whos_among_us

2014. augusztus 21., csütörtök

Röviden a nap indulása

  • A legfontosabb hír, hogy a HSBC nagy bank által havonta közzétett kínai PMI adat 3 hónapos mélyponjára zuhant, 50,3-ra a júliusi 51,7-ről, ami 18 hónapos csúcs volt. Az elemzők 51,5-ös szintet vártak. Mind az ipari kibocsátás, mind az ipari rendelés állomány értéke 51,3-ra esett 52,8-ról, illetve 53,3-ról. Az elemzők szerint ezzel együtt is tarthatja a tervezett 7,5%-os gazdasági növekedési ütemét Kína. Az ázsiai tőzsdék zöme a hír hatására délnek vette az irányt.
  • Jelentett a Hewlett Packard (HPQ) tegnap napzárás után. A profit 29%-ot esett. EPS 89 cent vs. 86 cent tavaly ilyenkor. Ez az érték megfelel az elemzői várakozásoknak is. Az árbevétele 27,59 milliárd dollár lett, ami 1%-ot nőtt a tavalyi 27,23 milliárdos bevételhez képest (a piac $27,01 milliárdot várt). Az eladások robusztus 12%-os növekedést mutattak, amiben komoly szerepe van a PC-s értékesítéseknek, azonban a korábbi húzóerő, a nyomtatók eladása komolyabb visszaesést mutat. Összességében a befektetők inkább negatívak a HP kilátásait illetően jelenleg, amit az ár aftermarketben történő 0,9% visszahúzódása is mutat.
  • A kínai hírek hatására erősödik a dollár. Az EUR-hoz képes 1,324 közelében is járt ma reggel az árfolyam. Az AUD viszont bezuhant. A fejlett piaci hosszú kötvények hozama sok éves mélyponton mindenfelé. A német 10 éves kötvény hozama 1,00 alá nézett be!
  • A tegnap napvilágra került utolsó FED ülés jegyzőkönyvéből a szakma azt olvassa ki, hogy az eddig inkább 2015 3. negyedévére tett kamatemelés előrébb jöhet akár a 2. negyedévre. A kedvező munkaerő piaci adatok egyre erősebben támasztanak alá egy kamatemelést. Az amerikai részvény piaci indexek ennek ellenére rekord közelében fejezték be a napot. Lényegében turbulenciát nem okozott. A piac már korábban is árazhatta a korábbi emelési időpontot, ami az adatokból eddig is valószíbűbbnek látszott. Mindenki nagy figyelemmel kíséri a Jackson Hole-ban induló jegybankári találkozót.
  • Az Apple árfolyama tegnap történelmi csúcsra ugrott a $101,09-es szinttel. A $100,3-as hetedelés utáni szint felelt meg a korábbi, 2012-es csúcsnak. Mindenki várja az új iPhone bejelentését szeptember elején, ami már csak pár nap. Elemzők az Apple-t továbbra is inkább felfelé várják. A Blogger itt jegyzi meg, hogy az iPhone-oknál a piac minden esetben figyeli az első 3 nap értékesítését, ami az árfolyamot is képes jelentősen mozgatni.
  • Moszkvában bezárattak 4 McDonald's üzletet szabályozás megszegésére hivatkozva. Az eset vélhetőleg beilleszkedik a Nyugat és Oroszország közötti adok-kapok-ban. Ide tartozó hír, hogy elemzők aggódnak, összeomolhat az orosz költségvetés, ha marad a tartósan alacsony olajár.
  • Geopolitika: Gázában ismét a fegyvereké a szó, miután a Hamasz feladta a tűzszünetet, így Izrael is fegyverrel válaszolt. A Hamasz azzal vádolja ellenfelét, hogy meg akarta ölni egyik vezetőjét. Tegnap délután, kora este Obama elnök szólalt fel a szunita szélsőségesek (ISIS) által lefejezett, korábban elrabolt amerikai újságíró, James Foley esete kapcsán. Elemzők szerint az eset után nem lehetetlen, hogy az elnök fontolóra veszi korlátozott szárazföldi egységek küldését is a térségbe. Thaiföldön a parlament de jure megválasztotta a katonai junta vezetőjét miniszterelnöknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.