whos_among_us

2014. augusztus 3., vasárnap

Komolyan ugrott a VIX, bár pánik nincs

A héten komoly esésnek indultak a részvény indexek. Ennek több oka is volt. Egyfelől úgy tűnik a befektetők kezdik elhinni, hogy a FED és a BOE hamarosan elindíthatja a kamatemelést. Ennek megfelelően az amerikai hosszú kötvény hozamok emelkedtek. Másfelől a 4. jelentési héten számos vállalat gyengébb eredményeket tett közzé. A patinás DOW index a hét végére elvesztette ezévi nyereségét és YTD hozama veszteségbe váltott.
Jó pár hete több elemző és a szaksajtó is komolyabb, 20% körüli esést vár az amerikai részvény piacokon. Ez azt jelenti, hogy az S&P500 1540 pont környékéig zúgna, kb oda ahol tavaly kora tavasszal tartózkodott az index. 
A piaci volatilitást mutató VIX a hét végére hírtelen nagyot ugrott. A keddi 12,2 körüli értékéről, ami kb egy igazán unalmas hétköznapnak felel meg, péntekre egészen 17,57-ig szaladt fel az index, ami még nem az armegeddon, de mindenképp figyelemre méltó a változás és annak gyorsasága. Ez 44%-os emelkedés a keddi heti mélyponthoz képest.
VIX 2014 utolsó hetében - nagy ugrás - finance.yahoo.com
Egyszóval a medvék mintha megérkeztek volna a parkett környékére.
A héten jelentősen esett az amerikai könnyűolaj (WTI) ára is. A május közepe óta $100 feletti hordónkénti ár pénteken napközben $97,07-ig csúszott vissza, majd nap végére némileg korrigált és $97,62-os szinten fejezte be a hetet a szeptemberi szállítású WTI. Ez kapcsolódik a gyengébb vállalati eredményekhez és az idei gyengébb nyári amerikai autózáshoz.
A geopolitikai feszültségek is mintha valamivel enyhülnének. Az ukrán hadsereg fokozatosan ér el kisebb eredményeket, és bár az arab-izrael-is konfliktusban több tűzszünet (kísérlet) is megbukott, a hétvégén Netanyahu jelezte, hogy végrehajtják az eredetileg tervezett hadműveleteket (alagutak megsemmisítése), majd beszüntetitk az akciót és kivonulnak. Tehát belátható időn belül csillapodhat a fegyveres konfliktus.
Blogger véleménye: a részvény árak hosszabb ideje túl magasan tartoózkodnak. Az amerikai indexek sorra döntötték a rekordokat. Igaz közben javultak a gazdasági makro adatok és a vállalati eredmények egy része is. Az amerikai gazdaság emelkedő trendje biztos lábakra került. A masszív pénzpumpa megtette hatását. Azonban egy korrekció bizony nagyon megértett technikai és fundamentális alapon egyaránt. Ennek időpontja, lefolyása és mértéke azonban természetesen csak találgatás. Elképzelhető, hogy a múlt héten látott ereszkedés a jövő héten még érdemi emelkedésbe fordul. A gyorsan csökkent árak jó pár befektetőt ösztönözhetnek még vételre. Nem is véletlen, hogy a péntek első felében még 2,59 környéki amerikai 10 éves államkötvény hozam a nap végére 2,49-ig esett nagy hirtelen és az ereszkedés hét elején még némileg folytatódhat.  Sok múlhat a folyamatosan érkező fontosabb gazdasági adatokon.

10 éves amerikai államkötvény hozama 2014 július utolsó hetében - marketwatch.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.