whos_among_us

2011. december 12., hétfő

Kifektetők

A befektetők jelentős eladási hullámokat vertek ma a piacokon. A vezető indexek jó része mind jelentős esésben volt. (Az igazsághoz tartozik, hogy a relatíve korán záró japán és ausztrál tőzsde indexekek még 1% feletti pluszban zártak.) A hétvégi EU vezetői csúcs eredményeiről már a hétvégén és azóta folyamatosan jelennek meg elemzések közgazdászoktól és politológusoktól. Ezek többsége egyértelműen kimondja, hogy a 17-ek (később a 27-ek ill. 28-ak) csírádzó fiskális úniója - bár jó irány és fontos - de nem oldja meg az Únió eredeti problémáját, ti. hogy a magországok és perem országok versenyképessége közötti olló hatalmasra nyílt (két sebességes EU). Utóbbiak visszahúzzák előbbieket, miközben hatalmas adósságokat halmoznak fel. A többség elkezdte "nagyon valószínűnek" árazni a recessziót 2012-re, aminek kapcsán a cégek gyengébb teljesítményére következtetnek, így elkezdték kiszórni a nagy portfóliókból - elsősorban - az európai cégek papírjait. Ez az eladási hullám ütötte ma agyon a nagy indexeket az öreg kontinensen. A recessziós előrejelzéshez kapcsolódóan az olaj és a nemesfémek árfolyama is tovább ereszkedett.
INTC 2011.12.12 - nasdaq.com
Sajnos várható, hogy ez az eladási hullám nem marad abba.
A amerikai indexeknek és főleg a technológiai szektornak egy nagypofont adott az Intel, mely a new york-i piacnyitás előtt profit warningot tett közzé. Nyitáskor így hatalmas szakadással indított a papír.
Közben a nagy hitelminősítők is ráerősítettek a befektetők eladási kedvére. Reggel a Moody's jelezte, hogy szükség esetén felül kell vizsgálni az összes európai ország adósság besorolását. Az S&P egyik vezető közgazdásza egy mai konferencián jelezte, hogy ők sem elégedettek az EU csúcs eredményeivel és további lépéseket várnak. A mai eladási hullámhoz ezek a vélemények is hozzájárulhattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.