whos_among_us

2011. szeptember 20., kedd

Vegyünk-e ... cukrot?

Kis kitekintés a termék gazdasági oldalára: A világ cukor termelése - ami megközelítőleg 160 milliárd tonna - Brazíliában és Indiában összpontosul, de  igen jelentős a termelése Kínának, Thaiföldnek és az Egyesült Államoknak. Maga az EU (így egyben) a harmadik legnagyobb cukor termelő. A legnagyobb exportőr messzemenően Brazília, a második számú pedig Indonézia. Ketten együtt közel kétharmadát adják a világ cukor exportjának. A termelés 69%-át világ átlagban ott fogyasztják el, ahol megtermelik, a maradék 31% kerülhet exportra.  Mellettük India a harmadik legjelentősebb exportőr. Így aztán a piaci árakat kínálati oldalról is elsősorban ezen országok termelése (termelési többlete vagy hiánya) határozza meg elsősorban.

Mint a legtöbb piaci termék esetében a cukor árát is a kereslet és kínálat határozza meg az árutőzsdéken. Nagyobb kínálat lenyomja az árakat. A megtermelt cukor jelentős részéből ethanolt készítenek, mivel cukorból hatékonyabb előállítani, mint pl kukoricából. Az emelkedő olaj árak mellett pedig ennek a terméknek a piaca is jelentősen bővül. Ez a keresleti oldalt bővítheti, ha az olaj ár tényleg tartósan magasan van.
A cukorral kapcsolatos spekulációhoz tudnunk kell, hogy Indiában minden idők rekord termését produkálja az idei év (2,8 millió tonna felesleget termelnek várhatóan), ugyanakkor Kína kb 1 millió tonnát vásárolna a piacon. Azonban még ezen óriási igény kielégítését követően is jelentős felesleg maradhat. Ehhez még ár csökkentő hatású, hogy Brazília idei termelését átlag alá várják a száraz, aszályos év miatt.
Összességében a szakértők a cukor árát az év hátralévő részében - ha csak valamilyen rendkívüli hatás ezt fel nem borítja - inkább csökkenő trendűnek gondolják. Ebben a helyzetben inkább a cukor árának esésére érdemes spekulálnunk, pl ETF-en keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.