, a CHF/USD, a CHF/EUR, GBP/USD jellemzően erősődő trendet mutatnak. Az AUD-ral kapcsolatban az elemzők rövid távon még erősödésre (az arany árával korrelációban), hosszabb távon azonban bizonyosan korrekcióra számítanak.

 Részletes elemzések itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.