whos_among_us

2011. szeptember 9., péntek

Medvék a spájzban

Sok minden történt ma, de alapvetően egyik sem tett jót a piaci indexeknek.
  • Lázár János szerint a kormányzó pártok frakciói támogatják, hogy a deviza hitelesek 3 hónapig 180Ft-os frank árfolyamon végtörleszthessenek! A javaslat szerint a közel 50Ft-os különbséget minden egyes hitelezett frank esetén pedig a bankoknak kell(ene) elengednie / bebuknia. A megosztott felelősség a kormányzó pártok szerint jogos, mert szerintük a bankok is felelősek a kialakult helyzetért. Ez egyes számítésok szerint akár 1000 milliárd forintos kárt is okozhat a bankoknak, ami komolyan veszélyezteti a magyar bank rendszert. A bejelentésre a már reggel óta eső BUX még erősebb esésbe kapcsolt és nem is állt meg piac zárásig. Délután az OTP-t fel is kellett függeszteni.Végül 3740 Ft-on (-10,7%) zárt a bankpapír árfolyama. A Bank Szövetség, a Nemzeti Bank és az elemzők, szakújságírók óriási veszélyt látnak a javaslatban. A kormány vasárnap dönt a kérdésről. A Citi elemzői szerint az OTP veszteséges  lehet, ha a javaslatot változatlan formában elfogadják.
  • A MOL-al kapcsolatban sem kínált semmi jót a mai nap. Az egyik horvát hírportál szerint előkészítés alatt van egy jogszabály, ami megtiltaná, hogy 50%-nál nagyobb piaci részesedést szerezhessen bárki az INA-ban. A MOL-nak jelenleg 47,5%+1,6% részesedése van a cégben, ami a jelzett küszöböt nem éri el. (Igaz, az irányítás így is a MOL-é.)
  • Egy mai hír szerint az ECB igazgató tanácsának egyik tagja, Jürgen Stark (63) legkésőbb az év végével távozik. Hivatalos bejelentésében családi okokra hivatkozik, de a piac úgy sejti, hogy az eset mögött sokkal inkább az áll, hogy Stark nem ért egyet az ECB augusztusban újra elindított kötvény vásárlási programjával. Axel Weber után Stark a második magasrangú német aki távozik az ECB igazgatóságából. A piac találgatja az utódját és megindultak a spekulációk újra a kamat csökkentéssel kapcsolatban. Az EUR/USD árfolyama 1,36 közelébe esett napközben.
  • Obama Elnök tegnapi beszédében bejelentett foglalkoztatás fokozó politikáját nem jól fogadta a piac. Elemzők szerint az Elnök részéről elhangzottak nem bizonyultak "átütőnek". A piac kételkedik a bejelentettek hatásában.
  • Piaci pletyák kerültek napvilágra, melyek szerint a görög csőd nagyon közel van. A németek megüzenték Athénba, hogy amennyiben nem működnek együtt az EU-val és a hitelező országokkal, azonnal felfüggesztik a pénzügyi segítséget. Egyre többen gondolják úgy, hogy már nem a görög csődre kell koncentrálni, az de facto megtörtént, hanem az olasz, portugál, spanyol bedőlést kell megakadályozni. Görögországot lényegében mindenki menthetetlennek gondolja részben az adósság tömeg nagysága, részben a görögökkel szembeni bizalom hiány miatt. A befektetők nagyobb esélyt becsültek ma annak, hogy a fejlett nagy EU országok kiállnak Görögország finanszírozása mögül.
A fontosabb európai tőzsde indexek mai teljesítménye:
FTSE 100   5,215   -126   -2.35%
CAC 40      2,975   -111   -3.60%
DAX           5,190   -219   -4.04% 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.