whos_among_us

2011. október 5., szerda

300!

A tegnap a EUR/HUF árfolyam megérkezett a címben jelzett fontos lélektani és technikai szintre. Megnyaldosta, de lényegében nem törte át. A piaci elemzők egyöntetűen MNB beavatkozást sejtenek a háttérben, de természetesen a jegybank a hasonló beavatkozásokat sosem jelenti be és nem kommentálja. - "úgymond" teszi a dolgát. Ma az euró - forint kurzus rövid időre ismét átlépte a 300-as szintet.
Közép európai idő szerint tegnap késő este, de még az amerikai piac zárás előtt, megszólalt Bernanke, aki sürgette a Kongresszust, hogy tegyen többet a gazdaság élénkítése érdekében, de óvatosságra intett atekintetben, hogy a piacok felé jelzést küldjenek új monetáris lazítás indításáról.
A marketwatch.com-on megjelent egy hír, miszerint az EU pénzügyminiszterei egyetértettek az európai bankok pótlólagos feltőkésítésében. Ez azonnal igen jól hatott a bankrendszer papírjaira, amelyek gyors emelkedésbe kezdtek és jelentősen felrántották az amerikai indexeket. Az európai és amerikai piacokon az emelkedés ma folytatódott.
forrás: financialpost.com
Még tegnap késő este jelentette be a Moody's Investors hitelminősítő, hogy Olaszország adósbesorolását három fokozattal leminősítette negatív kilátás mellett. Ennek okát elsősorban az olasz kormány szigorító rendelkezéseinek végrehajtási kockázataiban jelölta meg a hitelminősítő. Ezzel a Moody's felsorakozott az S&P mögé, aki korábban már megtette a leminősítést. A Moody's 6 magyar bankot is leminősítési vizsgálat alá vett egy mai hír szerint (OTP, OTP Jelzálogbank, K&H, a Budapest Bank, FHB, az Erste Bank Hungary, MKB).
Az olaj ára közben emelkedőre fogta. A WTI bár tegnap este már 78$ közelébe emelkedett, hétfőn az ára 75$ közelébe esett, a Brent pedig 100$ alá is benézett. Jelenleg a fekete arany hordónkénti ára jó ütemben halad a 80$ felé. Ha a piaci hangulat nem törik meg a hétvégéig, akár 84-85$-ig is mehet az könnyű olaj tőzsdei árfolyama. Minden esetre korrelációját a legnagyobb tőzsdék mozgásaival most nem lehet nem észrevenni.
A nemesfémek ára a hét elején történt nagy "zakó" után ismét emelkedőek. Ez továbbra is mutatja, hogy a befektetői hangulat nem nyugodt.
A piac várja a további, a helyzet konszolidációját, megoldását szolgálló európai fejleményeket, melyekről korábbi postokban már szóltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.