whos_among_us

2011. október 9., vasárnap

Árupiac

Az egyik legfontosabb árupiaci termék az olaj. Az WTI árfolyama a héten - heves mozgások közepedte - elérte éves mélypontját 75,92$-os szinten. A Brent pedig benézett 100$ alá a keddi napon. A hét közepétől azonban a tőzsdéken jó hangulat alakult ki és maradt meg egészen hét végéig. Az indexek szépen emelkedtek a hét második felétől, ami a befektetőknél oldotta a növekedési félelmeket, így a WTI olaj - bár nagy volatilitás mellett - de 84$-ig is felszaladt pénteken. (A Brent 106$ fölé benézett.)

A tőzsdei jó hangulat kitartásában és így az olaj árak emelkedésébe jelentősen besegített, hogy az európai jegybankok sorra jelentenek be valamilyen pénz pumpálási akciót a gazdaság élénkítésére és a "fertőző" európai perem országok állampapírjainak kereskedelmi és befektetési bankokból történő minél nagyobb arányú "kiporszívózására". Pénteken az amerikai munkaügyi tárca riportjából kiderült, hogy 103 ezerrel nőtt augusztushoz képest a foglalkoztatás, ami majdnem duplája a várt értéknek. Sok befektetőt az adat arról győzőtt meg, hogy az USA gazdasága a közel jövőben nem fog recesszióba fordulni. Ez aztán a részvény és pénz piacokon azonnal pozitív hatást fejtett ki.

Az arany a héten enyhe emelkedésben volt csütörtökig, amikor is megközelítette az 1670$-es unciánkénti árfolyamot, majd a pozitív amerikai gazdasági hírek hatására ereszkedésnek indult és 1638$-on fejezte be a hetet.
Az ezüst árfolyama is egy szűk sávban,  30-32$ körül mozgott unciánként. Pénteken a nap végére valamivel 31$/oz felett zárt. A réz árfolyama viszont a több heti esés után emelkedésbe fordult. A tréderek szerint a trend tartós lehet. A vásárlások mögött elsősorban Kína áll.

Az amúgy lejtmenetben lévő cukor ára pénteken megugrott a hírre, miszerint az amerikai cukor készletek 37 éves mélypontra kerültek, miután a legnagyobb cukorrépa termő vidéknek számító Minnesotában a kedvezőtlen időjárás következtében 19%-os termés csökkenés várható. Mindez pedig a cukor akár tartósan magasabb piaci árát valószínűsíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.