whos_among_us

2011. október 1., szombat

Economist Intelligence Unit szerint 40% az esélye az Euro zóna felbomlásának

A londoni Economist Intelligence Unit szerint, amely a világ egyik legnagyobb, befektetési bankoktól független gazdaság elemzője, 40% az esélye az Euro zóna felbomlásának. Az index.hu által megjelentetett cikk felsorakozik Szalay-Berzeviczy Attila minap megjelent és nagy viszhangot keltő cikke mellé.

Az EIU megállapításai röviden a következők:
  •  A kialakult helyzet nem oldható meg pusztán azza, hogy leírjuk a görög adósság egy jó részét, ugyanis a megmaradó rész is olyan hatalmas, hogy annak törlesztésére beszedett óriási adók hosszú évekre teljesen megölik a helyi gazdaság növekedését, ami nélkül viszont esélytelen a részbeni leírás után megmaradt - még mindíg igen tetemes - adósság rész "kinövése". Nem marad más, mint kiléptetni őket az Euro zónából és az adósságot átváltani drachmára és elkezdeni elinflálni.
  •  Ha ez bekövetkezik azzal precedenst termetődik a kilépésre. A befektetők most még abban bíznak, hogy - látva a görög példát - a központi országok "helytállnak" a periféria országainak tetemes adósságáért. Azonban egy Görögország esetleges kiléptetése után, ebben már jobbára nem bíznának meg. Így aztán elkezdenék kivonni tőkéjüket a többi "problémás" országból. A nagy befektetők mellett a lakosság is próbálná menteni, ami menthető: különféle pénz kivételi korlátozásokat kellene bevezetni a bankokban. A hitelezés teljesen befagyna. Végül a helyzet a központi országok és az ECB oldaláról teljesen finanszírozhatatlanná válna, ami újabb kiléptetéseket idézne elő. Ezek az országok jó eséllyel az Uniót is elhagynák.
  • A megmaradó központi országok valutája iszonyat felértékelődne: oda menekítené mindenki a pénzét. Mindenki az ő valutájukat akarná venni. Ez agyonnyomná ezen országok jellemzően export orientált gazdaságát.
  • Megtörténhet, hogy a németek elégelik meg a helyzetet és ők törnek pálcát. Ha ők lépnek ki és "hagyják cserben" a többieket, az EU lényegében azonnal felbomlik.

Mindegyik változat lényegében nagyon rossz a periféria és a központ országainak is. A Roland Berger stratégiai tanácsadó cég egy holding létrehozását javasolja a görög állami vagyonból, melyet az EU megvenne cserébe az ECB-nél és az ESEF-nél felhalmozódott görög állampapírokért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.