whos_among_us

2013. április 21., vasárnap

Tim Cook lép vagy lelép?

Tim Cook elnézést kér a térkép probléma miatt - zdnet.com
Sokan nem hitték el az elmúlt hónapokban, hogy eljöhet a nap, amikor 400 dollár alá kerülhet a legendás amerikai hightec óriás, az Apple részvényének árfolyma. A héten bekövetkezett. Különösen nagy a kontraszt, amikor a $700 fölötti szintről 3/4 éven belül teszi mindezt a papír - egyébként hatalmasat emelkedő, látszólag optimista részvénypiaci környezetben. A témában egyre nehezebben megkerülhető Tim Cook személyes felelőssége is, amit Bill Shamblin cikkében feszeget a befektetői körökben figyelemmel kísért Seeking Alpha portálon. 
Mr Cook az elmúlt 8 hónapban lényegében semmit nem tudott felmutatni a részvényesek felé, amivel megvédte volna a cég értékét, úgy hogy az Apple soha nem látott óriási pénztömegen "ül". Nem jelentett be osztalék növelést, nem jelentett be egyszeri nagyobb osztalék kifizetést - pedig az amerikai adózási szabályok idén változtak és sok cég adott részvényeseinek egy egyszeri, rendkívüli kifizetést 2012 év végén - mely még a tavalyi szabályok szerint adózik. Nem indított el nagyobb mértékű részvény visszavásárlási programot, pedig a cég tartalékaiból futotta volna rá. Nem hallottunk komolyabb akvizíciós pletykákról sem.
Ami viszont ennél fontosabb ... nem hallott semmit a piac az új termékekről. Sőt, mintha az eddig ismert termékek új változatainak piacrabocsátási sebessége is lassult volna, az eladások volumenével sem elégedettek a befektetők. Közben a legnagyobb konkurens, a Google, eredményeinek örül éppen a piac és nagy emelkedést produkált a héten az árfolyama.
Pedig a piac számára a legfontosabb - a nyers eredmények mellet - egy válalattal kapcsolatos percepció. Steve Jobs el tudta hitetni a befektetőkkel, hogy az Applenek soha véget nem érő módon jönnek az újabb és újabb trend teremtő termékei. Az iPod után az iPhone, a papír vékony laptop, a MacBook Air vagy az iPad. Hogy a cég termékei világklasszisok és az egyre növekvő hívők sora szinte tetszőleges prémiumot hajlandó volt megfizetni az almás termékekért. Sőt a "kemény mag" folyamatosan cserélte is készülékeit az éppen aktuális legújabb verziójú termékre. Mindez összeségében olyan bővülő árbevételt és profitot teremtett a cégnek, mely szinte elképzelhetetlen magasságokba vitte az árat. Steve Jobs idejében lényegében elképzelhetetlen lett volna az Apple térképes malőrje vagy az iPhone 5 logisztikai és gyártási gixere már az első 3 eladási napon - amit a piac leginkább figyelt.
Az Apple értéke az elmúlt kb 8 hónap alatt 250 milliárd dollár értékben csökkent. Ennyi pénzt tűnt el a befektetők értékpapír számláiról! Shamblin illusztris példái az összeg nagyságára meglehetősen sokkolóak az átlegember számára is. Ez a tőke mennyiség akkora, mintha a Google részvényei 8 hónap alatt $0-ra csökkennének vagy mintha minden egyes Egyesült Államok beli polgár kidobna az ablakon $1000-t vagy mintha a McDonald's éttermeiben 9 évig ingyen etetné az oda betérőket.
A Blogger személyes véleménye nagyon hasonló Bill Shamblinéhoz. Azt hiszem Tim Cooknak a keddi első negyedéves gyorsjelentés közzétételének időpontjában muszáj lesz valamit lépnie ... vagy lelépnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.