whos_among_us

2011. november 13., vasárnap

Hogy is állunk?

Az elmúlt napokban Magyarország csődkockázati indexe, az ún. CDS felár sajnos 2,5 éves csúcson van, lényegében egy hajszálra a 2009-es legrosszabb értékről. Közben a hitelminősítők figyelő listára tették az országot. Ez a bóvliba leminősítés előtti utolsó "szakasz". A legutolsó figyelmeztetés. Sokszor a figyelőlistára tétel és a tényleges leminősítés között csak egészen rövid időt hagynak az intézetek. A piac lényegében elkönyvelte a leminősítést. Ez azt jelenti, hogy az eddigi kamat szinteken az állampapírokat a befektetők már nem igazán fogják megvenni. (Tulajdonképpen már eddig sem nagyon vették és pont a hamarosan  bekövetkező kamatemelésre számítva is tartották vissza állampapír bevásárlásaikat.)
Ellentmondó híreszteléseket kezdett "fel-felkavarni a szél" mindeközben arról, hogy ténylegesen meddig tarthat ki a hazai büdzsé az elapadóban lévő külföldi finanszírozás nélkül és ténylegesen mi is a költségvetés valós helyzete.
A befektetőket nyugtalanítja a hitelminősítők lépése az ország figyelőlistárahelyezéséről, a végtörlesztéssel kapcsolatos helyzet és az egyenlőre csak becsülhető, de mindenképp jelentős banki tőke veszteség mértéke, a kormányzat teljesen hiteltelen 2012-es büdzséje, a gazdasági miniszter és részben a miniszterelnök fokozódó hiteltelensége, a szerkezeti reformok elmaradása, a gazdaság becsült nagy fokú lassulása.
A jegybanki kamatemelés szinte elkerülhetetlen, a mértéke pedig annál nagyobb lehet, minél tovább halogatjuk. A forint egyre komolyabb csúcsokat dönt meg hétről hétre. A kemény munkával megszerzett pénzügyi megtakarítások értéke szinte pár nap alatt foszlik szét egy olyan környezetben, ahol az államnak egyre kevesebb pénze és lehetősége lesz a különféle közszolgáltatásokat a korábbi szinvonalon és "ingyen" nyújtani polgárainak (egészségügyi ellátás, nyugdíj, oktatás, gyógyszer támogatás, szociális ellátások rendszere, hogy csak a jelentősebbeket soroljam). A pénz romlása sokak véleménye szerint a jelenlegi szinteken még nem állt meg. A hétről hétre emelkedő üzemanyag és energiahordozó árak mellett az adóprés is emelkedik. Ez összességében tovább csökkenti a gazdaság teljesítőképességét, ami az adóbevételeket emészti tovább, ami pedig újabb kiigazításokat tehet szükségessé. A várvavárt gazdasági növekedés pedig csak a hit által nem jöhet el. Külsős segítség nélkül az ország nem fogja tudni visszafizetni a felvett hiteleket és kamatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.