whos_among_us

2012. november 13., kedd

Energia trendek, 2012

Megjelent a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) éves riportja, melyet a Portfolio.hu cikke elemez.

A jelentés zanzája:
  • 2035-re a jelenlegi szintekhez képest harmadával növekszik a globális energia-felhasználás. A növekmény közel 60%-a Kínához, Indiához és a Közel-Kelethez köthető, az Egyesült Államok 2020-ra nettó földgáz-exportőré válhat, 2035-ra már közel teljes energiaellátása saját forrásból származhat!
  • a foszilis energiahordozók dominanciája megmarad az IEA szerint.
  • a szervezet a gázpiacon 2035-ig a globális fogyasztásnövekedés 50%-os emelkedését várja!! (elsősorban az amerikai, ausztrál és kínai nem konvencionális termelés biztosíthatja ehhez a forrást)
  •  az OECD országok esetében marginális emelkedés mellett a földgáz és a megújuló erőforrások javára tolódik el az energia mix.
  • 2035-re a globális olajfogyasztás meghaladhatja a napi 99 millió hordót (!) és ekkor reálértéken 125 dolláros hordónként olajárral számol a kiadvány (nominálisan 215 dollár).
  • a világ olajellátása 2020-at követően egyre inkább az OPEC-tagok kitermelésére hagyatkozik majd. (a belépő nem hagyományos források ellenére)
  • a szervezet Irakban lát komoly potenciált, amely 2035-ig a termelésnövekedés 45%-át biztosíthatja majd! (Blogger megjegyzése: a.) a MOL a kurdisztáni mezők által komoly érintettségben van az IEA által citált folyamatban és a megjegyzés önmagában is árfolyamemelő lehet. b.) az Iraki háború és az azt követő rendezés így nyer teljes képet.)
  • a szén esetében az IEA a kínai és indiai igénynövekedésnek betudhatóan 21%-os fogyasztásnövekedéssel számol.
  • az áramtermelésben megújulók már 2015-re a második legfontosabb erőforrásokká válhatnak a szén mögött, de 2035-re várhatóan az élre állnak. Ehhez 4800 milliárd dollárnyi támogatást kell a szektorba tenni.
  • az atomerőművi kapacitások fejlesztését a legtöbb fejlett országban levették napirendről, több ország a meglévő kapacitát is csökkenti. Azonban az IEA a kínai, dél-koreai és orosz beruházások miatt a globális kapacitások emelkedésével számol.
"Az idei WEO-ban szereplő "Hatékony Világ" forgatókönyv alapján az energiafogyasztás most várható növekedési ütemét felezni lehetne, és ehhez csak a már most gazdaságosan elérhető technológiákat kellene alkalmazni. Ebben az esetben a globális olajkereslet már 2020 előtt tetőzne, és 2035-re napi 13 millió hordóval csökkenne, ami egyenértékű Oroszország és Norvégia összesített termelésével. A hatékonyabb energia-felhasználás érdemben segíthetné a világgazdaság növekedését is, aminek eredményeként 2035-re az összesített kibocsátás 18 ezer milliárd dollárral növekedhetne. Ennek fő haszonélvezői India, Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió lehetne - állapítja meg a szervezet "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.