whos_among_us

2011. február 15., kedd

Fekete leves - fehét pamacs

Egy rövid betegség után a blog olvasói visszakapják a bloggert. :)
A piacokon ma kisebb kivételekkel a medve táncolt. Van azonban néhány fontos kivétel!
A mezőgazdasági termények közül a gyapot és kávé tudott emelkedni. Mind a kettő történelmi csúcsait döntve.
A többi termény kisebb nagyobb mértékben esett.

A gyapot áremelkedése megállíthatatlannak látszik! A mai elemzői vélemények további emelkedést prognosztizálnak, mivel nagyon erős az ázsiai kereslet. Tehát az árfolyam 180$ közelébe került több mint 2,5%-os plusszal.

A kávé ára folytatta az emelkedést miután úgy áll a dolog, hogy Brazília termése várhatóan jelentősen elmarad a várttól. A szakértők itt is további emelkedésre számítanak.

A kukorica ára némileg esett, mivel tegnap bejelentették, hogy az USA-ban 4 millió hektárral növelik a termőterületet; ez egyben némi profit realizálásra is lehetőséget adott. A szakértők rövid távon némi ár sűlyedést várnak, ám fundamentális alapon már közép távon is további emelkedésre lehet számítani. A jelenlegi alacsonyabb árakat vételi pozíciók kialakítására érdemes felhasználni.


A búza ára viszont jelentősen, 3,5% fölötti esést mutatott ma. Azonban hosszabb távon (és fundamentális alapon) nem a medve, hanem a bika ugrálhat továbbra is a táblák között. Az alacsonyabb ár, itt is pozíciók felvételére adhat lehetőséget.

Ismét emelkedőben a nemesfémek. Az arany 1373 $ fölé kúszott unciánként (2 hete még 1320 körül volt!); csak ma kb 10$ volt a növekedés. az ezüst növekedése még erőteljesebb. Jelenleg 30,77$ unciánként az ár, de két hete még csak 27$ körül mozgott az ár, ami 10%-nál nagyobb emelkedés ezen az időtávon.

A WTI típusú olaj ára ma benézett 84$ alá is hordónként, míg a Brent a nap egy részében 103$ fölé került, de a nap végére esésnek indult. Az olaj piacát az arab térségben végigvonuló elégedetlenségi hullám jelentős volatilitásban tartja. A WTI esetében az inkább eső árat a hatalmasra felhalmozott készletek mozgatják. A szakértők közül most a legtöbben a két típusú olaj árának egymáshoz képest növekvő távolságát figyelik. A szaksajtóban rendre jelennek meg a tippek, hogy hol állhat meg az olló kinyílása. Minden esetre a brókerek nagyon is várják már a WTI árának emelkedését, amiből előbb utóbb az évben jól lehet majd profitálni (a másik oldalon természetesen a Brent vélhető némi ár korrekciójából is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.