whos_among_us

2012. március 19., hétfő

Alma rulez!

Japán fiatalok várják az iPad 3 árusításának megkezdését - thenextweb.com
Az Apple messze a világ legértékesebb cége lett az elmúlt években és piaci kapitalizációjának nagysága az utóbbi napokban is hatalmasat emelkedett és emelkedik. Ennek értéke a blog írásakor 557 milliárd dollár fölött van a Yahoo Finance szerint. A részvény értéke az elmúlt 3 hónapban dollárban mérve több mint 36%-ot emelkedett!! A cég likvid vagyona ~100 milliárd dollár körül van és ez csak az előző év utolsó negyedévében 16milliárd USD-vel nőtt. Az elmúlt napokban több minden is történt a cég házatáján:
- Péntek óta lehet kapni a cég iPad3-as tablet készülékét, melyet a piac minden eddiginél jobban fogadott és értékesítési számok is várhatóan kiválóak lesznek. A piac már várja, hogy hányadik nap után lesz meg az 1 millió eladott darab készülék. Ezt szokták hasonlítani az előző termék hasonló darabszámának értékesítési idejéhez.
- A múlt hét közepén az Apple árfolyama átlépte a mágikus 600$-os árfolyamot, majd a hét további részében visszakorrigált az árfolyam: a spekulatív rövid távú pozíciók záródtak, de a mai nap az árfolyam ismét felfelé indult és 600$ közelébe emelkedett vissza a papír ára.
- Bár kisebb piaci jelentősségű, de a cég a streaming média piacra is kidob 99$ értékben egy új készüléket. Ezt is nem rég jelentették be az iPad3-mal együtt.
- Az Applenek jó ideje komoly fejfájást okoz, hogy mit kezdjen azzal a közel 100 milliárd dolláros készpénz állományával, ami a cégnél felhalmozódott és amiért a befektetők a legnagyobb piaci adósság félelmek közepette is szívesen vették az Apple részvényeit. A cég management-je már jelezte, hogy vizsgálják a legjobb megoldást. Piaci elemzők egy ideje már beszélnek róla, hogy az Apple egyik és komoly lehetősége az osztalék fizetés visszavezetése, amit 1995 óta maradt el, amikortól Steve Jobs visszatért a vezérigazgatói székbe. 
A cég vezetése ma 14 órakor (CET) telefonos konferencián jelentette be, hogy a következő 3 évben 45 milliárd dollárt juttat vissza a tualjdonosoknak a cég osztalék formájában, továbbá 10 milliárd dollár értékben saját részvényvásárlási programot indít. - Elemzők vegyesen ítélik meg a bejelentést. Egyfelől éljenzik a bejelentést, ami további muníciót adhat az árfolyam emelkedésnek, másfelől problémásnak ítélték közép-, hosszútávon, miután a piac innentől kezdve elvárja majd a rendszeres osztalékfizetést és növekvő elvárásuk is lesz etekintetben. Osztalékot általában a robbanásszerű növekedés időszakából már egy "megállapodott" korba lépett vállalatok szoktak fizetni papírjaik után. Nos az Apple nem ilyen. Épp pár napja jelentette be a Morgan Stanly, hogy jövőre az árfolyamot már 900$-ra várják. A piacok minden esetre nem fogadták rosszul a bejelentést.

Bár vannak többen akik túlvettnek tartják a technológiai óriás részvényeit, a befektetők és az elemzők többsége további emelkedést vár a papír értékében. Az idei év további nagy durranása lehet a nyárra vagy őszre beharangozott iPhone 5 piacra dobása lehet, ami a cég papírjainak bizonyosan további rántást adhat felfelé. Összeségében a Blogger továbbra is vételelre, illetve felhalmozásra ajálja a papírt! 

Tipp: Vásárlásnál igyekezzünk kihasználni egy-egy lokális árfolyam visszaesést. A XETRA prompt árfolyamát itt ellenőrizheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.