whos_among_us

2011. szeptember 28., szerda

Fék

Az utolsó napok tőzsdei lendülete mára elfogyott. Már az ázsiai piacok is igen gyengén szerepeltek és ez a hangulat folytatódott az európai piacokon. Csak a német DAX index zárt némileg pozitívumban ma. Sajnos a medvék igazán az amerikai piacokra érkeztek meg. A főbb indexek 2% körüli esést szenvedtek el. Jelentős esésben van az arany és a kőolaj árfolyma is.
Okok:
  • A legfontosabb ok továbbra is a megoldatlan európai adósság probléma. A befektetők több problémát is látnak az európai mentőalap körül.
  • A német parlament holnap dönt a görög mentőcsomagról, amely meghatározó lehet a dél európai állam csődhelyzetének kezelésében. A csomag bukása Görögország - lényegében azonnali - csődjét és akár a kancellár asszony bukását is okozhatja.
  • Az IMF és az ECB képviselői holnap térnek vissza Görögországba folytatni a szeptember elején megakadt tárgyalásokat a soron következő hitelrészlet folyósításával kapcsolatban. Az országnak október közepén kell kifizetnie egy 3 milliárd EUR értékű korábbi hitel részletet. Piaci pletykák szerint a háttérben gőzerővel folyik egy kontrollált csődhelyzet előkészítése, ami pár napon belül akár bejelentésre is kerülhet.
  • A könnyű olaj (WTI) ára ma délelőtt megjárta a 84$ fölötti tartományokat is, majd jelentős ütemben esésnek indult. Ennek egyik oka a recessziótól való félelem és a tőzsdék esése mellett, hogy az amerikai olajtartalékok kb 1,9 millió hordóval emlkedtek.
  • Az arany ára 1613$/oz-nál jár jelenleg és az ezüst árfolyama is esésben van. Ennek hátterében ma elsősorban a dollár erősödése áll.  
  • A réz ma 7,5%-os esésével vitte a prímet az árupiaci termékek közül. Ennek hátterében is elsősorban a recessziótól való félelem áll.
Várjuk a holnapi napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.