whos_among_us

2013. április 3., szerda

Nagy teljesítményű OTP alapok

A Blogger folyamatosan figyeli a hazai befektetési alap piacot. Ennek a legnagyobb szereplője az OTP alapkezelő, melynek meglehetősen széles a kínálata. Az egyes alapok teljesítménye azonban nagyon különböző és időben is változó, ezért érdemes időrl időre áttekinteni a kínálatot. További érv a hazai nagy bank alapkezelőjének termékei mellett, hogy az OTP ügyfelei részére saját alapjait relatíve alacsony bekerülési költség mellett árulja.
A Blogger az elmút 8 hét változásait vizsgálta, mert azt szerette volna tudni, hogy "itt és most" milyen alapok teljesítenek a legjobban, mi az ami most trendben van. Hosszú távon befektető ügyfelek persze ne ez alapján döntsenek! Ilyen kérdések inkább akkor motoszkálnak a befektető fejében, amikor megtakarítását csak pár hónapra szeretné elhelyezni, de - adott esetben - nagyobb kockázatot is vállalni tud egy jobb hozam reményében!
Sajnos a Bloggger egyik kedvenc alapja, az OTP Supra, az utóbbi hónapokban inkább egy hagyományos kötvény alap módjára "viselekedik", ami persze nem jelenti azt, hogy mindig így lesz ez eztán. A lenti diagramból látszik, hogy az elmúlt 2 hónapot tekintve a Büki András által menedzselt EMDA viszi a prímet. Az alap összetételét persze pontosan nem ismerjük, de a korábbi időszaknak megfelelően jelentős részben hazai és nagyobb részt nemzetközi részvények találhatók az alapban. A második helyen ugyan azon menedzser által vitt G10 alap.
Haramdik helyen a Török részvény alap van jelenleg és látszik, hogy épp nagy növekedésben van. A török piacra is bőven jut a világ jegybankjai által teremtett pénzből. A kereslet emeli az árakat. Az alapban lévő papírok értékeltsége viszi felfelé az alap árfolyamát.
Negyedik helyen az OTP Afrika alapja áll, mely befektetői szemmel kockázatos terep. Vélhetőleg nem csuppa "AAA" értékeltségű vállalat papírjait tartalmazza az alap, de amíg a világban tart a hatalmas jegybanki pénzteremtés és a biztonságos országokban lényegében nem fizetnek kamatot, addig a kockázatosabb piacokra is több pénz jut, emelve az ottani részvények iránti keresletet és ezzel az árukat.
Az OTP Orosz Részvény alapja most nem teljesít jól. Az orosz részvények árát elsősorban a gáz és olaj iparral kapcsolatos várakozások mozgatják. Bár jelenleg magas szinten áll az olaj ár, de hosszabb távon az elemzők inkább lefelé várják az energiahordozó árakat a világon, de legalábbis jelentős és tartós emelkedésre a következő hónapokban már nem számítanak. Ezért az orosz részvényekkel kapcsolatos várakozások is szerényebbek.
Érdemes megemlékezni a Maxima alapról is, mely az elmúlt időszakban közel havi 1%-os hozammal örvendeztette meg tulajdonosait, ami még így is sokkal jobb (közel kétszeres hozamot eredményezett), mint a manapság elérhető jobb betéti kamatok (kb 5,5-6%)! Mindeközben pedig a befektető alacsony kockázatot vállal.

OTP alapok hozam összehasonlítása - bamosz.hu
OTP alapok hozam összehasonlítása - bamosz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.