whos_among_us

2012. április 4., szerda

Zakó

Hétfő nap végétől esnek a fontosabb tőzsdék. A keddi nap végét a piaci indexek még felfelé húzták, de a mai kereskedésben az esés az európai piacnyitáskor felgyorsult és komoly zakó bontakozott ki lényegében minden fontosabb tőzsdén világszerte! Az egyenlőre nem világos még, hogy a komoly csúcsok közelében lévő piacok épp egy - egyébként időszerű - korrekción esnek át, vagy egy komolyabb esés első napjain vagyunk túl ma!
Az esés konkrét oka az utolsó FED ülés nyilvánosságrahozott jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a jegybankárok többsége nem támogatja a QE3 indítását.
A bajt tetézte, hogy az amerikai szolgáltató szektor bizalmi indexe (ISM - Institute of Supply Management) a vártnál rosszabb lett, valamint a spanyol 10 éves államkötvény hozamok 5,7%-ra emelkedtek szerény kereslet mellett. Mindezek együtt fokozták a befektetői pesszimizmust és hatalmas eladói hullámot gerjesztettek a piacon.
Kis öröm a mai probléma cunami nyomában, hogy az ADP szerint az amerikai gazdaságban 209 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami enyhén elmarad a várt értéktől, azonban utólag a februári értéket viszont rendesen felfelé korrigálták.
Az árupiacok legtöbb terméke szintén eséssel reagált a QE3 várható elmaradására. Az olaj (WTI) ára ma 104,12$-ról 101$-ra esett, a kereskedés egy részében pedig zuhant. Az olaj árának a QE3-mal kapcsolatos híren kívül, komoly csapást jelentett, hogy a publikált amerikai heti készlet adatok jelentős többletet mutatnak.
Az arany pár éve egy ilyen piaci esésnél még ellentétesen reagált volna, mára azonban az ára - legalábbis rövid ideig tartó eséseknél - együtt mozog a tőzsdékkel. Az unciánkénti árfolyam - több mint 3%-os esés után - jelenleg 1620$ körül mozog, de a nap korábbi részében az árfolyam az 1610$ környékére is benézett.
Az ezüst árfolyama még rosszabbul járt: több, mint 6%-os esést követően valamivel 31,2$ fölött áll jelenleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.