whos_among_us

2012. november 7., szerda

Obama reloaded

B. Obama újraválasztását ünnepli családjával; az Elnök
sokat köszönhet a női szavazóknak, akik 55%-ban
adták voksukat rá - pic reblogged from nlcafe.hu
A regnáló amerikai elnök a megszerezhető 538 elektori szavazatból 303-at nyert meg a tegnap éjszaka illetve európai idő szerint ma hajnalban záródott amerikai elnökválasztáson. Mitt Romney gratulált Obamának. A billegő államok közül elsősorban Ohio és Florida megnyerése számított döntőnek.
A piacok tegnapi hurráoptimizmusa, mára 313 pontos DOW esésre váltott, ami 1 év alatt a legnagyobb egy napon belüli esés. A hatalmasra duzzadt államadósság a pesszimizmus fő oka a gyenge makroadatok mellett. Obama a magasra duzzadt hiányt adóemeléssel (itt főleg a cégeket súlytó társasági adót emlegetik szakértők, ami az osztalékot rombolhatja), a támogatások és a kiadások visszavágásával kívánja csökkenteni, ami a tőzsdei cégeknek nem kedvező. Az új Obama adminisztráció vélhetőleg kevesebbet költ majd hadi kiadásokra is, de vélhetőleg folytatni fogják a megkezdett egészségügyi és szociális reformot, ami az egészségügyi szolgáltató cégeknek lehet kedvező. A lakás építésekben dolgozó cégek és az ehhez kapcsolódó iparágak is speciális figyelem övezheti.
Nagy kérdés, meddig maradhat az operation twist és a QE!? Mely az államadósság csökkentésének egy igazi únortodox módja. Az elemzők minden esetre további pénznyomtatást, nagyobb inflációt, az árak további emelkedését és állami (piac élénkítő) költekezést vetítenek előre.

Az árupiacok is hevesen reagáltak. A WTI $84,6 alá sűlyedt, míg tegnap a hordónkénti ár megközelítette a $89-t. A ma napvilágot látott amerikai készletadatok a vártnál magasabb  növekedést jeleztek.
Az arany ára kisebb ingások mellett vészelte át a választást, így ma $1717-on van az ár a blog írásakor és az viszonylag stabilan $1717 alat tartja magát. A kukorica és a búza viszont emelkedett ma. A búza ismét $900 közelébe került. A szója ára inkább sűlyedt. A soft commodity termékek közül a kakaó, a cukor ára esett nagyot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.