whos_among_us

2012. június 1., péntek

Zuhanásban az olaj ára

WTI árfolyamának alakulása ma - MarketWatch.com
A mai kereskedésben a Brent típusú olaj 100 dollár alá, a WTI pedig 84 dollár alá került és az esés talán még nem is állt meg.
A Blogger sem számított ekkora zuhanásra és érzésem szerint még nem állt meg a lejt menet.
Miért?
Több minden is oka :
- Európa: igen nagy a baj és senki nem tudja mi a jövő és hogy mi fog történni. Miközben a spanyol és olasz hozamok roham tempóban, napról napra magasabbak. A spanyol államkötvény hozama nagyon közel jár a mágikus 7%-hoz, ami lényegében a piaci konszenzus szerint a fenntarthatatlan szint. Onnan csak segéllyel és adósság konszolidációval (értsd: részleges csőd) térhet visszza az ország a normális kerékvágásba azt kitermelni már biztos nem tudja. Tegnap felröppent hírt, miszerint készül egy EU terv a spanyolok megmentésére, mára cáfolták. Közben Görögországban sem csitul a helyzet. A legfrissebb felmérések szerint ugyan vezetnek az EUR és EU megegyezést folytatni kívánó konzervatívok, de pusztán pár százalékos a különbség, ami lényegében a hibahatár. Közben tegnap Athénben pedagógusok és más állami alkalmazottak vonultak ismét nagy számban az utcára. Az elemzők és a piac úgy kalkulál, hogy a választásokig hátralévő 1 hétben a piac már nem fog tudni semmilyen új információt megtudni és a választások lezárultáig nem lehet majd tudni ki nyeri a szavazást és tud-e és milyen módon kormányt alakítani.
- Kína: a kínai beszerzési indexből egyértelmű, hogy az ázsiai óriás gazdasága lassul és ennek mértéke is nagyobb a vártnál.
- USA: a legnagyobb olaj fogyasztó ország, aminek az összes tárolója csurig tele van és az amerikai gazdaság problémái miatt is nem úgy fogynak a készletek, ahogy a korábbi években. Mindehhez hozzájön még az is, hogy az olajpala kitermeléssel  az észak amerikai országok hatalmas kitermeletlen készletekhez jutottak, aminek nagysága vélhetőleg jelentősebb, mint korábban becsültésk.
- Irán: az Irán elleni háború prolongálva vagy elfelejtve és ma már Irán részéről sem hangzik el pár naponta a Szoros lezásárának szándéka. Azonban a konfliktust csak lehűttötték, de Izrael részéről vélhetőleg továbbra is megvan a félelem és az ebből táplálkozó szándék az iráni atom potenciállal szemben. Az EU iráni olaj vásárlási önkorlátozása viszont fennáll és az új beszerzési források megtalálása, leszerződtetése még folyamatban van. (ez egyébként inkább árfelhajtó tényező - bár jól láthatóan alig érvényesül).
- Szíria: Lényegében a verbális dádán kívül  látható módon egyenlőre a nagyhatalmak nem foglalkoznak Szíriával. Szíriának igazi olaj kincse nincs, atom fegyvere (szerencsére) nincs, és a helyszínen olyan zavarosak a viszonyok, hogy a diplomáciai megoldásokon túl, katonai manőverekre nem kerül sor. Vélhetőleg a nagyhatalmi titkos szolgálatok azért dolgoznak a helyszínen. Itt a fő feladat a konfliktus elszigetelése és továbbterjedésének megakadályozása. Ennek hatása az olaj árra csak akkor lenne, ha tényleg valamilyen háborús konfliktus keletkezne. (A beavatkozást az ENSZ BTben Oroszország és Kína elítéli ...)
Meddig tarthat?
Ami újra emelkedőbe állíthatja a trendet:
- Görög és spanyol helyzet EU szintű rendeződése, görög választások piacok részére pozitív kimenetele.
- Valemlyik nagy jegybank komoly pénznyomtatást (lazítást, olcsó piaci pénzteremtést) jelentene be. (lehet, hogy a pletykák is segítenék már a folyamatot.)
- Csökkenő amerikai készlet adatok (a többi nagy gazdaság nem publikálja rendszeresen - pl Kína)
- Újra jó konjunktúra adatok érkezése az USA-ból és/vagy Kínából
- Háborús konfliktus kitörése (Irán, Szíria lehet esélyes, illetve a fentiek miatt igazán talán egyik sem)
- Hurrikán a mexikói öböl térségében
- Valamelyik nagy kitermelő vagy kitermelői közösség (pl. Szaud Arábia vagy az OPEC) bejelenti a kitermelés csökkentését.
Nehéz rá konkrét időtartamot mondani, de akár hónapokig is maradhat az igan igen olcsó ár.

Megjegyzés #1: a szaudiak még korábban kinyilatkozták, hogy számukra a 90 és 100 dollár közötti WTI az elfogadható. Ettől feljebb drága (értsd: visszaeső fogyasztás miatt csökkenő profit náluk), ettől kisebb árak pedig túl olcsók (a régi kutak esetében bőven, de az új típusú kitermelési helyszíneken (olajpala és ménytengeri fúrások) ez az ár már nem fedezi a kitermelési és szállítási költségeket és egy elfogadható haszon szintet.)  Ezért aztán a Blogger nem hisz abban, hogy hónapokig maradhatna a 90 USD alatti ár.

Megjegyzés #2: az alacsony olaj és egyéb commodity árak viszont jót tesznek a gazdaságoknak. Segítenek a termelési szintek felpörgetésében és a termék árak csökkentésében végsősoron a fogyasztás szintjének emelésében, amire most nagy szükség van. Ez a nagy olajtermelőknek is érdekük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.