whos_among_us

2011. szeptember 24., szombat

Az arany és a hedge found-ok

arany árfolyam 1 éves alakulása - kitco.com
ezüst árfolyam 1 éves alakulása - kitco.com
A FED nem éppen azt jelentette be a héten, amit a befektetők többsége várt. A QE3, úgy néz ki, elmarad. Helyette viszont van nagyon alacsony kamat és állampapír hozam (az Egyesült Államokban). Normálisan ilyenkor a nemesfémek árfolyama felfelé megy. Csakhogy, a hedge foundok az elmúlt időszakban, részben a QE3-ra is spekulálva, de részben az amerikai gazdaság recessziójától és a dollár mélyrepülésétől való félelem miatt is hatalmas nemesfém mennyiséget halmoztak fel portfolióikban. A helyzetet azonban több alap átértékelhette: dollár erősödik, a USA gazdaság ugyan lassul, de azért recessziót mégsem várnak, állampapír hozamok hihetetlen alacsonyak, részvény piac elkezdett magáhoztérni. Ezért aztán az arany árfolyamemelkedésén elért jelentős hasznuk realizálása mellett döntöttek. Az így felszabaduló pénzből pedig részben az alapban lévő más termékek veszteségeit finanszírozzák, részben pedig tartalékolhatják vagy óvatosan elkezdhetnek dollár erősödésre játszhatni (elsősorban euroval szemben).
Az arany árfolyama 1632 USD/oz-nál is járt ma! Az ezüst pedig 1984 óta a legnagyobb egy nap alatti esését szenvedte el és most 31,2 USD/oz az ára. Az árupiaci termékek egyik legfontosabb indexe az S&P GSCI közel 5%-ot esett ma.
Az arany ár jelenlegi szintje vélhetőleg nem sokáig maradnak itt. A "safe haven" funkció a hedge found-ok kitárazását követően esélyesen visszatér. Persze addig is nagy kérdés, meddig tart még a fenti folyamat és milyen tempóban halad majd felfelé az árfolyam ezt követően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.