whos_among_us

2011. október 20., csütörtök

Rubiconon túl - Helyzet és elemzése most a 300-on túl

Két és fél éves mélypontra került ma késő délutánra a Forint az Euroval szemben, amikor az EUR/HUF kereszt jóval 301 forint felett is járt. Az árfolyam ilyen formán alakulásában számos tényező együttese játszott közre:
  • a tőkepiacok nagyon várják a hétvégi EU csúcstalálkozót, ahol az ismert problémákkal, kérdésekkel kapcsolatban várnak megoldást. A meghatározó német - francia tárgyalásokról ki-kiszivárgó hírekre az euro/dollár keresztárfolyama és a tőzsde indexek is nagy volatilitással mozogtak.
  • A 2012-es költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak, a jegybank elnökének felújuló támadása, a nagyon megnőtt költségvetési hiány, a szerkezeti reformok elmaradása és már a tervekből is ki-kimaradása, a végtörlesztés maga és annak mértékével kapcsolatosan felröppenő különféle becslések, az IMF-fel kapcsolatos aggasztó Fidesz kommunikáció, a piacok által elvárt IMF-fel kapcsolatos kommunikáció elmaradása, a miniszterelnök vélt szándéka a nemzeti valuta gyengítésére mind - mind azok a belpolitikai és belső gazdasági okok, amelyek miatt a Forint ma ilyen mélységekbe zuhanhatott elemésztve sok ember megtakarításának egy jelentős részét és további inflációt okozva.
Sajnos, de vélhetőleg az árfolyam trend iránya továbbra is lefelé mutathat. Ez okot adhat 
  • a hazai forint befektetéssel rendelkezőknek megfontolni, hogy a befektetéseik egy részét vagy nagy részét valamelyik menekülő devizába váltsák (USD, JPY, CAD, NOK) esetleg - részben - nemesfémeket (vagy ilyeneket tartalmazó ETF-eket) vásároljanak, ezzel védve annak értékét.
  • a Nemzeti Banknak, hogy komolyan megfontolja egy kamatemelés lehetőségét, illetve addig is (szóbeli vagy tényleges) intervencióval hárítsa a további árfolyamesést.
  • (további) spekulánsoknak a "trend"-be fektetni és az EUR/HUF, USD/HUF árfolyamokra nagy mennyiségben short pozíciókat nyitni és ezzel erősíteni az eső trendet, melyet az MNB vagy a kormány így csak sokkal drágábban tud lassítani vagy megállítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.