whos_among_us

2012. május 31., csütörtök

Csődkockázat

Magyarország csődkockázati mutatója (CDS) 604 pont fölött zárt ma. Ez ugyan a január 4.-ei 720 pont körüli csúcstól még távolinak tűnik, de a tendencia nem csökkenő. Ezzel több mint egy havi csúcson áll a mutató.
Ezzel párhuzamosan romlik az EUR/HUF kereszt is, ami ma nap közben 304 felett is járt és ez 4 havi csúcs. Azonban estére valamivel 301 alatti szintekre csökkent.
Az EKB és az IMF ma figyelmeztetést küldött a magyar kormánynak: ha a jegybank törvényt a jelenlegi formájában fogadja el a parlament, az a hitel tárgyalások akadálya lehet. Az elemzők több veszélyt is látnak: egyfelől az állampapír piacunk befagyhat, ha nem jön valamilyen fordulat a helyzetben. Másfelől nehezítő tényező a romló európai gazdasági helyzet és a régiós kockázatvállalási kedv csökkenése, továbbá a kormány [jelző nélküli] üzenetei, melyek látszólag egyáltalán nem a helyzet normalizálódása irányába mutatnak. 
Veszélyes azt állítania a kormányfőnek, hogy "a diplomácia "táncrendje" miatt az elutasítást úgy kell előadni, "mintha barátkozni szeretnénk"." A bemutatott hozzáállásból a Blogger rossz előjeleket olvas ki elsősorban a CDS mutató további romlása, a másodpiaci árfolyamok és az EUR/HUF árfolyamára vonatkozóan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.