whos_among_us

2012. április 18., szerda

Bizalmatlanok a magyarok az öngondoskodással szemben - Portfolio.hu

A Blog már több alkalomal foglalkozott a hazai öngondoskodással és megtakarítási hajlandósággal. Most a Portfolio.hu vette elő ismét ezt a nagyon is aktuális és sajnos húsbavágó kérdést! A cikk elolvasását ajánlom!

Egy idézet az anyagból:
"a magyarok tisztában vannak azzal, hogy nem lesz megfelelő állami nyugdíjuk, azonban csak nagyon kevesen tesznek azért, hogy meg is takarítsanak időskorukra."
"...a felmérés megállapította, hogy mindössze 1 százalék teszi közvetlenül alapokba a pénzét, az emberek többsége nem ismeri ezt a terméket. Az ideális befektetési alap a magyarok számára a tőke- vagy hozamvédett alap, amely rugalmas, és lehetőleg adókedvezmény kapcsolódik hozzá. ... a megtakarítók inkább betétben fialtatják a pénzüket."
Az okok felsorolás szerűen:
  • az emberek nem ismerik a korszerű pénzügyi termékeket (pl. alapok)
  • (ami ennél rosszabb, de saját tapasztalat) a bankfiókokban dolgozók sem ismerik (akár a saját) alapjaikat! - tisztelet a kivételnek, de ilyen alig van
  • a reklámokban csak és kizárólag akciós kamatokat reklámoznak a bankok (egyes pénzintézetek még esetleg hitelt, persze irreálisan magas kamatra), alapokat még nem láttam reklámozni! Pedig lehetne!
  • a hazai megtakarító általában nagyon konzervatív: már a lekötésnél szereti tudni, mennyit fog keresni tőkéjével fél vagy egy vagy három év múlva, ha ezt a bank nem tudja megmondani (mert a termék nem olyan, hogy meg lehessen mondani) vagy a számítási módot nem tudja megadni (mint a takarékbetét kamatos kamata.... ügyfél nem választja a terméket. (igaz, azt nem állítom, hogy a tak.szöv.-ök ügyfelei mind ki is tudná számolni a kamatos kamatot tőkéjén - sajnos, de a takarékbetét már apáink ideén is létezett (sőt csak az), így abban a többség megbízik) Az emberek kockázat viselési hajlandósága a saját pénzük esetén alacsony még azoknál is (pl vállalkozók), akik a hétköznapokban sokszor sokkal többet kockáztatnak!
  • amíg a jelenlegi magas 7%-os a jegybanki kamat, és a pénzintézetek még erre próbálnak rálicitálni akcióikkal, adddig a más fajta és még az ügyfelek által is érthető termékeknek nehéz ezt alaposan túlszárnyalnia.
  • sajnos idehaza a legtöbb családban csak minimális a pénzügyi kultúra, pláne a modern pénzügyi kultúra. Az iskolákban pedig ma fontosabbnak tartják a hitoktatást a gazdasági, pénzügyi ismeretek oktatásnál. (Anélkül, hogy pálcát törnék, persze mind a kettő fontos a maga helyén, de úgy néz ki, hogy ma csak az elsőt engedik fontosnak lenni. Ezen az ország igen sok pénzt veszít.)
  • végül, de nem utolsó sorban: jelenleg az emberek megtakarítási potenciálja igen alacsony, hiszen a hétköznapi szükségleteket is alig fedezik a munkabérek, és sokan vannak munkanélkül.
Mi a megoldás? - Blogger szerint :
  • A bankoknak nagyobb részt kellene vállalniuk saját termékeikkel kapcsolatos tudás elterjesztésében és népszerűsítésében. Ez egyébként kiszámolható, hogy teljesen piaci alapon meg is érné nekik! Tegyék!
  • Az iskolákban középfokú intézményekig kötelezően kell oktatni alapvető pénzügyi, gazdasági ismereteket! Erre készültek korábban tervezetek. Ha jól tudom tankönyv kezdemények is elkészültek a témában. Az oktatási államtitkárságnak a legkomolyabban ezt kellene a zászlójára tűzni. Tegyék!
  • A hazai kormányzat általános hozzáállása, kommunikációja a témában lehetne sokkal meggyőzőbb! A "spekulánsok támadása" és az "eltőzsdézték" kormányzati PR kitalációk kifejezetten rosszul csengenek és nem viszik előre az ország dolgát a témában, ráadásul az emberek egy részét meg is ijesztik. Hagyják el végre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.