whos_among_us

2012. október 9., kedd

Apple, FoxConn - árfolyam esés és munkás megmozdulások a kínai gyártónál

Tim Cook nem így tervezte az őszét, ez szinte bizonyos! Az általa vezetett technológiai gigásznak az eredeti tervek szerint mára dúskálni kellene az iPhone 5 értékesítéséből befolyó pénzben és sikerben, a részvény ára pedig bőven $700 fölött van az Apple vezér 2012 őszi terveiben. Azonban a soha nem látott érdeklődés az iPhone 5 iránt és a Samsung (és közvetve a Google) felett aratott komoly bírósági győzelem után, $700 környéki részvény árral, az Apple talán kicsit elbizakodva érkezett meg a vállalkozás újabb, az elemzői várakozások szerint órias profitot eredményező termékének kibocsátási dátumához.
Az iPhone 4S esetében az első hétvégén 4 millió darab fogyott. Az elemzők emelték a tétet és 6-8 milliós eladást reméltek az új készülék esetén az első 3 értékesítési napon bolygó szerte látva a hatalmas érdeklődés és az előrendelésben leadott óriási mennyiséget. Az Applenek 5 millió darabot sikerül eladnia! Na nem azért mert csak ennyire volt érdeklődés, hanem mert ennyit tudtak lerakni az értékesítési csatornákba. A pletykák már ekkor a gyártási lánc problémáira hívták fel a figyelmet. 

Foxconn gyártó üzem egyik csarnoka ahol az iPhone 5
készülékeket szerelik össze,  Shenzen, China - architectoid.blogspot.com

Az Apple egyik legnagyobb összeszerelője a FoxConn, melynél több ezer munkás dolgozik Kína több városában (többek között) az Apple részére. Értesülések szerint a körülmények ezekben az üzemekben távolról sem elfogadhatóak. Az alacsony bérek és a rossz munka körülmények már rég problémát jelentenek a cégnél. Értesülések szerint 2010-ben legalább 10 munkás lett öngyilkos. Az Apple Tim Cook vezetésével idén belépett a washingtoni Fair Labour Association szervezetbe, mely a FoxConn-nál számos munkaügyi problémát és biztosnági hiányosságot tárt fel, aminek a végső eredménye az lett, hogy a kínai gyártó kénytelen volt a munkaidőt csökkenteni és többet költeni a dolgozók biztonságára is.
Azonban a helyzet a hírek szerint továbbra sem megnyugtató.
Az iPhone 5-ös készülékek esetében számos minőségi probléma érkezett a vevőktől, hogy a készülékek karcosak már a gyári csomagolásban. Az Apple az FoxConn-nal közösen megerősítette a gyártásnál a minőségellenőrzést. Azonban a munkások szerint az elvárt minőség és mennyiség sem tartható. Pénteken a FoxConn Zhengzhou-ban lévő gyárában a vita alakult ki a gyártás minőség ellenőrei és a szallagoknál dolgozó munkások között, aminek az eredménye az lett, hogy több ezer munkás hagyta ott a gyártó sort és függesztette fel a munkát egy időre. Az október 5.-ei esetet megelőzően október 1.-én és 2.-án is munkás megmozdulások voltak a FoxConn gyáraiban.
Az egyik blogger arra a fontos problémára hívta fel a figyelmet, hogy míg a FoxConn anya cégének (Hon Hai) az üzemi nyeresége tavaj a Bloomberg szerint 1,1% volt, addig az Apple-é 31%. A kínai összeszerelő tárgyalásokat folytatott megrendelőjével, hogy a profit nagyobb részét hagyják náluk, amiből ők jobb munka körülményeket tudnak biztosítani.

A Nomura ma vételről tartásra módosította ajánlását az AAPL-lel kapcsolatban és a cél ár náluk már csak $710, ami újabb eladásokat generált. Az árfolyam jelenleg $630 körül jár.
A tőzsdei bloggerek jó része az árfolyam beesésében inkább újabb bevásárlási lehetőséget lát és távolról sem gondolja senki a cég valamifajta összeomlását, amit a gyors ütemben eső árfolyam esetleg elsőre sugallhat. Az iPhone 5 utáni kereslet töretlenül magas. Az iOS 6 térkép problémáját több blogger eltúlzottnak ítéli és megjegyzik, hogy sokan nem is használják a térkép szoftvert.
A Google minden esetre jelezte, hogy a saját térkép szoftverét elkészíti iOS 6-ra is ez év végéig. Addig pedig egy okos megoldással lehet iOS 6-on is Google Map-ünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.