whos_among_us

2011. október 31., hétfő

305

Ma délelőtt az EUR/HUF árfolyama átlépte a 305-ös szintet, az USD/HUF pedig a 218,5-ös szintet. Ezzel az előbbi keresztnél igen közel kerültünk a 2009 évelei történelmi szintekhez és a dollár is jelentős magasságokba került. A CHF/HUF nem meglepő módon 250 fölé lépett. A hazai fizető eszköz ilyen nagy arányú gyengülésében több tényező is szerepet játszik, de az ismert hazai kedély borzoló és árfolyam rontó faktorok (végtörlesztés, leminősítési félelmek, kamat emelési várakozások, MNB elnök politikai támadása, kormányzó párt vezetőinek szándékos árfolyamgyengítést valószínűsítő nyilatkozatai) helyett ma elsősorban a negatív nemzetközi piaci hangulat lehetett az oka a méretes zakónak. A nemzetközi tőzsdéken ma erőteljes korrekció bontakozott ki a múlt hét végét jellemző eufórikus emelkedést követően. A hatást fokozta, hogy a kiszivárgott információk alapján a kínai kormány vélhetőleg mégsem vásárol olyan nagy mértékben EFSF kötvényeket, mint azt a múlthéten kiszivárgott információk alapján a piac gondolta. A egyre több szakértő kamat emelést valószínűsít. A korábban csak jövő év elejére várt kamatemelést a piac nagyon kezdi előre hozni.
Az árfolyam ilyen arányú elmozdulása már kezd nagyon kedvezőtlen lenni a hazai gazdaság részrére: elsősorban az energiahordozó árak ugrásszerű emelkedését okozzák, de más import cikkek (pl élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek vagy a közlekedési és szállítási költségek) további emelkedését úgyszintén rövidesen előidézik. Mindez a gazdaság még gyorsabb lassulását eredményezhetik és erősen növelik 2012-re a recesszió esélyét. A kormánynak nagyon gyorsan kellene lépnie: újra szükséges írni a még el nem fogadott költségvetést, bemutatva a piac részére egy kb reális számokon nyugvó tervezetet. Ebben pedig a bevételek radikális növelése helyett elsősorban a kiadások csökkentésére szükséges koncentrálnia, még akkor is, ha ezt politikailag "nehéz megfogalmazni", beleilleszteni a nemzeti forradalmi kormányzásba.
Tüntetés október 23.-án - 168ora.hu
A piac azonban kőszívű és beton ököllel kényszeríti ki a változtatást, ha a finomabb jelzésekből egy-egy adminisztráció nem ért.
A 305-ös árfolyamnak egy másik olvasatáról is legyen szabad itt egy gondolatra megemlékezni: az árfolyam emelkedésével sok százezer magyar megtakarítását, fizetését, járadékát - annak vásárlóerejét erodálják el brutálisan egy komoly válság idején, akkor amikor az ország hajója is komoly viharok alatt, előtt áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.