whos_among_us

2014. augusztus 11., hétfő

Kamatemelés

Még júniusban megszavaztatták a 16 FOMC tagot, hogy
gondolkodnak a majdani kamatok mértékéről - marketoracle.co.uk
Ma szinte minden részvénypiaci szegmens emelkedik. A múlt heti elég borongós hangulat mélyebbre lökte a tarthatatlanul magas árakat. Egyenlőre dominálnak a jó hírek: orosz - ukrán konfliktus enyhül, Gázában ismét tűzszünet van (reméljük mindenki betartja), az amerikaiak pedig komoly légi támogatást adnak a kurdoknak az ellentámadásukhoz a szunita milicisták ellen, és a hírek szerint a siker nem is marad el. Igaz, az intenzív légitámadások hatására az olaj ára is elindult felfelé.
Talán az indexek korábbi magas szintjei nem jönnek már vissza, de pár napos emelkedő lehet belőle, ha nem jönnek ismét rossz hírek.
Az amerikai makró adatok általában jók vagy nagyon jók, ami egyértelműen az USA gazdaság felfelé ívelését jelzi. Üröm az örömben, hogy ennek hatására a FED is előbb kényszerűlhet a kamat emelésrée, mint korábban a befektetői társadalom várta. Ami persze minden kockázatosabb instrumentumból elkezdi kiszívni a pénzt (így a részvényekből, junk bond-okból, feltörekvő kötvényekből és devizákból és talán az árupiacok egy részéről is.)
Intő jel a réz árának lefele csorgó trendje, ami a július közepi csúcs óta tart. (Habár a réz piaci indikátor szerepét egyre többen kérdőjelezik meg ...)
A fenti képen szereplő kamatok mértéke és az ütem is erőteljes. Pl. éves 2,5%-os dollár kamatok mellett ki szeretne egy ma még jónak számító 3%-os osztalékhozamú részvénybe fektetni? (feltéve, hogy a részvénynek nincs számottevő éves várható növekedése ...) Az EUR zóna kamat politikája külön kérdés lehet: ha a FED elszalad a kamatokkal vajh megengedheti-e az ECB, hogy ne emeljen?

Izgalmas hónapok állnak előttünk ismét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.