whos_among_us

2013. április 16., kedd

Javuló hangulat, szép gyorsjelentések

5% felett szárnyalt a Coca-Cola - indianexpress.com
Tegnap az arany árának hihetetlen sebességű esése, melyre utoljára az 1980-as években volt példa, sokkolta a piacokat. A kiábrándító amerikai ipari termelési és kínai GDP adat a részvény piacokat is a mélybe rántotta. Az ázsiai piacok hajnalban nagy mélységekből indultak, de a kereskedés végére jó részük vagy pozitívba került vagy csak minimálisan volt a szint alatt.
A "Blody Monday" után felfelé korrigálnak a piacok.
Mai makró adatok:
  • ZEW index: 36,3 pont lett a német gazdasággal kapcsolatos hangulati mutató (50 pont felett mutat optimizmust) úgy, hogy előző hónapban még 48,5 pontot mért a német kutató intézet. Az elemzők, 41,5 pontos értéket vártak. A DAX ezzel együtt képes volt emelkedni, de a zöld területekre nem ért fel. Az index 7.682,58 ponton, -0,39%-on zárt.
  • Megkezdett építkezések száma (USA): kiugróan jó adat érkezett. 7%-kal több házépítést kezdtek el márciusban, mint egy évvel korábban. Februárhoz képest 27%-os az emelkedés.
  • Újonan kiadott építési engedélyek száma (USA): 3,9%-kal csökkent a márciusban kiadott építési engedélyek száma, ami a jövőre vonatkozóan a megkezdett építkezések számának csökkenését vetíti előre.
  • Ipari kibocsátás: 0,4%-kal bővült az előző hónaphoz képest (várt 0,3%). Emelkedett a kapacitások kihasználtsága is.
Negyedéves gyorsjelentések:
  • Goldman-Sachs (GS): a bank profitja $2.26 milliárd lett, míg egy évvel korábban a profit $2.11 milliárd volt. Ez egy részvényre $4,29-t jelent. ($3,92 volt egy éve a GS egy részvényre jutó nyeresége.) Az elemzők $3,88-t vártak profit oldalon és $9,72 milliárdot árbevétel szempontjából. Az árfolyam egész nap esett, mivel a bank klasszikus befektetési, tőzsdei tevékenységeiből származó árbevétele 7%-kal csökkent.
  • Coca-Cola (KO): $0.46-t jelentett a várt $0.45 helyett. az árbevétel is magasabb lett a vártnál. Az üditőipari cég $11.035 milliárd árbevétellel büszkélkedhet, míg egy éve még csak $10.943 milliárdot jelentett. A cég befektetői által nagyon figyelt adat az ún. case volume vagy unit case volume, mely azt méri, hogy a cég hány darab eredeti kólás rekesznyi üdítőt értékesített az adott időszak alatt. Egy eredeti rekeszben 24 kólás üveg volt és összesen 5,678 liternyi kólát tartalmazott. :-) A case volume-ban mért eladások tehát 4%-kal nőttek a 12 hónappal korábbi értékhez képest. Az elemzők csak 3,1%-nyi növekedést vártak. A cég esetében mindíg fontos a hazai értékesítés is ami 1%-ot tudott emelkedni 12Q1-hez képest. Az elemzők 0,6%-os hazai emelkedést vártak csupán. A kirobbanó eredménynek köszönhetően a KO árfolyama egésznap az egekben volt 5%-ot bőven meghaladó árfolyam emelkedésben! A képet árnyalja, hogy a cég kb egy hónapja jelentett be egy 1%-os, 750 fős leépítést az észak-amerikai munkerőből.
  • Johnson & Johnson (JNJ): várakozáson felüli számokat tett közzé ma. Az egy részvényre jutó profit 5%-ot emelkedett az egy évvel korábbi számhoz képest és $1,44 lett, 4 centtel reverve az elemzők korábbi várakozására. A cég negyedéves eladásai 8,5%-kal nőttek 12Q1-hez képest  $1.45 milliárdra. A JNJ szép emelkedést mutatott a nap folyamán, amit meg is tartott.
  • Black Rock (BLK): A cég profitja 10%-ot ugrott, $632 millióra, ami $3.62-t jelent részvényenként, míg az elemzők $3,58-t vártak. Az alapkezelő által kezelt vagyon óriási, 3,9 billió dollár! A BLK jelenleg valamivel fél % alatti növekedésben van.
  • Yahoo! (YHOO): 3,36%-ot esett a papír ára az aftermarketben. A cég ugyan jócskán a várt feletti profitot jelentett, de sajnos a Yahoo core tevékenységéből származó árbevétele év/év alapon 11%-ot csökkent, ami a befektetőkben bizalmatlanságot kelt a profitabilitás fenntarthatóságát illetően. Az egy részvényre jutó profit 38 cent lett, amihez $1.14 milliárdos teljes árbevételt jelentett a vállalat. Az előzetes profit várakozások ezt a szintet nem érték el.
  • Intel (INTC): Az Intel profitja év/év alapon 25%-ot zuhant a romló PC eladásoknak köszönhetően. A profit 40 cent lett részvényenként szemben a várt 41 centtel és a tavalyi 53 centtel. Mindehhez csökkenő árbevétel is társult: a tavalyi 12,9 milliárd USD helyett idén csak 12,6 milliárd USD lett az első negyedév árbevétele. Az árfolyam $22 körül áll. A jelentés az árat lényegesen nem befolyásolta. A befektetők vélhetőleg számoltak a helyzettel. Az INTC tipikus osztalék papír, így befektetői jellemzően nem az árfolyama miatt, hanem igen magas osztalékszintje (4,11%) miatt tartják portfoliójukban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.