whos_among_us

2011. szeptember 21., szerda

OTPOTPOTPOTP

Az OTP Bank részvényének ára a BÉT-en ma közel 7%-ot esett és ezzel több, mint 2 éves minimum szintre érkezett. Jogosan teszi fel minden befektető a kérdést: elég olcsó-e a bank papír egy bevásárláshoz?
Mielőtt erre a kérdésre megpróbálnánk válaszolni, nézzük meg mi okozta a papír ilyen jelentős esését.
  • Szlovákiában, ahol az OTP leánybankkal rendelkezik, a kormány egy bankadó bevezetéséről döntött, aminek a részletei még nem pontosan ismertek.
  • A deviza hitelesek végtörlesztésének eredeti javaslata - bár sokat "puhult" a kormányzat javaslata az eredeti bejelentéséhez képest - még mindíg sok bizonytalanságot takar befektetői szemmel. Továbbá maga az eset is nagyon sok befektetőt elriaszt az országtól.
  • Az OTP részvény árfolyama általában a hazai gazdasággal szembeni befektetői bizalmat tükrözi. Sajnos az idei és jövő évi költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanságok, a jelentősen megemelkedett CDS felár szintén óvatosságra inti az érdeklődő üzletembereket.
A vásárlás előtt azt is érdemes mérlegelni, hogy az OTP a térség egyik legnagyobb multinacionális bankja, idehaza pedig messze a legnagyobb pénzintézet. Leányokkal rendelkezkik a környező országokban. Piaci értéke 7,8 milliárd dollár és Forbes Magazin éves listáján, mely a legnagyobb 2000 vállalatot rangsorolja, a 704. helyen található idén. A Deutsche Bank legutolsó célára az OTP-re 5000 HUF.


Mindezeket összevetve a vásárláson gondolkozóknak azt kell mérlegelnie, hogy
  1. hogyan változik a magyar gazdaság várható helyzete rövid, közép és hosszabb távon;
  2. milyen hatása lehet a végtörlesztésnek a bankra;
  3. a cég papírjának árfolyama és egy részvényre jutó tényleges vagyoni értéke között mekkora lehet a különbség;
  4. rövid távon gondolkozóknak pedig a technikai szintek mellett a szentiment fordulatokat érdemes figyelnie.
Összességében a blog szerzőjének véleménye az, hogy hosszú távon (2-5 év) jó befektetés lehet a bevásárlás (bár itt is érdemes - bármilyen nehéz is ez - megbecsülni, hol lehet az eső trend alja), de jó lehet pár napra is bevásárolni egy kedvező szentimentet meglovagolva. A pár hónapra, egy évre befektetni szándékozóknak viszont nagyon kockázatosnak ítélem a papírt mindaddig, míg a fenti kockázatok jelentősen nem csökkennek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.