whos_among_us

2014. október 9., csütörtök

Szeptemberi Fed jegyzőkönyv margójára

Tegnap jelent meg a szeptember 16-17 között tartott FOMC (Federal Open Market Committee, a FED monetáris politikáját alakító tanács) ülés jegyzőkönyvét. Ebből kiderül, hogy a befektetőknek még egy ideig nem kell tartani kamatemeléstől az Egyesült Államokban. Az idei évben nem várható kamat emelésről szóló döntés. A jövő év folyamán ugyan már várható emelés, azonban bizonyosan nem fogják elkapkodni a döntést és annak időpontja mellett a nagysága is kérdéses lehet még.
A piacokat megnyugtatta a FED jelzése és ma reggel mind az ázsiai, mind az európai piacok többsége pozitív tartományban van.
A jelenlegi nulla szintű kamat miatt az amerikai befektetők (jobb híján) a betétekhez képest különböző kockázatos(abb) instrumentumokba tették pénzeiket. Folyamatos hozam vadászatnak lehettünk tanúi, ami segítette például a részvény árak nagy mértékű feltornászását. Ehhez járult még hozzá a FED kötvényvásárlási programja is (QE), amely pedig hatalmas likviditást (pénzbőséget) teremtett a piacokon.
A QE programnak hamarosan teljesen vége szakadhat. A havi vásárlásokat októberre 15 milliárd dollárra csökkentette a FOMC utolsó ülésén. Emlékezetes, hogy az év elején a "pénz teremtés" mértéke havi 85 milliárd dollárt tett ki!
A jegybank jegyzőkönyve nyugtatja a piacokat, de lassan mindenki tudomásul veszi, hogy 
  1. a 0% kamat időszakának hamarosan tényleg-isten-bizony vége;
  2. a gigantikus kötvény vásárlások korszakának szintén mindjárt vége;
  3. az amerikai gazdaság (kisebb és közepes problémák mellett, de) jó állapotban van. (Sőt a nagy gazdaságok közül talán az egyetlen, mely lassulás helyett növekedésre képes állapotban van.)
  4. a hatalmasra duzzadt jegybanki mérlegfőösszeg csökkentésének majdani megindítása és üteme még nem látszik közelinek.
A befektetőknek van idejük berendezkedni az új világra: alacsony, de várhatóan növekvő kamatok, a cégek és szektorok teljesítményéhez jobban igazodó részvény árak, csökkenő kötvény hozamok, erős dollár, alacsony nyersanyag árak, jó részt növekvő kockázati szintek az USA-n kívül.
Ez esélyt adhat egy turbulencia mentes átmenetre a piacoknak.
A hírek hatására a dollár gyors ütemű erősödése megállt, az arany ára ismét felfelé korrigált és a részvény piacok zöldbe fordultak (utóbbit az Alcoa tegnap esti bíztató számainak közzététele is segíti).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.