whos_among_us

2014. szeptember 6., szombat

Szeptember 9 előtt és $100 alatt az Apple

Jövő hét kedden jelent be az Apple. A szeptember 9.-ei eseményt hatalmas várakozás előzi meg. A sajtó és az Apple közösség lényegében kész tényként kezeli, hogy a következő generációs iPhone tárgya lesz a rendezvénynek, de hogy ezen kívül még mi, azt mindenki találgatja.
Ami biztosabbnak látszik, hogy az új telefonnal jöhet együtt az iOS8. Amiről kevesebbet tudunk, de a sajtó szinte tényként kezeli, hogy Tim Cook bejelenthet valamilyen hordható technológiát is a rendezvényen. 
További kérdések a telefonnal kapcsolatban: lesz-e nagyobb kijelző méretű telefon vagy sem? (A sató itt is biztosra veszi, hogy a 4,7"-es méret mellett az 5,5"-es is megjelenik.) Hajlitható lesz-e vagy sem? Lesz-e 128Gb-os készülék vagy sem? (Az értesülések szerint lesz és a szolgáltatói támogatás nélküli ára az valamivel $930 alatt lehet 4,7"-es mérettel.) Lesz-e iris scanner vagy sem? (Vélhetőleg még nem.) Mikor indul az értékesítés? (Szeptember második felében; többen a bejelentéstől számított 10 nappal későbbi péntekre tippelnek.) Milyen árakon várható az értékesítés? Milyen színű borításokkal lesz elérhető? Valamint lesz-e olcsóbb kivitelű új telefon (ez főleg a kínai terjeszkedéshez lenne fontos) vagy sem? Lesz-e benne valamilyen fitnessz vagy egészségügyi monitorozást segítő funkció vagy sem? (Sok pletyka szól arról, hogy lesz benne ilyen funkció is.) Saphire kijelző borítás vagy Gorilla Glass? (Értesülések szerint az előbbi várható, ami mindenképp a készülék ár emelkedését vetíti előre. Az első a GT Advanced Technologies Inc (GTAT) részvényeinek emelkedését hozhatja, a második a Corning-ét (GLW)) 8, 10 vagy 13 Mpixeles kamera? A8 processzor? (Utóbbi biztosnak látszik.) Vezetéknélküli töltés? Újabb töltő szabvány (reversible lightning)?
Méretek összehasonlítása - (MacRumors) - phonandroid.com

Sok szó esett az utóbbi időben az NFC kommunikációról a sajtóban. Sokak szerint az új készülékekben már benne lehet. Sőt vannak akik szerint Tim Cook egy elektronikus fizetési rendszerrel kapcsolatban is tehet valamilyen bejelentést, pusztán az készülékben rejlő technikai lehetőségen túl, hiszen szakértők erre következtetnek az utóbbi időben bejegyzett szabadalmak, a nagy kártya cégekkel kötött megállapodások és a vélhetőleg megjelenő NFC technológia együtteséből és más benfenntes információkból. 

Amit többen is biztosnak gondolnak, hogy az Apple vezér jövő héten nem fog még bejelenteni új tabletet, Macbook-ot. Ezt sokak szerint valamelyik októberi rendezvényre tartogathatják.

A találgatások másik vonulata az ár körül zajlik. A magas ár visszafoghatja az eladásokat, az alacsony ár erodálhatja a cég profit kilátásait, ami a részvény árára helyezhet komoly nyomást. Elképzelhető, hogy a kisebb kijelzős és 16Gb-os modellt fogja a cég "jóárasítani" és az itt elvesztett profitot a nagyobb kijelzős és a nagyobb memóriával rendelkező modellek izmosabb árazásával próbálja pótolni.

Az árak körüli másik fontos tényező az előfizetési szerződések ellenében biztosított szolgáltatói készülék ártámogatások mértéke lehet. Az Apple vélhetőleg különféle kedvezményekkel és más sales technikákkal fogja sarkallni a szolgálltatókat a mind nagyobb mértékű támogatásokra.

Az elemzők természetesen valamivel nagyobb megvásárolt mennyiségre számítanak az első pár napon, mint az 5s/5c kombó debütálása után tavaly ősszel. A találgatást táplálja, hogy a gyártói források is nagyobb mennyiségű kezdő megrendelésről beszélnek. Komoly kérdés lesz még a készülékek logisztikája, hiszen prémium készülékeknél a hosszú kiszállítási idő nam lehet opció.

A britt The Inquirer készített egy teljes összefoglalót iPhone 6 témában. Valamint ez a francia portál is jól összeszedte az eddigi ismereteket a várható készülékekről.

Ha már Apple (AAPL) ... A héten sokat esett a papír. $103,74-es csúcsról $98 dollár alá is benézett a papír. Elemzők több okot is felsoroltak, amelyek vélhetőleg mind hatottak az ár korrekciójára: 
  • Korábban több női híresség (pl. Jennifer Lawrence, Kate Upton, később mások is) is azzal fordult a céghez és a sajtóhoz augusztus utolsó napján, hogy hackerek feltörték az Apple felhőben tárolt magán jellegű fotóikat és azokat nyilvánosságra hozták. A cég azóta egy biztonsági javítást helyezett el a felhőn, amely elvileg megakadályozza a további adat szivárgást. A befektetőket azonban elbizonytalanította az eddig a tökéletesség szimbólumának számító Apple-lel kapcsolatos hír. Az is bizonytalan, hogy a celebritások képein túl mi szivároghatott még ki és mióta tarthatott a szivárgás? Mi kerülhet még elő ebből a problémából esetleg később?
  • A magasra szökött ár sok befektetőt késztetett arra, hogy profitját realizálja a szeptember 9.-ei esemény előtt. A bejelentés és az új termék körüli sok bizonytalanság mellett a biztos profitot a befektetők többre értékelték. Sokan azóta a mélybe esett áron már vissza is vették a papírt, mások kivárják a bejelentést és a piaci reakciókat és csak utána döntenek egy új beszállásról.
  • A nagy konkurens, a Samsung a héten megjelent a Gear VR termékével és a Galaxy Note 4-gyel. A kettő együtt igen ütős termék kombináció a virtuális valóság szoftvereket használóknak. A befektetők úgy érezték a konkurens máris jobb készülékkel rukkolt elő, mint a pletykákból kisejlő iPhone 6.
Az AAPL P/E mutatója 15,75 ami alapján nem tűnik túlértékeltnek. Persze a piac számára nem csak ez a szám a fontos. Sok elemző jó beszállónak tartja a jelenlegi korrekciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.