whos_among_us

2012. március 25., vasárnap

Olajár hosszabb távon

A Private Capital Blogot rendszeresen olvasók tudják, hogy a Blogger folyamatosan nyomonköveti a legfontosabb árupiaci termékeket, ezek közül is talán a legfontosabbat, a kőolajat. Az olaj hosszútávú kereslet-kínálatával és az ár alakulásával, valamint a Hubbert elmélettel egy korábbi bejegyzésben már volt szó.
A Citi elemzői azt vizsgálták, hogy az Észak-Amerikai kontinens tekintetében a következő években hogy alakul a kőolaj kitermelés. Tömören azt a megállapítást tették az "Energia 2020: Észak-Amerika az új Közel-Kelet"c. munkájukban, hogy leginkább ez a földrajzi terület lesz képes növelni a kitermelést és 2020-ig. A portfolio.hu belinkelt cikkében bemutatott grafikonból jól látszik, hogy a a jelenlegi két csúcs kitermelő Oroszország és Szaud-Arábia, melyek azonban, a Citi elemzői szerint, nem lesznek képesek a termelésük nagyobb arányú bővítésére. Az Egyesült Államok és Kanada viszont még jelentős kitermelési potenciállal bírhat, ami a következő években egyre nagyobb gazdasági hatással lesz az észak-amerikai országokra.
Az elemzés kitér arra is, hogy a fentiekből következően a crude (WTI) és a brent ára még jobban el fog válni egymástól és az Egyesült Államok olaj exportőrré válhat, amihez a jelenlegi vezeték struktúrát kell átalakítani, fejleszteni.
 Az amerikai könnyűolaj fajta, a WTI elszámolási pontja az oklahomai Cushing. A városkában futnak össze az északról és délről érkező vezetékek. Az itteni tároló kapacitás óriási: a teljes amerikai tárolt olaj 5-10%-a található itt. Jelenleg komoly fejfájást okoz a döntéshozóknak és komoly árbefolyásoló tényező, hogy a Cushingba érkező északi olajat hogyan tudják délfelé, a Mexikói Öbölnél fekvő nagy olajfinomítók és kikötők felé terelni, amit aztán nyersen vagy feldolgozva tud az ország exportálni.

Az olaj árának pillanatnyi drágulását elsősorban ma geopolitikai okok idézik elő. Azonban érdemes egy pillantást vetni az olaj (WTI) árának hosszabb távú alakulására:

WTI árának alakulása 1947-2011 (október) - http://www.wtrg.com

Az olaj hordónkénti ára 20$ körül volt egészen a '70-es évekig, amikor az Izrael és arab országok közötti háború, majd az Iráni forradalom, végül az Irak-Irán háború emelte az akkori árakat az "egekbe" (70$ környékére). Innentől a 90-es évek végéig az ár, kisebb emelkedőktől (pl. az első Öböl háború idején) eltekintve, trend szerint eső 1998-ig. Innentől a 2008-as év első feléig az ár óriási ütemben emelkedő. Ami elsősorban Kína és a többi fejlődő ország megnövekvő keresletének tudható be. A lenti grafikon mutatja, hogy 1998 környékén lépte át a kínai benzin fogyasztás a napi 4 millió hordót, majd a következő 14 év alatt az elfogyasztott mennyiség több, mint két és félszeresére emelkedett, miközben valahol 2006 és 2008 között az olaj kitermelése a csúcsára érkezett az energybulletin.net szerint.

http://www.wtrg.com
Olaj és gáz kitermelés korábbi és várható alakulása - energybulletin.net
 A fenti, az olaj és gáz kitermelés mennyiségét és forrásának alakulását bemutató, grafikont még kiegészíti a kitermelési ollót bemutató rajz:


Fenti ábra mutatja, hogy a szükülő bevonható új források mellett a fogyasztás enyhén nő, de legalábbis nem csökken.

Az ár (főleg a Brent) emelkedését vetítik elő a következő években a következők:
  • bár a jövőben felfedezett források nagyságát még nem ismerjük, de azt joggal feltételezhetjük, hogy egyre több olyan forrás lesz közöttük, mely csak drágábban termelhető ki. (pl az észak-amerikai kitermelés előtt álló készletek egy része olajhomok, olajpala alapú vagy mélytengeri kitermelésű)
  • bár a kínai gazdaság lassulását mutatják az utóbbi hetek makróadatai, de az ország olaj fogyasztása még korántsem kezd el stagnálni, az tovább fog nőni. (Igaz, ezzel párhuzamosan, főleg a fejlett világ fogyasztása - többek mellett a szigorodó környezetvédelmi előírások, a fejlettebb motor technikának köszönhetően és a jelentősen megdrágult árak okán is - csökken.)
  • egyes országok - elsősorban India - fogyasztása még jóformán el sem indult.
  • az arab térség egyes országai és a fejlett országok közötti feszültség (pont a csökkenő készletek és a növekvő igények miatt is) várhatóan nem csökken, sőt ... Ez ráadásul (érdek) ütköző terep lehet Kínával, mint a legnagyobb olaj importőrrel.
A WTI és a Brent közötti olló tovább nőhet: a Citi elemzése a WTI árának kisebb emelkedését vetítheti előre. A Blogger továbbra is javasolja a nyersolajba történő megfontolt befektetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.