whos_among_us

2014. augusztus 18., hétfő

Energiahordozók

Nettó spekuláció az energiahordozó piacon:

Észak-amerikai földgáz: Jókora hullámvasúton ül a földgáz ára. Az árat elsősorban az időjárás jelentések és a heti csütörtöki készlet adatok mozgatják. A fő trend egyenlőre az árcsökkenés. Ennek fő oka, hogy az idei kemény és rendkívül magas gázárakat eredményező telet követően a nyár igen enyhére sikerült az Egyesült Államok nagyobbik részén. Így a télen jelentősen lefogyott készletek a vártnál jobban emelkednek újra. A trend annak ellenére még folytatódhat, hogy lassan vége a nyárnak, ami a befektetőknek is a téli árakra való felkészülést jelentette a korábbi évek többségében. Bár a hedge foundok a hírek szerint egyre inkább felfelé fogadják meg az árat, a lanyha időjárás és a jól emelkedő készletek összeségében az árakat még vihetik lefelé a jelenlegi $3,75 szintekről $3,5 közelébe. Innen az időjárás és készletek függvényében emelkedhet vissza az ősz folyamán. Ettől még alacsonyabb árak akkor várhatók, ha esetleg kifejezetten enyhe telet valószínűsítenének az időjósok.
A földgáz árának elmozdulásába kisbefektetőként legegyszerűbben ETF-ekkel és certifikátokkal fektethetünk be.
Pala(Shale)gáz és konvenciolális kitermelése - c2es.org
USA földgáz kitermelése, 1990 – 2035 (EIA, 2012) - c2es.org

Kőolaj: A fekete arany ára a számos és komoly geopolitikai kockázat ellenére esik. Ennek oka a kereslet csökkenése és a kitermelt olaj mennyiségének növekedése. Előbbi állításnak több oka is van: jelentős energiahatékonysági beruházások zajlanak a fejlett világban és már Ázsiában is, egyre nagyobb szerepet kapnak az alternatív megoldások. Európa gazadasági kilátásai jelenleg nem olyan jók. Japán gazdasági problémái közismertek. Kína gazdasági lassulásáról pedig folyamatosan érkeznek hírek. A kínai olajimport csökkenése alapján a gazdaság visszaesése még rosszabb is lehet a kormányzati és a HSBC adataiból kitűnőnél. Egyre többször kerül a szaksajtóban szóba a gépjárművek földgáz hajtásra történő átállítása. Sok autó gyártó jelenik meg ilyen modellekkel újabban az USA-ban is.
Sok elemző a WTI-t a $80-$100-os sávban képzeli el. Mások még merészebben egészen $60-ig is el tudják képzelni az árat. Utóbbi ellen szól, hogy a legtöbb olajexportőr ország gazdasága teljesen összeroppanna ilyen árak mellett, ami a geopolitikai feszültségek további éleződéséhez, végül az árak felfelé korrekciójához vezethetnének. Azonban az új kitermelési technológiák robbanásszerű elterjedése és az energia egyre hatékonyabb elfogyasztása mellett az ereszkedő olaj árak szinte elkerülhetetlenek.
A nyárnak és az autózási szezonnak lassan vége, ami az árakat lefelé viheti. Az olaj ár mozgásában fontos marad a geopolitika aktuális alakulása. A Blogger a jelenlegi $94,6-os hordónkénti árat, $90-$91-ig is el tudja képzelni, hacsak valamilyen nagyon jelentős világpolitikia fejlemény ezt a trendet ideiglenesen felül nem írja.
A kisbefektetőknek itt is főleg ETF-ekkel és certifikátokkal érdemes próbálkoznia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.