whos_among_us

2011. szeptember 13., kedd

VÉG-törlesztés

Olvasóm bizonyára tudja, hogy ingyen leves bizony nincsen. Még akkor sem, ha vannak akik ezzel egyenértékűt mondanak! Még akkor sem, ha valaki megígéri, hogy de van! Még akkor sem, ha valaki szolidalitásról beszél a leves kapcsán.
Végtörlesztés esetén hitelezett frankonkénti 50 Ft lesz a bank kára.
De kié a bank? ... és honnan, kitől van az az 1 hitelezett frank?
A bank a részvényeseké, a kölcsön 1 frank pedig a bank betéteseinek pénzéből van! Igen, a magyar betétesek pénzéből !! Külföldi bank esetén is a magyar leáány bank a külföldi anyabanktól független, helyi vállalkozásként üzemel. Az anyabank adja a kezdő törzstőkét és szükség esetén felemelheti ezt. De dönthet úgy is, hogy veszteségeit lenyelve kifizeti betéteseit, elbocsátja munkatársait, eladja ingatlanait és kivonul az országból. Dönthet úgy is, hogy marad és lényegében felfüggeszti hitelezését, hasonló elbocsátások és nadrághúzások közepette.
A bank is egy vállalkozás, pont úgy, mint egy köműves vállalkozás vagy egy étterem.
A vállalkozások sajátja, hogy tulajdonosaik általa hasznot akarnak termelni. Ezért hozták létre! Nem másért!
Ha a piac és a szabályozás engedi, akkor az adott körülmények között, a lehető legnagyobb hasznot akarja szerezni. Egy étterem is adhatja 500Ft-ér a presszó kávét és adhatja 2500Ft-ért is, ha ennyiért is megveszik és senki, semmi nem tiltaja.
A bank persze különlegesebb vállalkozás, mint egy étterem. Összegyűjti a társadalom megtakarításait és különböző kockázati szintek mellett különböző szintű hozamot termel betéteseinek. Másfelől pénzt, tőkét ad új vállakozásoknak. Előfinanszíroz olyan beruházásokat, fejlesztéseket melyeket készpénzből a vállalkozások nem tudnának finanszírozni. Persze nem ingyen! A pénzügyi szolgáltatások hasznából fizeti ki a betétesek kamatait, hozamait, a maradék egy részéből pedig a tulajdonosok osztalékát. A fennmaradóból pedig tartalékot képez.
Ha mindez nincs, megszűnhetnek a vállalkozásaink, hisz nem lesz honnan pénzt szerezzenek és finanszírozzanak saját fejlődésükhöz és nem lesz hol fialtassuk megtakarításainkat sem.
A bankok elleni támadás vagy ennek közvetlen vagy közvetett támogatása és erre hajazó magas szintű döntések - bár hogy is legyenek csomagolva - a közösség elleni támadás. A bankrendszer veszélyeztetése nem különbözik attól, mintha valaki a Paksi Erőmű biztonsági költségvetésén spórolna vagy őrizetlenül hagyná budapest valamelyik nagy víztározóját.
Nincs ingyen leves! A fenti gondolatmenet pedig szépen mutatja ki fogja vélhetőleg kifizetni az említett 50Ft-ot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.