whos_among_us

2014. szeptember 1., hétfő

Indul a szeptember

Nyugtalanító hírek. Háború ... 
A piacok általában nem szeretik a háborút és a geopolitikai nyugtalanságot. Általában rizikósabb termékek felől a biztosnágosabbak irányába veszi/veheti a pénz az útját. Néhány hír, információ a hét kezdése elé az előző hét végéről.
  • A hétvégén az orosz elnök egyértelműsítette egy interjúban, hogy célja egy (báb)állam lehasítása Ukrajna keleti részéből. Ez háború nélkül nem lesz lehetséges. Az Ukrajna  háború nélkül nyilván nem fog területeket átadni. (Igaz, egyenlőre azt sem tudni, pontosan mely területekre gondolhat Putyin.) Az EU vélhetőleg további szankciók bevezetéséről dönthet (bár láthatóan ez az orosz vezetést nem állította meg) és nincs egység a tagországok között a további szankciók mibenlétéről és mértékéről sem. Egy hetet adtak az oroszoknak ... Merkel is a szankciók kiszélesítése mellett foglalt tegnap állást. Az ukránok közben inkább fegyvereket kérnek. A szankciókban nem hisznek már. A hétvégén fogságba esett katonák cseréjére is sor került. Közben a fenyegetett Mariupolból tömegével menekülnek a lakosok.
  • Közben jelentések szerint az Ukrajnába átlépett orosz harckocsik porig romboltak egy kis ukrán határvárost, Savur-Mohyla-t. (lásd képek, a város határában egy ismert 2. világháborús emlékmű található, melyet szintén leromboltak: az emlékmű egykor és most; a találat)
  • A NATO válaszlépéseket tervez a megváltozott orosz régiós politikát látva. Várhatóan hamarosan döntés születhet 5 NATO országban 300-600 fős támaszpontok létesítéséről a három balti tagállamban, Lengyelországban és Romániában. Továbbá létrehoznak és a térségben állomásoztatnak majd egy 4000 fős extra gyors reagálású nemzetközi katonai erőt, mely bármikor bevethető a térségben. A Szövetség továbbá rendszeres és nagyobb létszámú hadgyakorlatokat is tart a térségben. Szczecinben pedig létrehoznak egy óriás irányítási központot, mely képes lehet akár egy 60 ezer fős katonai művelet irányítására.
  • Az Európa Tanács új elnöke a lengyel kormányfő,
    Tusk, Romuy és Mogherini (Reuters) - bbc.com
    Donald Tusk lett, míg a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az olasz Federica Mogherini, akiért - információk szerint - az olasz kormányfő minden tekitélyét bevetve lobbizott társai körében. Az információ véletlenül került nyilvánosságra, amikoris egy mikrofon bekapcsolva maradt és felvette Van Rompuy és a ciprusi elnök bizalmas beszélgetését.
  • Vasárnapi hír, hogy az iraki felmentő erők elérték a szélsőséges iszlamista ISIS által körülzárt  Amerli települést és áttörték az ostromgyűrűt. 15 ezer török nemzetiségű ember védi a várost, akiket az amerikai légierő lát el utánpótlással. Tartanak az amerikai légicsapások is Tal Afar és Sinjar környékén, ahol a súlyos harcok folynak. Érdekes, hogy a sajtó egyre többször él a de facto helyzetnek leginkább megfelelő "Syraq" elnevezéssel, miután a két állam közötti határ lényegében már jó ideje a szélsőségesek által ellenőrzött területekre esik mindkét oldalon.
  • A hétvégén tüntetések voltak Hong Kong-ban, miután a kínai parlament korlátozza a különleges státuszú városban a demokráciát. A 2017-es hong kongi elnökválasztáson már nem indulhat el bárki, mint eddig, hanem csak egy, a kínai kormány embereiből álló "jelőlő bizottság" álltal megszűrt három legalkalmasabbnak ítélt jelölt versenghet majd a pozícióért.
  • Nagy-Britanniában felemelték a terrorista veszély szintet pénteken, miután a biztonsági szolgálatok szerint az ország ellen terror támadás készül.
  • Az amerikai indexek pozitívban zártak pénteken is. DOW 17098 +0,11%, NASDAQ 4580 +0,49%, S&P500 2621 +0,31%, Russell2000 1174 +0,72%.
  • Az európai indexek is zöldben zártak a hét utolsó napján: DAX 9740 +0,08%, CAC40 4381 0,34%, FTSE100 6820 +0,21%.
  • Az ázsiai tőzsdék többségében nyereséggel zártak a ma reggeli kereskedésben: Nikkei225 +0,24%, Hang Seng +0,17%, Sanghai +0,58%, Sensex +0,69%, Singapure -0,48%.
  • A hétvégén problémák voltak a bitcoin kereskedelemben, egy hibás szoftver miatt az ár a mélybe csúszott.
  • Heti események:
    • A héten a Burger King (BKW) megvásárolta
      Gyorsétterem piac - wsj.com
      a kanadai Tim Horton (THI) étteremláncot és egyben bejelentette, hogy átköltözik Kanadába a cégközponttal, ami persze vaskos adókedvezményt is jelent a cégnek. A papír (mindkettő) tetemes emelkedést tudhat magamögött a héten. A befektetők elsősorban a kisebb adó miatt megugró profitabilitást árazzák. Közben piaci pletykák szerint a McDonald's (MCD) ajánlatot készül adni a Chipotle Mexican Grill (CMG) láncra.
    • Az Apple meghívója megérkezett szeptember 9.-ére a sajtó képviselőihez ... Az AAPL árát új csúcsokon láthattuk a héten. Az új telefon hátlapjáról egyre több kép jelenik meg. Találgatások az iOS8-ról, a vélhetőleg bejelentett valamiféle hordható technológiáról. A Többen tartanak tőle, hogy a bejelentéseket követően (ha azok nem passzolnak nagyrészt a találgatásokka) az ár eshet. Sokan relaizálják az akár tetemes profitjukat. Új pozíciókat AAPL-ben pedig a szeptember 9.-e utáni várt ereszkedésben vehetnek fel. Mások távolabbra gondolkodnak és találgatják az eladható mennyiséget a hordható technológiából. Pedig a következő nagy dobás lehet, hogy a fizetési rendszerekhez csatlakoztatása lesz az Apple eszközöknek. A héten információk jelentek meg tárgyalásokról az AMEX-szel. Lehet, hogy az új telefon már NFC képes lesz? Valamint ismét kijött egy bájos összehasonlító reklám a Samsungtól.
    • A második negyedéves GDP 4,2% lett a várt 4,0% helyett. Az amerikai gazdaság, tehát jó erőben van.
    • Tovább csökkentek a fejlett világ kötvényhozamai, áraik pedig ennek megfelelően az egekben vannak. A sajtó kötvény buborékról beszél. Ugyanakkor a nagybankok milliárdokat keresnek a dolgon.
    • Az S&P500-at először láthattuk 2000 pont felett a héten.
  • Hétfőn az amerikai tőzsdék zárva lesznek (Labor Day). A kereskedés ott kedden indul az első szeptemberi héten.
  • Hétfőn német Q2-es GDP adat jön! Valamint német, britt, francia (és több más EU ország) ipari beszerzési manager indexe kerül napvilágra.
  • EUR/USD  1,3124 ;
  • EUR/HUF 240,08;USD/HUF  315,11; CHF/HUF 261,20.
  • WTI   95,78/hordó, csütörtök óta emelkedik.
  • Arany  1287,70/uncia, az arany ára csütörtök óta esik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.