whos_among_us

2011. október 16., vasárnap

Szimpatikus MDAX komponensek #1

A német MDAX index 50 nem technológiai prime standard cég papírjait tömöríti. Az indexet a Deutsche Börse számolja és teszi közzé folyamatosan. A német részvénypiacon befektetőknek érdemes áttekinteniük a listát. Jó pár cég mögött fedezhetünk fel befektetési potenciált. Jelen bejegyzésem - pillanatnyi ismereteim és saját szempontrendszerem mentén - igyekszik röviden bemutatni néhány érdekesebb papírt.

1.) Celesio AG  - A hosszabb ideje ereszkedő árfolyamú gyógyszeripari nagykereskedelmi óriás papírjának ára pénteken 4,29%-kal emelkedett, miután bejelentették, hogy a brazil gyógyszerészeti nagykereskedelemben utazó Oncoprod csoportban vásárolt 60%-os többségi tuladonrészt. A papírt érdemes figyelnünk, a Nomura pár napja (még a fenti hírt nem ismerve) változtatott a papír besorolásán és tartásra javasolja azt, igaz a célárfolyamát 14€-ról 13€-ra rontva. Az említett emelkedést követően a heti záró ár 11,285€ lett.

2.) Demag-Cranes AG - A világ egyik legnagyobb kikötői gépészeti gyártója. Egyik fő tulajdonosa a Gottwald Port Technology Gmbh. Ahogy a nevéből is kiderül, elsősorban az óriási kikötői daruk gyártásában érdekelt cég sorra nyeri a hatalmas kikötő fejlesztési projekteket. (pl. Kenyában, Törökországban, Hollandiában)
Egy pár napos hír szerint a HSBC óriás bank alulsúlyozásra ajánlotta a papírt. A cég idei tervei a várakozások szerint alakulhat, bár a 3. negyedéves eredmény publikálását csak most várjuk. Amennyiben a világgazdaság a recesszió irányába fordul, úgy a cég megrendeléseinek csökkenése elképzelhető. Közép távon azonban mindenképp várható - elsősorban a fejlődő országokban - a nemzetközi kereskedelem erősödése és az ehhez kapcsolódó kikötői fejlesztések előtérbe kerülése. A papír árfolyama egyébként szépen emelkedett a 2008-2009-es válságot követően lényegi visszaesés nélkül. Véleményem szerint van helye a papírnak a portfolióban, de kevésbé rövid távú, spekulatív jelleggel, inkább hosszabb távon.

3.) Deutsche Whonen AG - az egyik legnagyobb német lakás bérbeadó cég, mely főleg Frankfurtban és környékén tevékenykedik. A Goldman Sachs a részvényt vételre ajánlja, miután a német bérlakás piacon jó a növekedési kilátásokat lát. Piaci pletykák szólnak egy másik MDAX komponens, a GSW Immobilien AG-vel történő összeolvadásról vagy felvásárlásáról szóló tárgyalásokról, ami szinté emeli a cég papírjai irányi keresletet és az árat. A papír közép-hosszú távon is jó befektetés lehet, miután a bérlakás piaci szolgáltatások iránti kereslet világ szerte felfutóban van az ingatlan piaci és hitelezési válság kitörését követően, részben annak következményei miatt is. A Goldman célára 12,80€, most pénteken pedig 10,785€-n zára a részvényt a börze.

4.) EADS N.V. - Az európai repülőgép ipar egyik fellegvára olyan márkanevekkel, mint a főleg polgári repülésben érdekelt AIRBUS, az űrkutatásban tevékenykedő Astrium, a katonai célú repülésben utazó Cassadian, és a helikopterek tervezésében, gyártásában dolgozó Eurocopter. A repülés napjainkban jelentős fejlődés előtt, alatt áll. Mind a polgári, mind a katonai megrendelések száma jelentősen emelkedett. A cég nagy erőfeszítéseket tesz a repülői mind jobb üzemanyag felhasználása és CO2 kibocsátása érdekében. A részvények árfolyama 2009 tavasza óta folyamatosan emelkedik, bár az utolsó 2 hónapban - globális hatásra - némi visszaesés és stagnálás figyelhető meg. A Hollandiában bejegyzett cég piaca globális és az ágazat igen csak stratégiai. Másfelől a dollárhoz képest gyengébb és gyengülő euro igen csak jót tesz az Európán kívüli megrendeléseknek. A fejlesztéseik pedig igazán élvonalbeliek.  A Fitch-nél a cég hitel besorolása  BBB+ stabil kilátással (BBB jelentése: közepes méretű cég, aminek eredményessége megkérdősjelezhetetlen, a + jel ezt felfelé tolja).
Vélhetőleg jól gondolkodik az a befektető, aki a portfoliójában egy ilyen cég papírjainak helyt ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.