whos_among_us

2012. június 10., vasárnap

Lesz nyugdíjad? Lesz nyugdíjad!

szip.info
Egy pár napja egy baráti beszélgetésben felmerült újra a nyugdíj takarékoskodás kérdése.
Ahogy jelenleg állnak a dolgok, élhető nyugdíjas kora akkor lesz valakinek, ha van félretett pénze.
Ami az állami nyugdíjakat illeti: az államnak két lehetősége van/lesz (mert nem tudja finanszírozni a jelenlegi nyugdíj szinteket): tovább növeli a nyugdíj korhatárt és/vagy csökkenti a nyugdíjakat (ezt megteheti nominálisan is és el is inflálhatja).
Az öngondoskodással folyamatosan foglalkozik a sajtó és a hétköznapokban is mindennapos téma. Sajnos azonban a beszélgetések zöme elakad ott, hogy "szükség van rá", a konkrét és használható javaslatokat már nem igen tesznek a sajtóban sem. Baráti beszélgetésekben azért lehet néha egy-két értelmes dolgot hallani.
Ami még nagyon sok embertől elhangzik, hogy egyáltalán nincs pénze megtakarítani vagy az, hogy "ilyen kis pénzzel - amit esetleg ki tudnék gazdálkodni -, úgy sem lehet semmit kezdeni!".
A Blogger egy kicsit gondolkozott és számolt és kisütötte a lentieket.

A Supra, EMDA és G10 OTP alapokról már írtam a blogban. Az alapok korábbi teljesítményéről is tettem egy bejegyzést már egy pár hónapja. A G10-es alapnak ráadásul van olyan verziója, amiben EUR-ban lehet elhelyezni megtakarításokat és mégis megmarad a szép hozamunk.

Arra gondoltam, hogy ha valaki félre tud tenni havi 10 000.- Ft-ot és be tudja tenni pl a Supra alapba (aminek indulása óta az évesített hozama 30% fölött van) és ha évente moderáltan "csak" 20%-os hozammal kalkulálok, akkor nézzük, hogy halad a pénz összegyűjtése nyugdíjas korunkra (lehetőleg egy NYESZ-en):

Az első 10 évben - a példa szerint - kereshetsz vele közel 4 millió forintot! 15 évnél a pakknak 11 millió forint fölötti értéke van. 20 évnél pedig 31 millió Ft fölötti a megtakarítás értéke!!

Az egész persze így egy elmélet, egy gondolat kísérlet, amivel csak azt akartam mutatni, hogy egy havi kisebb összeggel is lehet szépen félretenni, ha a pénzt jól fektetjük be. A befektetés lehet bármi más is, mint az említett termékek, de az fontos, hogy minél nagyobb legyen az átlag hozam a futamidő alatt.
Természetesen minél hosszabb a futamidő, annál több a kockázat és az éves hozam szint nagyságával is újabb kockázati szintek jönnek be. A betett összegek nagyságával viszont fokozható a hatás.

Nem véletlen, hogy a legnagyobb pénzű, leggazdagabb emberek hedge foundokban kamatoztatják pénzeiket. Ezekben profi bankárok, tőzsdei szakemberek forgatják az oda betett óriási pénzeket magas hozammal. A befektetéseket pedig úgy választják ki, hogy egy elfogadható, kezelhető kockázati szint mellett a lehető legnagyobb hozamot biztosítsák a tőketulajdonosok részére.

A példa szerinti 20%-os hozam szintet biztosító befektetést egyébként jó eséllyel lehet találni a piacon. Persze a 10-15-20 éves időtáv túl nagy, hogy bármit mondhassunk arra vonatkozóan, a példa szerint végig vihető-e a befektetés ezen idő alatt változatlan formában (pl. egy adott befektetési termékkel). Esélyes, hogy valamit esetleg módosítani kellhet rajta, de ez ne csüggeszen el senkit! Ha tudsz, kis összeggel is takarékoskodj & fektess be!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.