whos_among_us

2011. október 13., csütörtök

A félelem fala

Optimizmus. Ez jellemezte leginkább a hét első három napján a piacokat. Szinte minden tőzsde index jelentősen emlekedett és fontos szintekig jutottak el, helyenként át-át is lépve azokat. A DAX a 6000-es szintet lépte ma át, de nap végére alá csúszott. Az S&P 500 az 1200-as szintet lépte át kicsivel és ott állt meg. A NASDAQ 2600 ponton jutott túl a nap végére.
Ma elsősorban a bank papírok "hasítottak". A térségben a Raiffeisen volt az abszolut húzó és végül +14,76%-os emelkedésben állt meg napvégén. Az Erste +2,83%-ot, az OTP +3,4%-ot gyarapodott. A MOL közel 0,9%-ot emelkedett, az E-star 1%-ot, míg a Richter közel 3,5% pluszban állt meg.

Az olaj ára 86,5$ fölé is emelkedett napközben, de jelenleg esésnek indult. Naközben jelent meg a nemzetközi energia ügynökség (IEA) becslése a világ várható olaj szükségletének csökkenéséről. Részben ezért, részben pedig az olaj piaci árának elmúlt napokban történt jelentős elmozdulást követő profit realizálások következtében megindult lefelé. Több szakértő az olaj árát a recessziós félelmek okán a közel jövőben a jelenlegi szinteknél lényegében nem igen várja magasabbra.

A nemesfém piacon egy nap elei emelkedést követően, amikor is az arany unciánkénti ára 1692$-ig ugrott, enyhe csökkenés volt tapasztalható. Az ezüst 33$ fölé nézett ma oda, de ezt követően az árfolyam minimális ingás mellett stagnált. A réz is jól teljesített 3% fölötti árfolyam emelkedéssel. Utóbbi adat jól mutatja, hogy a piac hangulata bizakodó.

A mezőgazdasági árutőzsdei termékek közül megemlítem, hogy a kávé (2,71%) és a kakaó (1,1%) ára emelkedett. A gyapot, a búza, a kukorica ára viszont jelentősen csökkent.

Commodity tippek:
short olaj, benzin; long kakaó, cukor, ezüst

Részvény tippek:
short banki papírok, ComCast, long Boss AG, Apple, Amazon, Google, QQQ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.