whos_among_us

2013. február 16., szombat

$1600 alá esett az arany ára

Az arany árának pénteki esése $1597-ig
(zöld grafikon) - kitco.com
Az arany unciánkénti ára a new york-i tőzsdén (COMEX) pénteken nap közben $1597-ig szakadt elsősorban mechanikusan aktíválódó stop megbízások következtében, miután az árfolyam áttörte a fontos támasznak számító $1625-os szintet. A sárga nemesfém a hét egészében 3,7%-ot vesztett az értékéből, ami tavaly május óta a legnagyobb zuhanás.
A délfelé tartó nemesfém piaci mozgás okai köztt az elemzők a következőket jelölik meg:
  • A kínai újév és az ehhez kapcsolódó (ottani) ünnepek miatt jelentősen csökkent a fizikai arany iránti ázsia kereslet, mely jellemzően nagy részét képezi a piaci igényeknek.
  • A befektetők a magas nemesfém árakban "árazták" az amerikai, európai és kínai gyengélkedő gazdaságot. Miután a napvilágrakerült makroadatok egyreinkább a gazdaságok növekedését és helyreállását mutatják, a magas árak sem indokoltak.
  • A Soros Györgyhöz köthető Soros Found a napokban jelentősen csökkentette az világ legnagyobb arany ETF-jében részesedését (SPDR Gold Trust).
  • A héten a dollár erősödésbe kezdett, mely jellemzően az árupiaci termékekárának esését is indukálja. (Pl. ezzel párhuzamosan az olaj ára is esésnek indult.)
A többi nemesfém (ezüst, platina, palládium) is követte az aranypiac lefelé mozgását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.