whos_among_us

2012. november 17., szombat

Ajándék?!

AAPL pénteken $505,75-ig esett; ezzel vége az esésnek?
- seekingalpha.com
Az Apple pénteken délelőtt $505 közelébe zuhant, majd gyors emelkedéssel $530 közelében zárta a napot. A részvény pár hét leforgása alatt $700 fölötti szintekről 35%-ot, kb $200-t ereszkedett, miközben a cég tulajdonképpen továbbra is az a "cash-machine", ami eddig volt. A komoly esés oka így inkább a papírral kapcsolatos hangulati és külső piaci (egyébként szintén hangulati) okokra vezethető vissza. Ezek vázlatosan:
  • Növekedési félelmek: a klasszikus félelem, azaz a Jobs zsenije által generált újab és újabb piacokat átrendező ötletek és újító szellemet tudja-e a cég folytatni: lesz-e új "nagy dobás" az iPod, iPhone és iPad után, ami hozza az árbevételt tovább.
  • Pereskedések csúcsrajáratása: a cég igen komoly jogi csörtéket vívott a két fő konkurensével a Samsung-gal és a Google-lel, miközben lényegében mindkettő beszállítója az Apple-nek. (a Samsung a hardever elemek területén, a Google pedig a méltán népszerű és közkedvelt Google Maps App révén, mely korábban minden iPhone és iPad "szériafelszerelése" volt.) A peres ügyek sok pénzt, erőforrást, fókuszt és figyelmet vittek el, amellett, hogy számos bírósági döntés végül a cég részére csak részben sikerült kedvezőre és bizonyos érintett termékeket leparancsoltak egyes országokban a polcokról, ami nyilvánvalóan árbevétel romboló.
  • A cég bevételeinek döntő részét jelenleg az iPhone adja, ahol a piac sokat várt az iPhone 5 bevezetésétől, melynek minőségi legyártása - annak konstrukciója révén - azonban lényegesen nehezebb és időigényesebb, így a cég kínai összeszerelő partnere, a Foxconn képtelen volt abból az óriási érdeklődésnek megfelelő darabszámot legyártani az Apple által elvárt minőségben. A cégen és annak dolgozóin olyan mértékű nyomás volt, ami különféle munkás megmozdulásokat indukált a cég üzemeiben. A Foxconn lényegében azóta sem volt képes megrendelője által kért mennyiségre felfuttatni az összeszerelést. Így a megrendelt telefonok leszállítása világszerte 3-4 hétbe is tellhet, ami ebben a prémium kategóriában lényegében nem elfogadható.
  • Sok befektető az iPad Mini megjelenését profit rombolónak tartja, mivel az eladásokat von el a drágább iPad3 és iPad4-től. (Blogger véleménye: Ez kétség kívül igaz, bár az olcsóbb készülékkel viszont olyan piacokra tud betörni és olyan vásárlói rétegeket tud megcélozni a cég, melyeket a high-end készülékekkel és azok borsos árával kétség kívül nem tudna elérni.)
Gyanítható, hogy a pénteki $505,75-os mélypontnál lejebb az AAPL nem igazán kerülhet már. Ez olyan "akciós" ár, amit a befektetők egyből meg is vásároltak nagy tömegben, ezért aztán az ár pillanatok alatt pattant vissza az $525 környéki szintekre. A cég papírjait ezeken a szinteken megvásárolva komoly nyereségre tehetünk szert.
Miért mehet feljebb a részvény?
  • A piaci pletykák szerint elindult az Apple és a Google a háttérben béke tárgyalásokat kezdett. Egy megállapodás mind két cég papaírjaira jó hatással lehet!
  • Az évvégére megérkezik az iPhone 5-re a Google Map App. A Wall Street Journal értesülése szerint a program tesztelése befejeződött.
  • Az iPad eladások az egyik legfontosabbank számító piacon, Kínában, közel megduplázódtak egy negyed év alatt.
  • A Morgan Stanley szerint a cég és a világ legnagyobb mobil szolgáltatója, a China Mobile, egy megállapodást készít elő a jövő évre. A befektetési bank óriás egyből fel is emelte az AAPL célárát $714-ra!
  • A cég jövő év első felében dobhatja piacra a régóta pletykált televizió készülékét, mellyel egy teljesen új termékvonalat nyithat a meglévők mellé. A készülék tesztjei értesülések szerint már megkezdődtek.
  • A CNBC "Az életben egyszer adódó lehetőségként" mutatta be az cég részvényeinek jelenlegi árszinteken történő vásárlását, a tegnapi műsorában.
Mi húzhatja vissza az emelkedést?
  • További növekedési félelmek. (Ez sajnos folyamatosan a palettán lesz most már.)
  • iPhone 5 termelési problémáinak folytatódása és ennek negatív hatása a globális eladásokra ebben a termékcsoportban.
  • Fiscal Cliff pánik.
  • Az amerikai gazdaság növekedési képességébe vetett hit megrendülése. (pl. makro adatok hatására)
  • Az Apple valamelyik nagy piacán valamilyen nagyobb, növekedést és árbevételt errodáló probléma.
Az elemzések és a Blogger inkább az emelkedésben hisz. Ezt nagy mértékben elő tudná segíteni, ha a cég a 4. negyedévre várt feletti adatokkal tudna majd előrukkolni január végén. Az emelkedés azért addig is valószínű. A mostani szinteken az AAPL tényleg olcsó. Szinte ajándék. Azonban elsősorban nem spekulatív, hanem hosszabb, legalább egy éves horizonton javaslom a papír vételét. Ettől függetlenül valószínűnek tartom, hogy rövid időn belül is jelentősebb emelkedést produkálhat a papír, nem függetlenül a részvényekkel kapcsolatos általános piaci hangulattól is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.