whos_among_us

2013. április 28., vasárnap

Héten jelentettek

Következő amerikai vállalatok tették közzé a jelentésüket a Blogger által is figyeltek közül az elmúlt napokban:
Április 22, hétfő:
  • Caterpillar (CAT): Jelentős visszaesés az értékesítésben. Árbevétel: $13.21 milliárd vs. $15.98 milliárd tavalyi első negyedév. A profit $880 millió lett, míg tavaly még $1.59 milliárdos profitot jelenthetett a cég az első negyedévben. Ennek megfelelően az egy részvényre jutó profit $1.31 lett, míg tavaly $2.37 volt.
  • Netflix (NFLX): Q1 árbevétel $1.02 milliárd vs $1 milliárdos piaci várakozás; EPS 31 cent lett, míg a piac 18 centet várt csupán. A következő negyedév profitvárakozására vonatkozóan elég széles range-et adott meg a vállalat, de úgy tűnik belefér a várakozásba. A részvény ára 25%-ot ugrott, $220 közelébe.
  • Haliburton (HAL): az energetikai óriás árbevétele $6.97 milliárdra nőtt erre a negyedévre az egy évvel korábbi $6.87 milliárdról. A vállalat profitja $624 millió lett, ami részvényenként 67 cent. Ez sajnos némileg kevesebb az egy évvel korábbi $627 milliónál ($68/részvény). Az árfolyam ezzel együttis emelkedni tudott. A Societe Generale vételre ajánlotta a vállalat részvényét tartásról.
  • Hasbro (HAS): A játékgyártó világcég árbevétele 2.3%-ot nőtt év/év $663.7 millióra, ami bőven fölötte volt az elemzők által várt $638.76 milliónál. A cég profitja 25%-ot emelkedett: EPS $0.05, míg az elemzők csupán $0.04-t vártak. Az egyes játék kategóriák értékesítési számai is jól alakultak. A részvény majdnem 2 éves magasságba emelkedett!
  • Texas Instruments (TXN): árbevétele $2.89 milliárd lett, míg a Wall Str. $2.85 milliárdot várt. EPS 32 cent, míg az elemzői előzetes várakozás csak 31 cent volt. A TI a következő negyedévet az elemzőkkel azonosan látja. A részvény árfolyama a héten emelkedni tudott.
 Április 23., kedd:
  • AmGen (AMGN): A biotechnológiai cég profitja 21%-ot emelkedett év/év alapon, és bár árbevétele 4.7%-kal nőtt $4.24 milliárdra, ám az mégis elmaradt az elemzői várakozástól, ami  $4.37 milliárd volt. Az AmGen profitja $1.43 milliárd lett, ami $1.88/részvény, míg egy éve a nyereség $1.18 milliárd volt ($1.48/részvény).
  • Apple (AAPL): az Apple jelentésével külön bejegyzésben foglalkozott a blog.
  • AT&T (T): Több, mint 2 dollárt esett a részvény ára, miután a cég közzétette jelentését. Az amerikai telco profitja ugyan 3,2%-ot emelkedett, de árbevétele elmaradt a várakozástól. A távközlési gigász első negyedéves árbevétele 1,5%-ot esett $31.36 milliárdra, azonban a piac korábban $31,75 milliárdot remélt. EPS 64 cent vs. 59 cent egy évvel korábban.
  • Cree Inc. (CREE): az energia takarékos fényforrásokat gyártó vállalat papírjai a jelentést követően esni kezdtek az aftermarketben. Azonban másnap lényegében fel is dolgozta a papír ezt a hátrányt. A pontos számok a fenti linken.
  • Yum (YUM): A Pizza Hut, a Taco Bell és a KFC gyorséttermi láncokat tömörítő nagyvállalat 27%-os profit csökkenést jelentett elsősorban a kínai forgalmának csökkenése miatt. Így a részvényenként 72 cent profitot termelt az első negyedévben a Yum, míg egy évvel korábban még 96 centet. Az árbevtel is csökkent 2012Q1-hez képest. Most $2.54 milliárd lett a forgalom, míg tavaly $2.74 milliárd. A részvények ára rakétaként emelkedett a hírekre. A papír árfolyamában nagyobb profit csökkenést árazott a piac. Az ázsiai terjeszkedés pedig vélhetőleg további árbevétel és profit növekedési kilátásokat vetít előre.
  • VMware (VMW): A vállalat 74 centes részvényenkénti profitja 4%-kal jobb az elemzők által vártnál és 12%-kal jobb, mint egy évvel korábban. Az árbevétele 13%-ot emelkedett. A papír ára esett a héten, miután a cég árbevételeinek várható csökkenéséről számolt be.
Április 24., szerda:
  • Boeing (BA): A repülőgép gyártó óriás profitja 20%-ot nőtt. A hírre a részvény jelentős emelkedésbe kapcsolt és 3% fölött tudott emelkedni. EPS $1,44 vs a tavalyi első negyedév $1,22-os EPS értékével. Üröm az örömben, hogy az árbevétel ugyanakkor csökkent 2.5%-kal $18.89 milliárdra.
  • Credit Suisse: A svájc második legnagyobb bankjának árbevétele 19%-ot nőtt CHF7.2 milliárd közelébe. A cég profitja is nagyot nőtt (CHF1.3 milliárdra CHF44 millióról). Az elemzők azonban áerbevételben ennél valamivel többet, CHF7,4 milliárdot, míg profitból valamivel kevesebbet, CHF1,2 milliárdot vártak.
  • Citrix Systems (CTXS):EPS 62 cent, elemzői várakozás 63 cent. 5%-ot esett a részvény.
  • Ford Motor (F): Q1 profit $1.61 milliárd volt vs $1.40 milliárd 1 évvel korábban. EPS 40 cent vs 35 cent egy évvel korábban. A cég árbevétele $35.8 milliárd szemben a tavalyi eslő negyedéves $32.4 milliárddal.Az ár 2,2%-ot emelkedett tegnap a premarketben.
  • Procter & Gamble (PG): A részvény ára közel 6%-ot esett a jelentést követően. A számos brandet felvonultató FMCG vállalat 20,6 milliárd dollár értékben értékesített a negyedévben. EPS 5%-ot emelkedett 99 centre.
  • Sprint Nextel (S): A Sprint több előfizető elvesztését jelentette, mint korábban az elemzők gondolták. A Sprint részvényenként 21 cent veszteséget jelentett, míg az elemzők ennél valamivel többre, 32 centre számítottak. Az árbevétel 0.6%-ot emelkedett $8.79 milliárdra. Az elemzői konszenzus $8.71 milliárd volt. A részvény ára csak kisebb elmozdulást mutatott.
  • Western Digital (WDC): A merevlemez gyártó vállalat szerdán nap végén jelentett. A profit 19%-ot esett $391 millióra, ami $1.60 részvényenként, míg tavaly $483 millió volt a vállalat haszna, ami $1.96 részvényenként. Az árbevétel 24%-ot nőtt $3.76 milliárdra. A gyártás 60.2 million egységre emelkedett a tavalyi 44.2 millióról. A részvény ára az aftermarketben emelkedett. A WDC-re továbbra is vételi ajánlást fogalmaz meg a legtöbb nagy tanácsadóház.
  • Zynga (ZNGA): 9%-ot esett az ár az aftermarketben. A befektetők az árbevétel előrejelzéssel voltak elégedetlenek. Péntekre az ár ismét emelkedett és $3,4 fölött is kereskedték a papírt.
Április 25., csütörtök:
  • Amazon (AMZN): A részvény ára több mint 7%-ot esett, miután a cég profit csökkenést jelentett. Az árbevétel ugyanakkor 22%-ot nőtt év/év alapon. EPS 18 cent (tavaly ugyanekkor 28 cent).
  • Colgate Palmolive (CL): A cég profitja $1.32 részvényenként, ami 6% emelkedés egy év alatt. A részvény ára 3,6%-ot ugrott csütörtök reggel; a felülteljesítést díjazta a piac.
  • Expedia (EXPE): A cég növekedési problémákat tett közzé. Az árfolyam meredeken szakadt.
  • Exxon Mobile (XOM): Az olajipari mamut Q1-re $2.12 EPS-t jelentett, míg tavaly $2.00 volt az érték. Az elemzők $2,05-t vártak. A cég árbevétele 12%-ot esett. A papír ára alig mozdult.
  • Starbucks (SBUX): A kávézó lánc profitja 26%-ot ugrott és további profit növekedési kilátásokról számolt be. EPS 51 cent. Az árbevétel 11%-kal nőtt. A papír ára esett. A befektetők nem elégedettek az értékesítési adatokkal.

2013. április 23., kedd

Emeli osztalékát az Apple!

Ugrott az árfolyam a kiváló számokra -
businessinsider.com
Az Apple $406-on zárta a mai kereskedést. Az idei év első gyorsjelentését (Apple fiskális második negyedév) piac zárás után tette közzé a vállalat. Ennek fontosabb elemei:
  • Q2 EPS $10.09 vs. $10.00 elemzői várakozás
  • Q2 árbevétele $43.6 milliárd vs. $42.31 milliárd elemzői várakozás
  • Apple 50 milliárd dollárral növeli a részvényvisszavásárlási programjának keretét
  • A cég átlagos profitabilitási rátája  37.5%-ra ereszkedett az egy évvel korábbi 47.4-ról, ami nagyjából az elvárásoknak megfelelő
  • 15%-kal emeli a cég a negyedévenkénti osztalék kifizetést, $3.05-ra részvényenként $2,65-ről
  • Az Apple várakozáson felül iPhone eladással állt elő; 37.4 millió db telefont adott el a negyedév során, ami felülteljesítése az elemzői várakozásoknak
  • Az iPad eladások tekintetében is felülmúlta a várakozást a cég: 19.5 millió darab eladott iPadről szól a jelentés, míg a piac 18.3 milliót remélt csupán. (Ezek a számok az iPad Minivel együtt értendőek.)
  • 4 millió darab eladott Mac 2%-os csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest
  •  A következő negyedévre a riport visszafogott számot becsült: Q3 eladásokat $33.50-35.50 milliárd közé várja a cég, míg a piac ennél többet $38.50 milliárdot remél.
Az árfolyam az aftermarketben 5,2% fölött emelkedett, majd Tim Cook beszéde alatt visszaesett $404 alá.

Baljós árnyak

A tőzsdei elemzők egyre nagyobb része aggódik egy esetleges nagyobb korrekció vagy tőzsdei árösszeomlás miatt. Javában benne vagyunk a jelentési szezonban és az eddig jelentett cégek nagyobb részt profit emelkedésről tudtak beszámolni. Jó részük várakozáson felül jelentette az egy részvényre jutó profitot. Azonban az árbevétel oldalon már komoly gondok mutatkoznak a cégek súlyos részénél. Azaz a nagyobb profitot a költségek megvágásával, alkalmazottak elbocsátásával tudják csak produkálni. Ez a folyamat pedig nyilván nem fenntartható. A tőzsdei vállalatok eddig is relatíve optimálisan működtek, súlyos, optimalizálható tartalékok a rendszerben feltehetőleg csak kevéssé vannak. Több negyedév profit növekedését kizárólag működés optimalizálásból nem lehet összehozni majd. Ez egyértelműen árcsökkentő hatású kell legyen.
Az amerikai indexek, azonban fittyethánynak a fentiekre. Az S&P500 ma már a nap elején átlépte az 1570-es szintet és simán túl jutott 1575-ön is rövid idő alatt. 1580-at áttörve akár 1600-ig rallizhat az index! Mindezt a fenti gyorsjelentések tükrében. Sok befektető twitter üzenetekben ad hangot annak, hogy mennyire nem érti vagy mennyire őrültségnek tartja ami a piacon zajlik.
A szituáció mind technikai, mind fundamentális oldalról baljós árnyakat vetít előre!
  • Technikai szempontból az S&P500-nál a kialakuló fej-váll alakzatra figyelmeztetnek elemzők.
  • Fundamentális oldalról pedig a fenntarthatatlan eredményeket jelentő, de magas részvény árakkal rendelkező vállalatok bizonyosan problémát jelentenek, de a makró adatok közül is számos a világgazdaság lassulását vetíti előre.
  • Figyelmeztető jelek még: relatíve alacsony tőzsdei forgalom az uptrend ellenére (sokan nem kockáztatnak ezeken a szinteken már); jelentősek a készpénz pozíciók; erősödő dollár, újra ereszkedő nemesfém ár, 3. tőzsdei napja emelkedő indexek.
Az $SPX Twitter folyamát figyelve sokan 10% fölötti zakót várnak, de volt aki 35%-os esést jósolt.
Amint látható, szinte minden lefelé mutat.
Feltörték az AP Twitter accountját és fals robbanást jelentettek.
Az árfolyam beszakadt. - marketwatch.com
Az esés ma egy pillanatra be is indult, amikor az AP Twiter accountját hackerek feltörték és  robbanást jelentettek a Fehér Házból a népszerű közösségi oldalon. A hírügynökség accountját fel is függesztették. Az S&P500 erre a hírre 1 perc alatt több mint 13 pontot esett, majd visszahúzták.
A baljós árnyak témakörbe tartozik a Blogger szerint az a hétvégén megjelent hír, hogy az Április végén szokásosan az amerikai Jackson Hole-ban tartandó jegybankárok találkozóján Ben Bernanke, FED elnök "időpont ütközés miatt" nem tud részt venni. ... ami ugye elég gyengén hangzik, mivel ez az egyik legfontosabb éves monetáris szimpózium, ahol szinte megszokott, hogy a FED elnöke valami érdemi bejelentést tesz. Az érdeklődés különösen felfokozott most, amikor arról jelennek meg jegybankári vélemények, hogy a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot részben vagy egészben abba kell hagyni ... (Ez az óriási pénz hajtja felfelé a részvény árakat és nyomja le a kötvény hozamokat. De ez biztosít pénzt az olyan kockázatos fejlődő országok költségvetsének egyensúlyban tartásához is, mint amilyen Hazánk.) Vajon mi állhat igazából a háttérben?

2013. április 21., vasárnap

Jelentés dömping!

A soron következő héten a Blogger a rengeteg jelentőből a követekező vállalatok gyorsjelentését figyeli (kiemelve a piaci szempontból is fontosabb jelentőket):

Április 22., hétfő:
  • Caterpillar Inc (CAT)
  • Halliburton Co (HAL)
  • Hasbro Inc (HAS)
  • Netflix Inc (NFLX)
  • NU Skin Enterprises Inc (NUS)
  • Occidental Petroleum Corp (OXY)
  • Revlon Inc (REV)
  • Texas Instruments Inc (TXN)
Április 23., kedd:
  • Amgen Inc (AMGN)
  • Apple Inc (AAPL)
  • AT&T Inc (T)
  • Cree Inc (CREE)
  • Delta Air Lines Inc (DAL)
  • Forest Laboratories Inc (FRX)
  • Gannett Co Inc (GCI)
  • Juniper Networks Inc (JNPR)
  • Lexmark International Inc (LXK)
  • VMware Inc (VMW)
  • Xerox Corp (XRX)
  • Yum! Brands Inc (YUM)
Április 24., szerda:
  • Boeing Co (BA)
  • Citrix Systems Inc (CTXS)
  • Credit Suisse Group AG
  • Daimler AG
  • Dr Pepper Snapple Group Inc (DPS)
  • Eli Lilly and Co (LLY)
  • EMC Corp (EMC)
  • Euronet Worldwide Inc (EEFT)
  • Ford Motor Co (F)
  • Forrester Research Inc (FORR)
  • GlaxoSmithKline PLC
  • Morningstar Inc (MOR)
  • NASDAQ OMX Group Inc (NDAQ)
  • Metro Inc
  • Norsk Hydro ASA
  • Novartis AG
  • Procter & Gamble Co (PG)
  • Sprint Nextel Corp (S)
  • Terex Corp (TEX)
  • Western Digital Corp (WDC)
  • Whirlpool Corp (WHR)
  • Wincor Nixdorf AG
  • Xilinx Inc (XLNX)
  • Zynga Inc (ZYNG)
Április 25., csütörtök:
  • 3M Co (MMM)
  • Amazon.com Inc (AMZN)
  • AstraZeneca PLC
  • Baidu Inc (BIDU)
  • Bayer AG
  • Biogen Idec Inc (BIIB)
  • Cirrus Logic Inc (CRUS)
  • Colgate-Palmolive Co (CL)
  • Columbia Sportswear Co (COLM)
  • ConocoPhillips (COP)
  • Crocs Inc (CROX)
  • Dunkin' Brands Group Inc (DNKN)
  • Expedia Inc (EXPE)
  • Exxon Mobil Corp (XOM)
  • Harley-Davidson Inc (HOG)
  • Las Vegas Sands Corp (LVS)
  • LogMeIn Inc (LOGM)
  • Marriott Vacations Worldwide Corp (VAC)
  • NETGEAR Inc (NTGR)
  • Revlon Inc (REV)
  • Royal Caribbean Cruises Ltd (RCL)
  • Safeway Inc (SWY)
  • Stanley Black & Decker Inc (SWK)
  • Starbucks Corp (SBUX)
  • Tellabs Inc (TLAB)
  • Time Warner Cable Inc (TWC)
  • Unilever PLC
  • United Parcel Service Inc (UPS)
  • Verisign Inc (VRSN)
  • Websense Inc (WBSN)
Április 26., péntek:
  • AbbVie Inc (ABBV)
  • Barnes Group Inc (B)
  • Basf SE
  • Bijou Brigitte Modische Accessoires AG
  • Chevron Corp (CVX)
  • Cray Inc (CRAY)
  • MAN SE
  • PetroChina Co Ltd
  • Telenor ASA
  • The Goodyear Tire & Rubber Co (GT)
  • Total SA

Tim Cook lép vagy lelép?

Tim Cook elnézést kér a térkép probléma miatt - zdnet.com
Sokan nem hitték el az elmúlt hónapokban, hogy eljöhet a nap, amikor 400 dollár alá kerülhet a legendás amerikai hightec óriás, az Apple részvényének árfolyma. A héten bekövetkezett. Különösen nagy a kontraszt, amikor a $700 fölötti szintről 3/4 éven belül teszi mindezt a papír - egyébként hatalmasat emelkedő, látszólag optimista részvénypiaci környezetben. A témában egyre nehezebben megkerülhető Tim Cook személyes felelőssége is, amit Bill Shamblin cikkében feszeget a befektetői körökben figyelemmel kísért Seeking Alpha portálon. 
Mr Cook az elmúlt 8 hónapban lényegében semmit nem tudott felmutatni a részvényesek felé, amivel megvédte volna a cég értékét, úgy hogy az Apple soha nem látott óriási pénztömegen "ül". Nem jelentett be osztalék növelést, nem jelentett be egyszeri nagyobb osztalék kifizetést - pedig az amerikai adózási szabályok idén változtak és sok cég adott részvényeseinek egy egyszeri, rendkívüli kifizetést 2012 év végén - mely még a tavalyi szabályok szerint adózik. Nem indított el nagyobb mértékű részvény visszavásárlási programot, pedig a cég tartalékaiból futotta volna rá. Nem hallottunk komolyabb akvizíciós pletykákról sem.
Ami viszont ennél fontosabb ... nem hallott semmit a piac az új termékekről. Sőt, mintha az eddig ismert termékek új változatainak piacrabocsátási sebessége is lassult volna, az eladások volumenével sem elégedettek a befektetők. Közben a legnagyobb konkurens, a Google, eredményeinek örül éppen a piac és nagy emelkedést produkált a héten az árfolyama.
Pedig a piac számára a legfontosabb - a nyers eredmények mellet - egy válalattal kapcsolatos percepció. Steve Jobs el tudta hitetni a befektetőkkel, hogy az Applenek soha véget nem érő módon jönnek az újabb és újabb trend teremtő termékei. Az iPod után az iPhone, a papír vékony laptop, a MacBook Air vagy az iPad. Hogy a cég termékei világklasszisok és az egyre növekvő hívők sora szinte tetszőleges prémiumot hajlandó volt megfizetni az almás termékekért. Sőt a "kemény mag" folyamatosan cserélte is készülékeit az éppen aktuális legújabb verziójú termékre. Mindez összeségében olyan bővülő árbevételt és profitot teremtett a cégnek, mely szinte elképzelhetetlen magasságokba vitte az árat. Steve Jobs idejében lényegében elképzelhetetlen lett volna az Apple térképes malőrje vagy az iPhone 5 logisztikai és gyártási gixere már az első 3 eladási napon - amit a piac leginkább figyelt.
Az Apple értéke az elmúlt kb 8 hónap alatt 250 milliárd dollár értékben csökkent. Ennyi pénzt tűnt el a befektetők értékpapír számláiról! Shamblin illusztris példái az összeg nagyságára meglehetősen sokkolóak az átlegember számára is. Ez a tőke mennyiség akkora, mintha a Google részvényei 8 hónap alatt $0-ra csökkennének vagy mintha minden egyes Egyesült Államok beli polgár kidobna az ablakon $1000-t vagy mintha a McDonald's éttermeiben 9 évig ingyen etetné az oda betérőket.
A Blogger személyes véleménye nagyon hasonló Bill Shamblinéhoz. Azt hiszem Tim Cooknak a keddi első negyedéves gyorsjelentés közzétételének időpontjában muszáj lesz valamit lépnie ... vagy lelépnie.

2013. április 19., péntek

A Google, az IBM és a Microsoft profitja is nőtt

Az ázsiai piacok inkább esésben voltak némileg reagálva a tegnapi amerikai esésre. Az európai piacok északnak indultak el, majd napközben délnek vették az irányt és vegyes képet mutatva zártak. London és Párizs lényegében változatlan maradt, míg Frankfurt esett az előző nap záró árához képest.
Az amerikai indexek estek.

A mai jelentések összefoglalója:
  • Morgan Stanley (MS): Árbevétel 18%-kal nőtt. A profit részvényenként 61 cent lett, szemben az 57 centes várakozással. Viszont lényegesen elmaradt a tavalyi első negyedévre jelentett 71 centtől. A részvény ára 5,4%-ot ereszkedett a nap folyamán.
  • Verzion (VZ): A cég árbevétele 4,2%-ot, míg profitja 15,8%-ot nőtt. EPS: 68 cent vs 59 cent 12Q1 és vs 66 cent elemzői várakozás. A részvény ára szárnyalt 3%-os emelkedésben. Ma a legjobb DOW komponensnek számított. *** Mivel a Verzion mindíg előbb jelent, mint a nagyon figyelt Apple, így a VZ jelentésében előretekintő adatként veszik figyelembe az általa aktívált iPhone-ok számát. Nos, a Verzion 4 millió Apple márkás telefont aktívált a negyedév során az összesen aktívált 7,2 millió okostelefonból. Az Apple jövő héten kedden tesszi közzé jelentését.
  • PepesiCo Inc (PEP): a befektetők nem vették zokon a 4,6%-os profit esést a tavalyi első negyedévhez képest, mert ma a PEP volt az S&P500 egyik legjobban teljesítő komponense. A profit tehát $1.08 milliárd lett, ami 69 cent/részvény vs $1.13 milliárd, azaz 71 cent/részvény egy évvel korábban. Az elemzők várakozása 77 cent volt. A PEP 3% fölötti emelkedésben zárta a napot.
  • Philip Morris (PM): a cég profitja 1.7%-ot esett, miután a cigaretta eladások 6.5%-ot estek. A részvény árfolyama 2,5%-ot mérséklődött.
  • Microsoft (MSFT): A szoftver gyártó gigász profitja 19%-ot ugrott, mivel a jelentés szerint a Windows operációs rendszerek értékesítése emelkedett. A Microsoft profitja $6.06 milliárd lett, avagy 72 cent/részvény, míg tavaly $5.11 milliárd volt, azaz 60 cent/részvény. A cég árbevétele 18%-kal nőtt $20.49 milliárdra. A papír az aftermarketben 2,71%-ot emelkedett.
  • Google (GOOG): a kereső óriás profitja 16%-ot nőtt, de elmaradt az elemzők várakozásától. Értéke $3.35 milliárd lett, ami $9.94 részvényenként, összehasonlításul egy évvel korábban $2.89 milliárd volt a profit, azaz $8.75 per részvény. Az elemzők $10.65-t vártak, ami $11.12 milliárdot jelent. Az árfolyam az aftermarketben 1,5%-ot tudott emelkedni. A befektetők a várt alatti profitabilitást azért bocsátották meg, mert a kereső óriás szempontjából legnagyobb árbevételt jelent fizetett rákattintás ("paidclick") 20%-ot emelkedett, míg az ehhez tartozó költség 4%-ot esett az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az elmaradások jó része pedig a nem elsődleges üzleti vonulatként kezelt Motorola házatájáról származott.
  • IBM (IBM): Az IBM 3% profit növekedést jelentett, de árbevétele elmaradt az előzetes várakozásoktól és a megelőző év bevételétől is. Adj. EPS: $3 vs $3,05 a várt. Az árbevétel esett 5%-ot $23.4 milliárdra. A papír ára az after marketben 4,43%-ot ereszkedett.
Az IBM eredményessége indikátor hatású - a statisztikák szerint - az S&P500 árfolyamára. Ezek szerint eső árfolyamra számíthatunk az amerikai piacon. (Ezt egyébként az IBM jelentése előtt is lehetett sejteni.)

2013. április 17., szerda

Határozottan romló növekedési kilátások

  American Express irodája az arizónai Phoenix-ben Source: AP
 - theaustralian.com.au
A tegnapot még megkapták a bikák, de a mai nap a medvék visszavették a terepet. A piacok esése tovább folytatódik a meglehetősen borús kilátások miatt. Számos aggodalomra okot adó dolog miatt fáj most a befektetők feje.
  • Egy európai adat szerint 10,2%-kal csökkent az autóipari megrendelések száma. Ez a 18. hónap egymás után, amikor a megrendelések száma csökken. A megrendelések csökkenése - úgy néz ki - elérte komolyan a prémium autó ipari szektort is.
  • A Bank of Amerika és a Yahoo is a vártnál rosszabb adatokat tett közzé, amiből a befektetők az amerikai gazdaság növekedési képességének visszaesését vízionálják.
  • A piacon ismét megnőttek az európai recessziós félelmek.
  • Egy piaci pletyka szerint terítéken lehet Németország leminősítése is, amit aztán nonszensznek tartott a sajtó is, de a pletyka szárnyrakelése jól mutatja, hogy a piac élből nem zárta ki ennek eshetőségét. A DAX -2,34%-os esésben zárta a napot.
  • A tavaly szeptemberben még 700 dollár fölött is járt árfolyamú Apple ma továbbb ereszkedett és benézett $400 alá is. Az esést az általános piaci rossz hangulat mellett az indította el, hogy a vállalat egyik fontos beszállítója, a Cirrus Logic (CRUS), mely audió chippeket szállít az iPhone-okba és iPad-ekbe, lényegesen rosszabb árbevételt jelentett és a jövőre vonatkozóan sem tudott növekedést mutatni. A CRUS 16%-ot esett. A befektetők előre projektálták, hogy ha és amennyiben a Cirrus bevételei ilyen rosszul alakulnak, akkor az Apple eladásai sem lehetnek majd fényesek ... Az eséshez még hozzájárulhatott, hogy a Jeffries úgy informálódott, a iPhone 5S készülék debütálása csúszhat. A Lazard és a Goldman Sachs ma azt közölte, hogy az Apple-től jövő héten az eddig vártakhoz képest gyengébb profitot vár.
  • Az USD a legtöbb nagy devizához képest erősödik. Ez általában szintén segíti mind az árupiacok, mind a részvény piacok gyengülését. Az EUR/USD 1,3-ra esett.
  • A helyzetet pozitív irányban árnyalja a FED ma kiadott ún. Beige book-ja. A FED 12 kormányzóságából mindegyik enyhén emelkedőnek látja február óta a hazai gazdaságot.
  • A befektetői óvatosságot növeli, hogy a bostoni robbantást követően ma egy szenátor és az Elnök is kapott biológiai mérget tartalmazó levelet. Az FBI szerint nincs kapcsolat a bostoni terror támadás és a mérget tartalmazó levelek között.
Dow           14,619     -138     - 0.93%
Nasdaq         3,205       -60     - 1.83%
S&P 500      1,552       -23      - 1.43%  
 Ma jelentettek:
  • Bank of Amerika (BAC): EPS: 20 cent vs 22 cent az elemzői várakozás. A papír 5% fölött esett, majd enyhén korrigált nap végéig.
  • Abbott Lab (ABT): +2,42%-os nyereségben zárta ma a napot. EPS: 42 cent vs 41 centes elemzői várakozás és 40 cent 12Q1. Az árbevétel sajnos némileg elmaradt az elemzői várakozástól, de 1,8%-kal így is magasabb lett az egy évvel ezelőtti értéknél.
  • American Express (AXP): Az AmEx 2% profit emelkedést jelentett, de az árbevétele elmaradt az elemzők és a piac által várttól. EPS: $1,15 vs $1,07 12Q1 vs $1,12 becsült érték. A részvények ára az aftermarketben 1,1%-ot esett.
  • eBAY (EBAY): A cég profitja majd 19%-ot nőtt. EPS 63 cent vs 62 cent várt. A cég két fontos pilliére az adok-veszek piactér és az elektronikus fizetési rendszer, a PayPal. Az első láb 13%-os, a második 18%-os árbevétel növekedést produkált. A papír ára mégis esett 2%-ot az aftermarketben, mert a második negyedévre gyenge kilátásokat vázolt a cég.
  • Mattel (MAT): 3,5%-os emelkedés a részvény árban, miután 2 centtel rávert az elemzői várakozásra az EPS vonatkozásában. Az árbevétel 7%-ot nőtt.
  • SanDisk (SNDK): A profit nőtt 33.33%-kal 84 centre, míg egy évvel korábban még csak 63 cent volt ez az érték. Az árbevétel 11.23%-ot nőtt tavalyhoz képest $1.34 milliárd-ra. Az elemzők 77 cent profitra számítottak részvényenként és árbevételben is egy hajszállal kisebbre gondoltak ($1.3 milliárd).

2013. április 16., kedd

Javuló hangulat, szép gyorsjelentések

5% felett szárnyalt a Coca-Cola - indianexpress.com
Tegnap az arany árának hihetetlen sebességű esése, melyre utoljára az 1980-as években volt példa, sokkolta a piacokat. A kiábrándító amerikai ipari termelési és kínai GDP adat a részvény piacokat is a mélybe rántotta. Az ázsiai piacok hajnalban nagy mélységekből indultak, de a kereskedés végére jó részük vagy pozitívba került vagy csak minimálisan volt a szint alatt.
A "Blody Monday" után felfelé korrigálnak a piacok.
Mai makró adatok:
  • ZEW index: 36,3 pont lett a német gazdasággal kapcsolatos hangulati mutató (50 pont felett mutat optimizmust) úgy, hogy előző hónapban még 48,5 pontot mért a német kutató intézet. Az elemzők, 41,5 pontos értéket vártak. A DAX ezzel együtt képes volt emelkedni, de a zöld területekre nem ért fel. Az index 7.682,58 ponton, -0,39%-on zárt.
  • Megkezdett építkezések száma (USA): kiugróan jó adat érkezett. 7%-kal több házépítést kezdtek el márciusban, mint egy évvel korábban. Februárhoz képest 27%-os az emelkedés.
  • Újonan kiadott építési engedélyek száma (USA): 3,9%-kal csökkent a márciusban kiadott építési engedélyek száma, ami a jövőre vonatkozóan a megkezdett építkezések számának csökkenését vetíti előre.
  • Ipari kibocsátás: 0,4%-kal bővült az előző hónaphoz képest (várt 0,3%). Emelkedett a kapacitások kihasználtsága is.
Negyedéves gyorsjelentések:
  • Goldman-Sachs (GS): a bank profitja $2.26 milliárd lett, míg egy évvel korábban a profit $2.11 milliárd volt. Ez egy részvényre $4,29-t jelent. ($3,92 volt egy éve a GS egy részvényre jutó nyeresége.) Az elemzők $3,88-t vártak profit oldalon és $9,72 milliárdot árbevétel szempontjából. Az árfolyam egész nap esett, mivel a bank klasszikus befektetési, tőzsdei tevékenységeiből származó árbevétele 7%-kal csökkent.
  • Coca-Cola (KO): $0.46-t jelentett a várt $0.45 helyett. az árbevétel is magasabb lett a vártnál. Az üditőipari cég $11.035 milliárd árbevétellel büszkélkedhet, míg egy éve még csak $10.943 milliárdot jelentett. A cég befektetői által nagyon figyelt adat az ún. case volume vagy unit case volume, mely azt méri, hogy a cég hány darab eredeti kólás rekesznyi üdítőt értékesített az adott időszak alatt. Egy eredeti rekeszben 24 kólás üveg volt és összesen 5,678 liternyi kólát tartalmazott. :-) A case volume-ban mért eladások tehát 4%-kal nőttek a 12 hónappal korábbi értékhez képest. Az elemzők csak 3,1%-nyi növekedést vártak. A cég esetében mindíg fontos a hazai értékesítés is ami 1%-ot tudott emelkedni 12Q1-hez képest. Az elemzők 0,6%-os hazai emelkedést vártak csupán. A kirobbanó eredménynek köszönhetően a KO árfolyama egésznap az egekben volt 5%-ot bőven meghaladó árfolyam emelkedésben! A képet árnyalja, hogy a cég kb egy hónapja jelentett be egy 1%-os, 750 fős leépítést az észak-amerikai munkerőből.
  • Johnson & Johnson (JNJ): várakozáson felüli számokat tett közzé ma. Az egy részvényre jutó profit 5%-ot emelkedett az egy évvel korábbi számhoz képest és $1,44 lett, 4 centtel reverve az elemzők korábbi várakozására. A cég negyedéves eladásai 8,5%-kal nőttek 12Q1-hez képest  $1.45 milliárdra. A JNJ szép emelkedést mutatott a nap folyamán, amit meg is tartott.
  • Black Rock (BLK): A cég profitja 10%-ot ugrott, $632 millióra, ami $3.62-t jelent részvényenként, míg az elemzők $3,58-t vártak. Az alapkezelő által kezelt vagyon óriási, 3,9 billió dollár! A BLK jelenleg valamivel fél % alatti növekedésben van.
  • Yahoo! (YHOO): 3,36%-ot esett a papír ára az aftermarketben. A cég ugyan jócskán a várt feletti profitot jelentett, de sajnos a Yahoo core tevékenységéből származó árbevétele év/év alapon 11%-ot csökkent, ami a befektetőkben bizalmatlanságot kelt a profitabilitás fenntarthatóságát illetően. Az egy részvényre jutó profit 38 cent lett, amihez $1.14 milliárdos teljes árbevételt jelentett a vállalat. Az előzetes profit várakozások ezt a szintet nem érték el.
  • Intel (INTC): Az Intel profitja év/év alapon 25%-ot zuhant a romló PC eladásoknak köszönhetően. A profit 40 cent lett részvényenként szemben a várt 41 centtel és a tavalyi 53 centtel. Mindehhez csökkenő árbevétel is társult: a tavalyi 12,9 milliárd USD helyett idén csak 12,6 milliárd USD lett az első negyedév árbevétele. Az árfolyam $22 körül áll. A jelentés az árat lényegesen nem befolyásolta. A befektetők vélhetőleg számoltak a helyzettel. Az INTC tipikus osztalék papír, így befektetői jellemzően nem az árfolyama miatt, hanem igen magas osztalékszintje (4,11%) miatt tartják portfoliójukban.

2013. április 15., hétfő

Pánik szerű eladás

Ma szinte az összes piacon adtak mindent, ami a kereskedők keze ügyébe került. A hatalmas zakót a vártnál rosszabb kínai GDP adat és egy szintén amerikai építőipari adat tüzelte és világított rá arra a lehetőségre, hogy a világgazdaság komolyabban lefulladhat. Az esés az árupiacokon már pénteken elindult, akkor a részvénypiacok még egy kisebb korrekcióval megúszták.
Rövid összefoglaló:
  • Nemesfémek: az arany ára a pénteki és hétfői kereskedésben 30 éve nem látott 2 napos esést szenvedett el. Az arany két éve nem látott mélységben, míg az ezüst 2,5 éve nem látott szintekre sűlyedt. Az eséshez hozzájárult, hogy napvilágrakerült egy nagyon gyenge számokat tartalmazó indiai arany import jelentés, de fűthette az esést az is, hogy a részvények mögött fedezetként sok esetben nemesfémek lehettek, amelyek a mai margin call-oknál sok esetben aktíválódhattak és tömeges eladásokat okoztak a nemesfém piacokon. Az arany ára a post írásakor $1347,85-nál tartózkodik. Az ezüst $22,735-nál tartózkodik, de a múlt hét közepén még $27,5 fölött tartózkodott. Az esés még nem áll meg.
  • Olaj: a WTI ára $87,79-nél jár és ereszkedik. Az ár egész nap esett. Az olaj árát a gyenge kínai GDP adat és az ennek kapcsán kialakuló pesszimizmus tolja lefelé.
  • Amerikai tőzsdei indexek: a részvények árfolyama hatalmasat zuhant ma.
Dow       14,599      -266     -1.79%
Nasdaq     3,216        -79     -2.40%
S&P 500   1,552       -37     -2.32%
Az esés mögött a kiábrándító makróadatok mellett a túlfeszített, csúcsokon lévő indexek is "okolhatók". A nap végének szomorú híre, a bostoni marathon futáson történt robbantás is lefel húzta napvégén a piacokat. A chartok elemzéséből sokan az esés folytatódására számítanak. Ugyanakkor a Citi elemzői az indexek emelkedését várják és év végére 1675 dollárra várják S&P500-as indexet. Ez a következő hónapokban még bekövetezhet, de ehhez sok egyéb körülménynek is segítenie kell az emelkedést.

Kiváló számokat jelentett a Citi!

digitaltrends.com
A gyorsjelentési szezon soron következő fontos jelentője a Citi Bank, piacnyitás előtt tette közzé első negyedéves számait:
  • A cég profitja $3.8 milliárd lett, ami részvényenként $1.23 hasznot jelent. 12 hónappal korábban a cég $2.9 milliárdos profitot jelentett, tehát részvényenként $1.11-t.
  • A cég árbevétele is nőtt $20.5 milliárdra. Egy évvel korábban $20.2 milliárd szerepelt a jelentésben.
  •  Az elemzők $1.17 profitot és $20.16 milliárd árbevételt vártak.
A részvény árfolyama bőven +2,88%-os emelkedésben van a post írásakor. A múlt hét pénteken jelentett J.P. Morgan és Wells Fargo számai alapvetően nem lettek rosszak, mégis előbbi esetében a hitelezési tevékenység lassulása, az utóbbi szereplőnél pedig a profit marzsok csökkenése hatott kedvezőtlenül a befektetői kedvre.

$1400 alatt is járt az arany ára

Az arany ára ma délelőtt tovább esett és délben $1389 környékéig csúszott. Azóta az ár korrigálni tudott némileg felfelé. A pénteki eséssel együtt az arany ára a két kereskedési napon több mint 10%-kal került lejebb. Utoljára 2011 január - február magasságában láttuk ezeken az árszinteken a sárga nemesfém árát.

Kínai GDP lassulás

Ma reggel tette közzé Kína az első negyedéves GDP növekedését, mely 7,7% lett az előző 12 hónapra számítva. A megelőző negyedévben (2012 egészére) az érték még 7,9% volt. Az elemzők 8%-ot vártak. A különbség igen jelentős! A hír jelentős hatással van a piacokra.
Esnek a tőzsdei indexek ázsia szerte.

Index              Érték      Vált.    Vált %
Asia Dow        2,967     -16      - 0.54%
Nikkei 225     13,346   -139      - 1.03%
Hang Seng     21,778   -311     - 1.41%
Shanghai         2,180      -22     - 0.99%
Sensex          18,294     +63     + 0.35%
Singapore        3,290        -3     - 0.10%

Sanghai - theepochtimes.com
Esnek a vezető árupiaci termékek.
Az arany ára a pénteki esést követően további 3%-kal, $56-ral lett olcsóbb unciánként. Jelenleg az ár némi felfelé korrekcióban $1451  körül jár.
Az olaj ára is hatalmasat zuhant, tekintettel arra, hogy a Kína az egyik legnagyobb olaj importőr a világon. Az importált mennyiség pedig összefüggésben van a gazdaság teljesítményével.
A hordónkénti WTI ár $88,83-ig esett a $91 környéki szintekről a reggeli ázsiai kereskedés során. A londoni jegyzésben a Brent future értéke $2,11-t vesztett, így értéke $101/hordó-ra esett.
A tőzsdén kereskedett olaj származékok árai szintén esetek.
1,35%-os esésbe kapcsolt a gazdasági indikátornak számító réz árfolyama is és $3290-ig mérséklődött az ára.

2013. április 14., vasárnap

Soron következő gyorsjelentések

A napokban a Blogger a következő vállalatok jelentéseit figyeli.

Hétfő, április 15.:
  • American Electric Power Company Inc (AEP)
  • Citigroup Inc (C)
  • Joe's Jeans Inc (JOEZ)
Kedd, április 16.:
  • BlackRock Inc (BLK)
  • Goldman Sachs Group Inc (GS)
  • Intel Corp (INTC)
  • Johnson & Johnson (JNJ)
  • The Coca-Cola Co (KO)
  • Yahoo! Inc (YHOO)
Szerda, április 17.:
  • Abbott Laboratories (ABT)
  • American Express Co (AXP)
  • Bank of America Corp (BAC)
  • eBay Inc (EBAY)
  • Mattel Inc (MAT)
  • SanDisk Corp (SNDK)
Csütörtök, április 18.:
  • Google Inc (GOOG)
  • International Business Machines Corp (IBM)
  • Microsoft Corp (MSFT)
  • PepsiCo Inc (PEP)
  • Philip Morris International Inc (PM)
  • Morgan Stanley (MS)
  • Verizon Communications Inc (VZ)
Péntek, április 19.:
  • General Electric Co (GE)
  • Honeywell International Inc (HON)
  • McDonald's Corp (MCD)
  • SAP AG

Bitcoin láz

Az elmúlt napokban számtalan cikk, riport, blog bejegyzés foglalkozott ezzel a meglehetősen újszerű fizetőeszközzel. A Blogger elsősorban a kezdeményezést és az újszerű fizetőeszköznek a működését tartja érdekesnek, valamint létrejöttével és elterjedésével keletkező újabb problémákra adandó globális válaszokat. Sikerének függvényében, nem lehetetlen, hogy újabb hasonló megoldások is elindulnak hódításra.

A Bitcoinról az egyik legjobb hazai összefoglaló írást itt olvastam, illetve a folytatását pedig itt és itt.
A Bitcoin elmúlt hetekben történt népszerűség felfutása jó részt a ciprusi válságnak és az EU ezzel kapcsolatos - szakmai körök által is dilettánsnak tartott - kezelésével van összefüggésben. Sok befektető - főleg abból a szegmensből, akik külföldiként Cipruson tartottak hatalmas vagyonokat - gondolta úgy, hogy a bankbetétek kora "leáldozóban van" a világon. Ha az ilyen témában egyébként általában konzervatívabbnak számító EU a nagy betéteket de facto, bankcsődök esetére, likvidálási célpontnak jelölte ki, akkor azok - ebben a formában 100 000 EUR fölött - "nem biztonságosak többé". Keresni kezdték tehát az alternatívákat. A Bitcoin tulajdonságait tekintve bizony igen csak megfelelő olyan jövedelmek tárolására és "elbujtatására", melyek eredete, tulajdonosának kiléte, leadózottsága a külvilág számára kérdőjeles.

A Bitcoin és a "valóvilág" közötti egyik legnagyobb átjáró a Mt.Gox (mtgox.com), mely az ott accounttal rendelkezők részére Bitcoin átváltást tesz lehetővé a legjelentősebb nemzetközi devizák irányába és azokból vissza. A felfutott npszerűséget jól mutatja, hogy míg márciusban még összesen 60 ezer új accountot hoztak létre a portálon, áprilisban eddig (április 11.-ig) 75 ezret !! Minden nap kb 20 ezer új felhasználó szeretne csatlakozni a MT.Gox kínálta Bitcoin tőzsdéhez. Tavaly átlagosan havonta még "csak" 9000-10000 új felhasználó csatlakozott!
A fizetőeszköz (és a Mt.Gox) népszerűségének ilyentén növekedését nem mindenki nézi "jó szemmel". Április 4.-e környékén a Mt.Gox szervereit és rendszerét hatalmas DDoS támadás érte, mely rávilágított a rendszer számos gyengeségére. A hibákat elhárították és elindulhatott a kereskedés. Azonban április 10.-én újabb "helyzet" állt elő. Az óriásira növekedett új account igénylési folyamat kapcsán a Mt.Gox rendszerei jelentősen belassultak. Mivel sok ember nem érte el a tőzsdei portált és a működésben valamilyen komolyabb gondot sejtett, így mikor mégis elérte azt, pánik szerű eladásba kezdett. Így az USD/Bitcoin árfolyam zuhanó repülésbe kezdett. Az előző nap még 266 USD/Bitcoin is járt árfolyam aztán 54 USD/Bitcoin-on is járt a következő napokban, ahogy az eladások folytatódtak. Így sokaknak gyors ütemben akár lefeleződhetett a dollárban mért és Bitcoinra váltott megtakarítása. Egy tegnapi kereskedői vélemény szerint az esés megállt. Az árfolyam jelenleg 101,44 USD.
USD/Bitcoin árfolyam - bitcoincharts.com
A Bitcoin tehát kezd nagyon népszerű lenni, de sok kérdést vet fel, ha ennek segítségével könnyű jövedelmeket titokban tartani és anoním módon lehet fizetni tiltott termékek és szolgáltatásokért. Az egész ellenőrizhetősége pedig nincs. A fent belinkelt cikk pedig jól mutatja, hogy más, anonimitást segítő technikák terjedésével pedig ugyancsak melegágya lehet a gazdasági szűrke zónának.

A héten jelent meg egy színesebb hír arról a Business Insider portálon, hogy a korábbi amerikai evezős olimpikon ikrek (Winklevoss testvérek) - saját állítása szerint - birtokolja az eddig létrejött összes Bitcoin mennyiség 1%-át, ami több, mint 11 millió dollár a jelenlegi árfolyamon.

Egy másik színes tudósítás szerint a fizető eszközt már nem csak a netes kereskedelemben, hanem egy manhatten-i bárban is elkezdték elfogadni fizetőeszközként.


2013. április 12., péntek

Szabadesésben az arany ára!

Az 1500 dolláros szint alá esett az arany ára.
Az árfolyam szinte percek alatt csúszott az 1540 dolláros unciánkénti szintekről 1492 dollárig, majd némi korrekciót követően az eladások folytatódnak.
Az arany ETF-eknél pánik szerű eladásokat láthatunk.

Update: A Portfolio.hu cikke elemzi a mai pánik szerű esés okait.

Jelentett a két amerikai óriás bank

  • 22% profit növekedés
  • $5.17 milliárd a 13Q1-es teljes profit, szemben a tavalyi 12Q1 profittal, mely csak $4.25 milliárd volt
  • 92 cent lett a részvényenkénti nyereség, szemben a tavalyi év első negyedévének 75 centes részvényenkénti profitjával és az elemzők által várt 88 centtel
  • Az árbevétel esett 1.7%-ot, $21.26 milliárdra.
  • A bank jelzálog hitelezési tevékenységéből származó profit csökkent, míg a hagyományos hitelezésből származó nyeresége nőtt.
  • Az árfolyam esésnek indult. Mivel a WFC-t a befektetők egy konzervatív jelzálog bankként kezelik, nem pedig egy klasszikus befektetési bankként, így a jelzálog hitelezés profitabilitás romlása aggodalomra inthette a piaci szereplőket.
  • A bank profitja 33%-ot ugrott a tavalyi év első negyedévéhez képest
  • Az árbevétel $6.5 milliárd lett, ami egy részvényre vetítve $1.59-t jelent. Tavaly januártól márciusig ez az érték csak $4.9 milliárd volt, ami $1.31-t jelentett részvényenként. Az elemzők csupán $1,38-t vártak részvényenként ...
  • A bank jelzálog kihelyezési tevékenységen 3%-os profit növekedést tudott elérni, míg a klasszikus befektetési banki tevékenységen 15%-ot.
  • A bank árfolyama enyhe emelkedőben kezdte a napot.

2013. április 11., csütörtök

2,2%-os inflációt jelentett a KSH

A 2,2%-os egy évre visszatekintő infláció az elemzői várakozásoknál is jobb lett.
Okok:
  • 10%-os energia árcsökkentés hatása.
  • Korábbi ÁFA emelés és élelmiszer ár emelkedés előző időszakban jelentősen emelték a korábbi bázist.
  • A lakossági fogyasztás csökkenése nem engedi emelkedni az árakat.
Elemzők számítanak rá, hogy ha az infláció tartósan 3% alatt marad, akkor az MNB esetleg nem áll meg a most várt 4,5%-os kamat szinten a csökkentésben, hanem viheti esetleg még lejebb, akár 4%-ig a jegybanki kamatot.

2013. április 9., kedd

Profit bővülés az Alcoánál

Az Alcoa Siemenstől "importált" vezére, Klaus Kleinfeld,
egy találkozóra tart a Fehér Házba idén februárban,
ahol Barack Obamával és más óriás cégek vezetőivel tartottak
egy megbeszélést. REUTERS/Joshua Roberts - yahoo.com
Tegnap piac zárás után tette közzé az Alcoa (AA) gyorsjelentését. Az egyszeri tételek beszámításával a profit 58,5%-ot ugrott, de az egyszeri hatások kiküszöbölése után is a vártnál jobb eredményt tett közzé az alumínium gyártó gigász. Az egy részvényre jutó profit az egyszeri hatások nélkül 11 cent lett, míg az elemzők csak 8 centet vártak. A cég azonban 3%-os árbevétel csökkenés mellett ($5,8 milliárd, míg a várt bevétel $5,88 milliárd volt) érte el ezt a nyereségességi szintet, elsősorban a termelés költségeinek optimalizálásával.
Az AA árfolyama zárásra (tehát még a gyorsjelentés publikálása előtt) $8,39-ig emelkedett, majd az aftermarketben még $8,50 fölé is ugrott, de a jelentés után inkább esett az ár és végül $8,27-on zárta a piaczárás utáni elektronikus kereskedelmi időszakot.
A befektetők az árbevétel elmaradás és a bizonytalan 2013-as számok miatt aggódhattak.
A hangulatot tovább rontotta, hogy egy másik DOW komponens, a Caterpillarral (CAT) kapcsolatban romló profit kilátásról számolt be a Barclays.

2013. április 7., vasárnap

Indul a jelentési szezon! Jelent az Alcoa

ALCOA az ipar számos területén beszállító - navaltoday.com
Az idei első negyedév üzleti eredményességére vonatkozó számokat a nagy amerikai indexekben lévő cégek zöme a következő pár hétben teszi közzé. ("Jelentési szezon") A szezont minden negyedévben a DOW komponens, nagy amerikai alumíniumipari óriás, az Alcoa indítja április 8.-án, hétfőn, piac zárás után. Az elemzők részvényenként 10 cent nyereséggel és 1% árbevétel eséssel számolnak. A céggel és a iparággal kapcsolatban inkább negatívok az elemzői elképzelések.
Ezen a héten nagy piaci szereplő közíül még a Wells Fargo (WFC) és a J.P.Morgen (JPM) jelent pénteken. Néhány kisebb és a héten jelentő, de a Blogger által nem figyelt papírral kapcsolatban a Fool.com közöl összefoglalót.
A Blogger a következő hetekben, napokban folyamatosan foglalkozik majd postjaiban a jelentőkkel és a közzétett eredményekkel.

2013. április 4., csütörtök

Korrekció

S&P500 - investing.com
Az utóbbbi napokban a legnagyobb tőzsde indexek sok éves csúcsaikra érkeztek. A józan ész mellett sok jel mutatott arra, hogy közeleghet egy akár jelentősebb korrekció. Egyfelől két várt alatti értékű makró adat érkezett: ISM, ADP US foglalkoztatási adat, másfelől az amerikai kis-közepes méretű cégek papírjait tömörítő Russel 2000 index már hétfő óta ereszkedőben van. Harmadrészt az elemzők a réz árának március közepe óta tartó és március végén újra begyorsult esésében is korrekciós jelet látnak. Fonos megjegyezni, hogy a befektetők egy jó része tarthat a jövő héten induló gyorsjelentési szezontól és az ott elhangzóktól is, mivel a jelentő cégek zömének esetében várt alatti eredmények sejthetők. Minderre tett rá egy lapáttal, hogy az egyik amerikai FED tag a QE3 kötvény vásárlási programjának szűkítését már akár nyárra elképzelhetőnek tartja. 
A folyamat katalizálását - vélik az elemzők - segítette Észak-Korea - legalábbis verbális - katonai fenyegetése is. (Igaz az arany árának esése nem támasztja alá, hogy a befektetők egy komoly amerikai háborús fenyegetéstől tartanának.)
A DOW -0,76%-on, az S&P500 -1,05%-on, a NASDAQ -1,11%-on zárta a szerdai napot.
Az árupiacok sem úszták meg a korrekciót!
Az olaj (WTI) a 97 dollár alatti szintekről 94 dollár közelébe esett pár óra alatt. A részvény piacok esése mellett, az okok között szerepelt a brutálisan magasra jelentett amerikai készlet adat
Az arany ára tovább korrigált lefelé és unciánkénti ára elérte az $1550-es szinteket. Elemzők a sárga fém árának további esésére számítanak.

2013. április 3., szerda

Nagy teljesítményű OTP alapok

A Blogger folyamatosan figyeli a hazai befektetési alap piacot. Ennek a legnagyobb szereplője az OTP alapkezelő, melynek meglehetősen széles a kínálata. Az egyes alapok teljesítménye azonban nagyon különböző és időben is változó, ezért érdemes időrl időre áttekinteni a kínálatot. További érv a hazai nagy bank alapkezelőjének termékei mellett, hogy az OTP ügyfelei részére saját alapjait relatíve alacsony bekerülési költség mellett árulja.
A Blogger az elmút 8 hét változásait vizsgálta, mert azt szerette volna tudni, hogy "itt és most" milyen alapok teljesítenek a legjobban, mi az ami most trendben van. Hosszú távon befektető ügyfelek persze ne ez alapján döntsenek! Ilyen kérdések inkább akkor motoszkálnak a befektető fejében, amikor megtakarítását csak pár hónapra szeretné elhelyezni, de - adott esetben - nagyobb kockázatot is vállalni tud egy jobb hozam reményében!
Sajnos a Bloggger egyik kedvenc alapja, az OTP Supra, az utóbbi hónapokban inkább egy hagyományos kötvény alap módjára "viselekedik", ami persze nem jelenti azt, hogy mindig így lesz ez eztán. A lenti diagramból látszik, hogy az elmúlt 2 hónapot tekintve a Büki András által menedzselt EMDA viszi a prímet. Az alap összetételét persze pontosan nem ismerjük, de a korábbi időszaknak megfelelően jelentős részben hazai és nagyobb részt nemzetközi részvények találhatók az alapban. A második helyen ugyan azon menedzser által vitt G10 alap.
Haramdik helyen a Török részvény alap van jelenleg és látszik, hogy épp nagy növekedésben van. A török piacra is bőven jut a világ jegybankjai által teremtett pénzből. A kereslet emeli az árakat. Az alapban lévő papírok értékeltsége viszi felfelé az alap árfolyamát.
Negyedik helyen az OTP Afrika alapja áll, mely befektetői szemmel kockázatos terep. Vélhetőleg nem csuppa "AAA" értékeltségű vállalat papírjait tartalmazza az alap, de amíg a világban tart a hatalmas jegybanki pénzteremtés és a biztonságos országokban lényegében nem fizetnek kamatot, addig a kockázatosabb piacokra is több pénz jut, emelve az ottani részvények iránti keresletet és ezzel az árukat.
Az OTP Orosz Részvény alapja most nem teljesít jól. Az orosz részvények árát elsősorban a gáz és olaj iparral kapcsolatos várakozások mozgatják. Bár jelenleg magas szinten áll az olaj ár, de hosszabb távon az elemzők inkább lefelé várják az energiahordozó árakat a világon, de legalábbis jelentős és tartós emelkedésre a következő hónapokban már nem számítanak. Ezért az orosz részvényekkel kapcsolatos várakozások is szerényebbek.
Érdemes megemlékezni a Maxima alapról is, mely az elmúlt időszakban közel havi 1%-os hozammal örvendeztette meg tulajdonosait, ami még így is sokkal jobb (közel kétszeres hozamot eredményezett), mint a manapság elérhető jobb betéti kamatok (kb 5,5-6%)! Mindeközben pedig a befektető alacsony kockázatot vállal.

OTP alapok hozam összehasonlítása - bamosz.hu
OTP alapok hozam összehasonlítása - bamosz.hu

2013. április 2., kedd

McHundred

A McDonald's részvény ára áttörte a mai kereskedésben a $100-os árat és meg sem állt a $100,42 szintig, ami minden idők legmagasabb árfolyama ezen részvény esetén. A papírt a TheStreet ismét vételre ajánlotta és általában is optimista a hangulat a céggel kapcsolatban. Hétfőn a Deutsche Bank elemzői adtak hírt arról, hogy a Meki januári profit warningját követően jelenleg jobbnak látják az étterem-lánc dollárban mért várható eredményességét. Amint azt a lenti grafikon is mutatja a papír emelkedő trendje nem tört meg. Várhatóan jól teszi, aki további növekedésére számít.

finviz.com

2013. április 1., hétfő

Profitabilis lesz a Tesla?!

Elon Musk Twitter üzenete
Az elektromos alutók fejlesztésében és gyártásában érdeklet Tesla (TSLA) alapító tulajdonosa és vezérigazgatója Elon Musk március 25.-én tette közzé az első sokat sejtető twitter üzenetét, melyet sokan nem tudtak máshogy értelmezni, mint hogy a Tesla alapítása óta először nyereséges lesz! Ezt a sejtést aztán azóta újabb twitter üzenetben egyértelműsítette, illetve a Tesla sajtóközleményt tett közzé az elért mérföldkővel kapcsolatban. A papír árfolyama a kereskedés elején (New York-ban ma tőzsdei nap van!) több, mint 20% ugrott $46,68-ig a múlt heti $38 környéki záróáráról, majd némileg ereszkedett, de a post írásakor is $44 az ár.
A befektetők a meglehetősen polarizáltak a cég kapcsán. Sokan nem hisznek az elektromos autózásban és számos "kifogást" sorolnak fel ellenük (töltö rendszer hiánya, korlátozott hatókr, akkumlátorok ára, az autó igen borsos ára, stb.). A közkézen forgó részvények közel fele volt kölcsönadva short ügyletbe kb egy hónapja is még! Egy alapvetően részvény "longos" időszakban ez szinte példátlan és komoly vezeteségeket okozhatott a mai emelkedés részükre. A befektetők másik fele erős emelkedést jósol a Teslanak. Az ebben a táborba tartozók is számos érvet sorolnak fel általában (jövő technológiája, nagyvárosi közlekedési eszköz, a Tesla által birtokolt szabadalmak sora, csökkenő árak, a most megjelenő szuper töltő állomások, stb).
Abban azonban minden befektető megegyezik, hogy egy nyereséges és jövőbemutató technológiával foglalkozó, keresett termékeket előállító cég értékesebb, mint egy veszteséges vállalkozás.
A vállalat fő terméke az "S" Modell sedan sorra kapja a különféle elismeréseket. díjakat: a Motor Trend Magazine 2013-ra az év autójának választotta, a Worlds Car Awardnál pedig az év zöld autója díjat nyerte el 2013-ra.
A Blogger azok táborát erősíti, akik szerint a Tesla (TSLA) jó befektetés és még a megemelkedett áron sem drága. A jelenlegi éves 25 000 darab körül eladott mennyiség (~70 megrendelt "S" naponta) jelentősen növekedhet idén. A Tesla világszerte 25 saját kereskedést nyit meg még idén és nagy erővel bővíti Egyesült Államok szerte a szuper töltő állomásokat.

A Tesla országos töltőállomás hálózatot épít ki a következő 2 évben -
teslamotorsclub.com