whos_among_us

2014. szeptember 4., csütörtök

Lépett az ECB, beszakadt az EUR/USD

Az Európai Központi Bank (ECB) ma váratlanul tovább vágott eddigi 0,15%-os irányadó kamatán 0,05%-ra, az overnight központi banki betéti kamatot pedig az eddigi -0,1%-ról -0,2%-ra módosította. Az egy napos hitelkamatot is levágták 0,4%-ról 0,3%-ra. A további vágásokkal megállnak.
Az ECB fedezett kötvény és eszközfedezetű értékpapír vásárlási programok indítását jelentette be.
Mario Draghi, ECB elnök, egy sajtótájékoztatón ma délután elmondta, hogy a döntést sürgette az EUR zóna inflációjának tartósan alacsony szintje. Sajnos a rövidtávú inflációs nyomás mellett mára a közép és hosszabb távú infláció is nagyon beesett.
Draghi: "Most, if not all, the data we got in August on GDP (gross domestic product) and inflation showed that the recovery was losing momentum."
Draghi sürgette a szerkezeti reformokat az EUR zóna gazdaságaiban, melyet kulcskérdésnek tart, mert pusztán a fiskális stimulus önmagában nem lesz hatékony a gazdaségi fellendülés tekintetében.
Forrás: ECB - wsj.com
Az EUR/USD kereszt egészen 1,2922-ig esett, majd elkezdett emelkedni. A forint 311,62-ig erősödött, majd ismét gyengülni kezdett. A post írásakor 313,30. Az USD/HUF tovább erősödött 242,37-ig, majd némi korrekció vette kezdetét és a post írásakor 241,99Ft-ot és egy dollár.
A Blogger és a legtöbb elemző némi korrekciót követően az EUR további esésére számít. A kötvény vásárlási program részletei még nem ismertek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.