whos_among_us

2012. június 8., péntek

Európai Únió 2.0

Merkel egy tegnapi interjúban ismét elővette azt a németek által javasolt egyenlőre nagyvonalú elképzelést, melyet a Blogger a poszt címében jelzett. és amelynek lényege, hogy Németország szeretné szorosabbra vonni az intergrációt gazdasági és politikai értelemben is más európai országokkal. (A tavaszi Merkel - Sarkozy találkozón még a két politikis együtt szállt síkra a kétsebességes EU-ért.) Ebben a közös pénz mellett az új únióban résztvevő tagországoknak bizonyos nemzeti jogosítványaikat is a "közösbe" kellene tenniük. (Ilyen lehet pl. a nemzetgazdasági költségvetések valami fajta kontrollja, a bank felügyeletek összevonása, közös bank mentő alap, közös betét biztosítási alap, szorosabb adó és illeték politika (pl a központi adózást illető jogszabályok erősebb központi kontrollja, bizonyos adó fajták és azok mértékének egységesítése, de legalábbis erre való törekvés a versenyképesség fenntartása mellett), melynél az adó rendszer kiszámíthatósága és folytonossága is vélhetőleg cél lehet.)
Aki kimarad, az lemarad.
Ha a mai Európai  Únió gazdaságából kivennénk Németországot (gondolat kísérlet), befektetői szemmel szinte semmi nem maradna, amiért érdemes lenne EUR-t tartani és amiért érdemes lenne az EUben befektetni ...
Tehát nem lesz érdemes kimaradni, legfeljebb a felzárkózás sorrendje lehet kérdéses. Persze leszen k országok akik elsőre semmiképp nem tudnának bekerülni. (pl az intézményi rendszerük fejlettlensége okán, vagy a hatalmas és rosszul kezelt adósságtömegük miatt.)
Az integrációnak azonban sok kérdőjele van. Az egyik, hogy Franciaországnak mi lesz az álláspontja az egészről. Ha ők nem akarják, vagy nem úgy akarják, sokkal kevésbé védhető a koncepció. A brittek úgy általában óckodnak az egésztől. Ők már az Únió 1.0-ban is egy kicsit mindig a partvonalon voltak/vannak, hiszen a pénzügyi integrációról soha nem akartak és akarnak hallani. A politikairól meg ne is beszéljünk ...(ők akkor fognak  belépni, ha valami oknál fogva egyszerűen nem lesz más lehetőségük: értsd SEMMI MÁS lehetőségük!!). Az északi országok csatlakozása is sok szempontból kérdéses: egy olyan ország, mint Svédország pl. miért akarna csatlakozni a németek úniójába? (A pénzüket ők sem kérték. a SEK ma is jó pénz.) Na és itt vannak a visegrádi 4-ek ... melyek közül jelenleg főleg mi lógunk ki a sorból minden szempontból.
Tehát sokat kell még dolgozni az ügyön minden oldalról, de az tény, hogy a piacok "komálnák" az ügyet. Más kérdés, hogy Merkel asszony elképzelése mennyire vihető keresztül a mai Európán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.