whos_among_us

2012. március 18., vasárnap

Hogyan kezdjünk pénzügyi befektetésekbe? [3]

Egy barátom felvetése mentén foglalkozom röviden a kereskedési felületekkel is. A kérdés úgy merült fel, hogy ha valakinek már van tippje, milyen tőzsdei értékpapírba fektetne, kezdő befektetőként hogyan teheti ezt meg?

1.) A legfapadosabb megoldás, amit Anyukám is használ és senki ne szégyelje, aki nem day-trade-ben gondolkodik, hanem közép-hosszú távú tőzsdei termékbe történő befektetésben, azok a retail bankfiókok! Senkit nem megbántva és felvállalva, hogy vannak/lehetnek üdítő kivételek, (ha ezt a felületet választja valaki) a fiókokba úgy kell mennünk, hogy tudjuk mit szeretnénk venni és mennyit, mert a fiókokban lévő kollégák általában nem a tőzsdei termékek ismeretében erősek! Viszont a kérésünket teljesítik: pl. vesznek x darab MOL részvényt a folyószámlánkról, ami aztán az értékpapírszámlánkra kerül.

2.) Telefonos megbízások: bróker cégek és privát banki egységek ügyfeleknél igen gyakori, hogy a megbízásokat telefonon adják le az ügyfelek a saját bankáruknak. (Ezek általában rögzített beszélgetések és a telefonálónak azonosítania is kell magát.) Egyes bankok megengedik, hogy a telefonos ügyfélszolgálatuk bonyolítson tőzsdei megbízásokat is, de ez nem általános.

3.) Az elektronikus felületek: a kereskedések zöme ezeken keresztül bonyolódik. Sok fajtájuk van. A kereskedelmi bankok általában a saját on-line banki rendszerükbe fejlesztenek ilyen felületet. Ezek használati útmutatója a bankok honlapján elérhető, de a felületek általában elég érthetőek.

Az OTP-nél az OTPdirekt Bróker beágyazott alkalmazás lehet a barátunk. Ennek havidíja 2250Ft. Ezért cserébe a magyar tőzsdére vonatkozóan valósidejű adatokat kapunk, de ezen keresztül adhatunk/vehetünk XETRÁra bevezetett papírokat is. (Nem az összeset, de a legfontosabb, legkeresettebb papírokat "tudja" a felület.) Az innen indított nem rendszeres átutalások költségére pedig komoly kedvezményt ad a bank.
Az ERSTE bank-nak hasonló funkciókkal felvértezett felülete van.
Fontos az óvatos próbálgatás.

Sikeres kereskedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.