whos_among_us

2014. augusztus 4., hétfő

Ismét 100 dollár alatt a WTI

A kőolaj ára annak ellenére esett a múlt héten, hogy első pillantásra bőven lenne oka az emelkedésre ...
Becsült napi olaj termelés kiamaradás az OPEC tagországaiban (EIA) - vantagewire.com
Lássuk csak: geopolitikai feszkó a világ számos pontján (Izrael, Ukrajna, Líbia, Szíria, Irak), Argentína de facto csődje (amin egyébként kb simán átugrottak a piacok), jó kínai és amerikai növekedési adatok, akadozó kitermelés Líbiában és Venezuellában, hurrikán szezon a közép-nyugat atlanti régióban.
A másik oldalon, a medvéknél, azonban most úgy tűnik szintén fajsúlyos tételek sorakoznak. A legfontosabb, hogy a heti adatok alapján az Egyesült Államokban az olajszármazékok iránti kereslet csökkent. A Brent esetében főleg az orosz szankciók (amelyek egyenlőre az olaj és gáz kereskedelmet nem érintették) miatti európai gazdasági visszaesésből adódó várható kereslet csökkenés hajtja lefelé az árat. 
Az ukrán hadsereg két várost visszafoglalt a felkelőktől, így a harcok egyre közelebb húzódnak az orosz határhoz. Izrael pedig a hétvégén megkezdte a kivonulást gázai övezetből, bár a harcok nem álltak le.
Az olajfinomító tüzek (Egyesült Államokban és Kínában) és az ennek kapcsán fellépő finomítói kiesések is húzzák az áraket le.
Múlt héten a kansasi Coffeyville-ben működő finomítót egy tűz eset miatt teljesen leállították. Kínából pedig ma érkezett egy olaj finomító tűzről hír. A PetroChina Lanzhou melletti üzemében hatalmas tűz keletkezett, a termelést leállították, a pontos károkról nincsegyenlőre információ.

Hétfőn reggel a $98 alá esett WTI folytatta emelkedését. A post írásakor ismét $98 fölé került, melyet az ismét erősődő geopolitikai feszültségek emelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.