whos_among_us

2012. október 13., szombat

Citi felmérése az európai részvényárakról - portfolio.hu

A Citi által készített felmérést a Portfolio.hu ismerteti. Ebből néhány lényeges elem:
  • A megkérdezettek fele szerint az év végéig nagyobb rally már nem várható (>5% a piaci indexek növekedése)
  • Jövőre, a megkérdezettek több mint 40%-a gondolja, hogy a növekeedés 10%-on belül lesz. Szintén valamivel több mintr 40% gondolja úgy, hogy a piaci növekedés 10% és 20% között lesz.
  • A legtöbben a pénzügyi szektort várják a nagy nyerők közé. (Blogger: a krízis multával, az államapaír hozamok esésével, a CDS felárak csökkenésével, a EU "kreatív" kötvény vásárlási megoldásával az országok finanszírozhatósága javul, a bankok feltőkésítettsége jelentősen javul, a "rossz" kötvények egyre kevésébé vannak a nagy kereskedelmi és befektetési bankoknál. Ez összeségében az eddig kockázatosabbnak számító és ezért jelentősen beesett értékű bank részvények árát húzhatja felfelé.)
  • A bánya társaságok részévényeibe is jó befektetési terep nyílhat meg a nyersanyag és energia árak várt csökkenésével. (Blogger: Legjobban a nemesfém és gyémánt bányák lehetnek jövedelemzőek. A nagy gazdaságok (főleg Kína) lassulásával, az ipari nyersanyagok (jellemzően ipari fémek) és energia hordozók ára is csökken. A világ nagy jegybankjainak (és elsősorban a FED-nek a QE3 és operation twist néven elhíresült akcióinak) pénzteremtése lévén az inflációs félelmek a befektetők körében jelentősen megnőttek, ami a nemesfémek és a természetes iránti gyémánt keresletet és ezzel azok árát hajtja felfelé. A nemesfém bányák költségei tehát csökkennek (tipikusan: energia hordozók, ipari fémek, építő anyagok), a kitermelt és profitot hozó áru értéke pedig nő, tehát a profit is nő. Azaz az ilyen bányászati cég papírjai a várakozások szerint emelkedhetnek.)
  • Legnagyobb bizonytalanságok a válaszolók szerint az EU szuverén adósság probléma, az európai politika alakulása (ti. az EU szorosabbra fűzési ütemének alakulása), a kínai gazdaság lassulása.
  • A válaszolók 80%-a szerint az EU-t 5 éven belül legfeljebb 1 ország hagyja esetleg el, de minden 5. válaszoló szerint egyetlen ország sem lép ki az EU-ból ezen az időtávon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.