whos_among_us

2012. április 26., csütörtök

Mit néznek a befektetők?

Gyorsjelentési szezon közepén vagyunk. Sorra jönnek ki a tőzsdei társaságok az előző negyedév pénzügyi, gazdasági eredményeivel. Egy barátom tette fel a címbeli kérdést a minap.
A kérdés kicsit pragmatikus: a befektetők igazából sok mindent néznek. A fő kérdés a papírok árfolyama szempontjából mindig, hogy látnak-e (vagy sokszor: éreznek-e) további okot a befektetők az adott cég részvényárának emelkedésére vagy/és nagyobb osztalékra.
  • Ha csak egy számot villanatank fel egy negyedéves jelentés kapcsán, akkor az szinte biztosan a profit illetve annak egy részvényre jutó értéke az EPS (earnings per share - részvényenkénti profit) értéke. Ezt általában az előző év azonos negyedévének EPS értékéhez illetve az elemzői várakozásokhoz mérik. Ha a szám jobb, mint a várakozás, az általában árfolyam felhajtó tényező. (Azonban nem mindig.)
  • A másik fontos szám általában az árbevétel. A befektetők itt is általában év/év alapon nézik a számot illetve a (sokszor a cég által korábban jósolt vagy célul kitűzött) várakozásokhoz mérik a tényleges eredényeket.
  • Egyes szektorokban a befektetők az eladott darabszámot is figyelik. Pl. az autóiparban igen fontos, hogy egy cég tudja-e növelni az eladott autók számát és hogy alalkulnak ezek a számok a saját korábbi becsléseik, terveik, a konkurencia eredményei tükrében. Hasonló a helyzet pl az üditőital gyártók esetében is.
  • Földrajzi régiók szerinti eladások alakulása is fontos lehet a növekedési potenciál szempontjából: a cég számára kulcs fontosságú területeken (manapság általában a fejlődő régiók: Ázsia, Dél és Közép Amerika országai) hogy alakul az eladás: tudta-e növelni ott és milyen mértékben a cég az eladásait.
  • A vállalat működését vagy növekedését biztosító egy-egy "alap" vagy "kulcs" termék(ek) értékesítésének alakulása. Ilyen volt most utoljára az Apple-nél az iPad 3 és az iPhone4S eladások alakulása. A Google-nél a pay-per-click érték.
A piac nem következetes, sok múlik az érzelmeken és az aktuális trendeken: Van, úgy, hogy bár a cég nagyobb profitot termelt a vártnál, de az árbevétele elmaradt a remélttől, ami eladást és az ár csökkenését okozhatja. Máskor ugyanezen helyzetben egy másik cégnél nem okoz törést az árfolyamban az árbevétel elmaradás, mert az adott iparág "trendben" van, vagy ha az adott negyedév elmaradt árbevételének problémáját egyszeri tételek okozták.

A részvény elemzés komoly közgazdasági felkészültséget igénylő szakma. A nagy bankok, befektetési házak ilyen felkészültségű elemzők egész hadát foglalkoztatják, hogy minél jobban megjósolhassák az eredményeket és a lehető legjobb befektetői döntéseket hozzák egy-egy részvénnyel, részvény csoporttal kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.