whos_among_us

2011. február 27., vasárnap

Olaj, arany, ezüst

Líbiában a városokat lényegében mára elvesztette a rezsim. A főváros belső részeit még ellenőrzik a rendszer emberei, de a külvárosok már a felkekőké. A keleti országrészben beindult a normális élet. A volt igazságügy miniszter Bengáziban van és szervezi az ideiglenes kormányt. Kadhafinak csak napjai lehetnek, ha egyáltalán még az országban van. A helyzet remélhetőleg relatíve hamar megoldódhat.


Nagyobb baj, hogy a többi térségbeli országban sem "nyugszanak a kedélyek". Tunéziában kinevezték az új kormányfőt. Jemenben folytatódnak a tüntetések. Ománban pedig meghalt 2 ember a tüntetők és rendőrök közötti összecsapásban. Irán felszólította Szaud-Arábiát, hogy az OPEC döntése nélkül ne kezdje el könnyelműen fokozni a kitermelését.

Az olaj ára közben alig változott. (Brent  ~112$, WTI  ~98$) A piaci elemzők szerint, bár az árupiacon maga a termék jelenleg jelentősen túlvett, mégis egyértelműen felfelé várják irányát. Ez vélhetőleg addig tarthat, amíg egyfelől Líbiában nem születik megnyugtató eredmény, másfelől amíg az arab világban meg nem nyugszanak a kedélyek és a kitermelést és szállítást nem zavar(hat)ja meg semmi.

Amíg a bizonytalanság tart a nemesfémeket is felfelé várja az elemzői társadalom, de míg az ezüsttől a hét elején - túlvettsége és túl értékelődése miatt - korrekciót várnak, addig az aranynak folyamatos emelkedést jósolnak kisebb korrekció mellett.

A barchart.hu elemzője (Lee Gauss) a jövő hétre alapvetően bika piacot vár, ami az előző napok erős korrekcióit követően érthető.
a mezőgazdasági termékek emelkedését érdemes kihasználni. Az olajtermékeknél nagyobb óvatosságot javaslok. A korábbi papírok tartása és a helyzet figyelemmel kísérése óvatos befektetői magatartás a jövő hétre, egyes termékek (pl fűtőolaj, benzin) vétele még mindig tartogathat profitot vásárlóinak.

Lee Gaus egy másik elemzését a gabona árakkal spekulálóknak ajánlom. Részletesen elemzi az idei és tavalyi évre a kukorica, a búza és a szója termelési (és várható termelési) adatait.
A cikkben kávé is terítékre kerül, amit túlvettnek ítél és közelgő korrekciót vár. Az elemzés konyhanyelvi lényege: az olaj, a nemesfémek, a kávé jó sztori továbbra is, de várjon ki mindenki egy korrekciót. A gabonákban érdemes továbbra is spekulálni, persze a beszálláshoz mindig várj ki egy korrekciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.