whos_among_us

2014. október 10., péntek

Beszakadt ma reggel a kőolaj ára

Ma hajnalban és kora reggel óriásit esett a kőolaj ára a piacokon. Az amerikai könnyűolaj (WTI) ára $83,7 környéki szintekig sűlyedt, míg a Brent $88,10-ig zuhant, ami közel 4 éves mélypont. A WTI ára 20%-ot esett a júniusi csúcsához képest. 
A nap folyamán a fekete arany aztán korrigált. A poszt írásakor $90,12 a Brent és $85,85 a WTI hordónkénti ára.
Csökkenő keresleti várakozás - csökkenő olajár - chart: bloomberg
Elemzők az óriási esés mögött elsősorban a kereslet jelentős csökkenését, a bő kínálati oldalt, a dollár tetemes erősödését látják. A WTI-t több elemző is $80 dollár környékére várja év végéig.
Az OPEC épp a múlt hónapban növelte kitermelését. Saud-Arábia különböző ázsiai partnerei részére pedig jelentős árengedményekkel szállít.
Érdekes, hogy a piac a geopolitikai tényezőket szinte teljesen kiárazta, pedig gőz erővel folyik a harc az ISIS ellen Szíriában és Irakban és az ukrán helyzet sem sokat javult. (Hogy csak a sajtó címoldalán naponta szereplő két legismertebb konfliktust vegyük.)
Rontott a helyzeten Christine Lagarde is, amikor Németország részére fiskális stimulus bevezetését javasolta, nehogy recesszióba sűlyedjen az Európa motorjának számító német gazdaság. Mario Draghi pedig szinte kontrázta Lagarde szavait szintén tegnap egy konferencián.
Szerencsére a kínai miniszterelnök pénteken Berlinben megerősítette, hogy országa tartani fogja a 7,5%-os növekedési ütemet, ahogy azt eddig is jelezték. Sajnos az elemzők ma ennél szerényebbre becsülik - különböző egyéb adatokból (HSBC PMI, olaj és ipari nyersanyag import), mérésekből - a kínai GDP növekedést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.