whos_among_us

2011. február 24., csütörtök

Alternatívák

Líbia gyakorlatilag kettészakadt. A keleti országrészben a törzsi tanácsok vezetik a településeket. A nyugati országrészben Kadhafi erői ellenőrzik a városokat. Elsősorban Tripoliban folytak ma összecsapások. A külföldiek kimenekítése folyamatos. Az olaj kitermelés Líbiában szinte leállt. A csádi elnök csapatok helyszínre küldését jelentette be. A NATO légtér zárat fontolgat. Obama elnök pedig nyugalomra intette a feleket. A legnagyobb dilemmája a nagy hatalmaknak, a helyzet számukra kedvező megoldása. Közben más arab országokból is nyugtalanító hírek érkeznek.
A Bahreinben elengedett politikai fogjok kínzásaikról számoltak be ma a sajtónak. Jemenben minden nagyobb városban folyamatosak a tüntetések. Az egyik helyszínen bomba robbant, egy ember meghalt. Egyiptomban letartóztatták a volt tájékoztatási minisztert, akit a tüntetők a hazug mubarraki propagandával vádolnak.

Közben az olaj ára az események hatására az egekbe szökött. Ma reggel a WTI típusú könnyű olaj piaci ára 103 $ felett is járt, ahonnan aztán eső trendet mutatott. A Brent ma reggel 117 $ fölé emelkedett rövid időre.
A nyers olaj árak mellett a benzin árfolyama is jelentősen megugrott.

A hirtelen megemelkedett olajtermék árak azonnal előtérbe helyezték az alternatív energiaforrások és az alternatív megoldásokat szállító cégek árfolyamát.
A XETRA-n ma az egyik legjobban teljesítő részvény típusú ETF a Credit Suisse alternatív enegrgetikai cégek papírjaiba fektető alapja volt. A kukorica ára USD-ben közel 2%-kal emelkedett, hiszen a bioetanol előállításához erre van szükség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.