whos_among_us

2014. szeptember 17., szerda

Kérdések - válaszok

A minap egy baráti beszélgetésen ismét előkerült az arany befektetések kérdésköre, hiszen - főleg a dollár erősödése okán - az arany ára ismét esőben és közelít az $1200-os unciánkénti árhoz. Tehát érdemes vagy sem aranyat venni most?
A kisbefektetői arany vásárlások szólhatnak több generációs vagyon képzéstől a spekulációig sok mindenről. A kérdés tehát összetettebb. A Blogger korábban már foglalkozott a témával, a postot ajánlom minden témában érdeklődőnek.

Egy másik népszerű kérdés, amit rendszeresen előkerül beszélgetéseken a részvénypiacok korrekciójának kérdése. "Szerinted mikor jön a nagy esés?" "Miből gondolod, hogy lesz ilyen?" "Miért, nem lesz? ... 
Főleg az amerikai indexek vannak csúcsokon. Ugyanakkor az Egyesült Államok gazdasága igen jó állapotban van a folyamatosan érkező makroadatok alapján. Sok részvény ára lehet túlértékelt, de egyáltalán nem biztos, hogy többségük az (tőzsdei lufi). A legnagyobb fenyegetés az árakra egy túl gyors és főleg egy túl nagyra méretezett kamatemelés lenne, ami vélhetőleg őrült erővel kezdené kiszívni a piacokról a pénzt. Egy ilyen helyzetnek lehetne következménye egy "crash". Ez azonban bizonyosan nem érdeke a FED-nek, így vélhetőleg olyan megoldás mellett dönt majd a FOMC, amire a piacok valamilyen szinten fel tudnak majd készülni. Tehát hírtelen és nagy volumenű mozgás (talán) nem lesz belőle. Igazából nem sokat lehet előre mondani mi és mikor fog törénni. Tény, hogy a tőzsde történelem azt mutatja egy-egy nagyobb ívű felfelé menetelést gyakran követ vagy egy hírtelen összeomlás vagy egy lassabb, de nagyjából folyamatos és változó meredekségű ereszkedés.

Egy másik érdeklődő ismerősöm azt szerette volna megtudni pár napja, hogy szerintem érdemes-e még most Apple részvényeket vennie. Az Apple szerintem egy jó cég, jó termékekkel, sok problémával. Rövid távú befektetésre én várnék egy korrekcióra a beszállás előtt. Hosszú távú portfolióba pedig nem tenném jelenleg (elősorban, mert nagyon ködös az a vízió, amivel az Apple ma halad a piacon és mert az Apple-nél sokkal jobbnak látszó befektetések is kínálkoznak). Nem véletlenül, a nagy bankok, nyugdíjalapok és más, hosszú portfoliókat kezelő intézményi befektetők jórészt teljesen kiszálltak ebből a papírból. Én úgy gondolom, az Apple-ből ma hiányzik az a vízionárius alak, aki megálmodja a termékeket, szolgáltatásokat ÉS aki azok koncepcióját képes közvetíteni és eladni a közönség felé. Tim Cook - a Blogger véleménye szerint - erre a feladatra alkalmatlan. Ugyanakkor a vállalat pénzügyileg nagyon erős, az új telefonok sikeresek. Az iOS8-at a kritikusok dícsérik. Az elemzők újabb osztalék emelést pedzegetnek. Maga az Apple brand és a "Tábor" a mai napig erős. A készülékei prémiumnak számítanak és az Apple profitabilitása is rendben van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.